Orkisz ma wiele cennych właściwości, a wypieki z mąki orkiszowej są bardzo zdrowe. Orkisz wzmacnia odporność, ma dobry wpływ na krew, pomaga przy zmęczeniu i spadku energii. Jest dobrze tolerowany przez jelita, w odróżnieniu od białej mąki z pszenicy. 

 

 Zdjęcie dwóch chlebów, przy nich gałązka zboża, w tle wiatrak. Zdjęcie robione na dworze.

 

Po co ziemniaki?

Dodanie do chleba ziemniaków powoduje poprawę jego odczynu pH w stronę zasadową! Ziemniaki bowiem są zasadowe. Orkisz, jak prawie każde zboże, jest kwasotwórcze - zatem połączenie tych dwóch składników daje bardzo korzystny dla zdrowia rezultat.

 

Składniki na 1 bochenek:

  • 500 g mąki orkiszowej
  • 500 g ziemniaków
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 saszetka suchych drożdży
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju)
  • 3/4 szklanki wody


Ziemniaki ugotować wcześniej, utłuc i zostawić do wystygnięcia (można dorobić więcej do obiadu i mieć na wieczór do zrobienia chlebka).


Do miski wsypać mąkę i ziemniaki. Dodać do tego sól i olej. Osobno przygotować 3/4 szklanki wody lekko ciepłej i rozmieszać w niej drożdże. Wlać to do miski i wszystko wymieszać / ugniatać. Wyrabiać przez 5 - 8 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia - na tym etapie może cały czas być klejące ale zwarte (nie dosypywać mąki).


Ciasto odłożyć na 1,5-2 godziny do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość (można przykryć). Można je od razu dać do foremki, niech tam wyrośnie - albo zostawić w misce i potem przerzucić. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia.

Jak ciasto wyrośnie - wsadzić do nagrzanego na 170 stopni piekarnika i piec ok. 40-45 minut, aż chleb stanie się brązowy i będzie brzmiał głucho po uderzeniu.

Smacznego :)