Orkisz ma wiele cennych właściwości, a wypieki z mąki orkiszowej są bardzo zdrowe. Orkisz wzmacnia odporność, ma dobry wpływ na krew, pomaga przy zmęczeniu i spadku energii. Jest dobrze tolerowany przez jelita, w odróżnieniu od białej mąki z pszenicy.
Po co ziemniaki?
Dodanie do chleba ziemniaków powoduje poprawę jego odczynu pH w stronę zasadową! Ziemniaki bowiem są zasadowe. Orkisz, jak prawie każde zboże, jest kwasotwórcze - zatem połączenie tych dwóch składników daje bardzo korzystny dla zdrowia rezultat.
Składniki na 1 bochenek:
- 500 g mąki orkiszowej
- 500 g ziemniaków
- 2 łyżeczki soli
- 1 saszetka suchych drożdży
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju)
- 3/4 szklanki wody
Ziemniaki ugotować wcześniej, utłuc i zostawić do wystygnięcia (można dorobić więcej do obiadu i mieć na wieczór do zrobienia chlebka).
Do miski wsypać mąkę i ziemniaki. Dodać do tego sól i olej. Osobno przygotować 3/4 szklanki wody lekko ciepłej i rozmieszać w niej drożdże. Wlać to do miski i wszystko wymieszać / ugniatać. Wyrabiać przez 5 - 8 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia - na tym etapie może cały czas być klejące ale zwarte (nie dosypywać mąki).
Ciasto odłożyć na 1,5-2 godziny do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość (można przykryć). Można je od razu dać do foremki, niech tam wyrośnie - albo zostawić w misce i potem przerzucić. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia.
Jak ciasto wyrośnie - wsadzić do nagrzanego na 170 stopni piekarnika i piec ok. 40-45 minut, aż chleb stanie się brązowy i będzie brzmiał głucho po uderzeniu.
Smacznego :)