Czy mleko i jego przetwory są najcenniejszym źródłem wapnia? Okazuje się, że nie. 

  

Źródła wapnia

Lista produktów bogatych w wapń (podana jest ilość wapnia w 100 g produktu):


mak niebieski – 1266 mg
wodorosty Kombu – 800 mg TRZEBA LUBIĆ..
melasa Blackstrap – 685 mg
ser żółty – 682 mg
suszona trawa pszeniczna lub jęczmienna – 514 mg
sardynki – 433 mg
wodorosty Agar Agar – 400 mg
wodorosty Nori – 260 mg
migdały – 239 mg NIE ZA DUZO - BO MOŻE BYC ALERGIA. 
ziarno amarantusa – 222 mg SUPER
orzechy laskowe – 209 mg
figi suszone – 203 mg OK
pietruszka liście – 203 mg SUPER
biała fasola – 197 mg
len nasiona – 195 mg
orzechy laskowe – 189 mg
orzechy nerkowca – 186 mg POLECAM
nasiona słonecznika – 174 mg
komosa ryżowa (Quinoa) – 141 mg POLECAM
morele suszone – 139 mg POLECAM
czarna fasola – 135 mg OK
pistacje – 135 mg
kapusta włoska – 134 mg OK
spirulina – 131 mg POLECAM!!!
słonecznik – 131 mg
melasa z karobu – 123 mg
jogurt – 121 mg
mleko – 120 mg (mleko świeże, naturalne, "od gospodarza"; nie pasteryzowane!)
jarmuż – 117 mg OK
nasiona sezamu – 110 mg
brokuł – 100 mg OK
tofu – 100 mg
orzechy włoskie – 99 mg
boćwina – 97 mg OK

 

Jak widać, tak zachwalane mleko zawiera tylko 120 mg wapnia w 100 g.

 

 

Źródła:

1. P. Pitchford, Odżywianie dla zdrowia, Galaktyka, Łódź 2008.
2. A. Moritz, Ponadczasowe tajemnice zdrowia i odmładzania, Biblioteka Nowej Ziemi, Kraków 2012.