To, że smażenie na olejach rafowanych jest niezdrowe, wszyscy wiemy. Ale na czym w takim razie mamy smażyć? Wiele osób smaży na olejach z pierwszego tłoczenia - czy to dobry wybór czy może jeszcze większy błąd?


Smażenie na olejach rafinowanych

Musimy o tym wspomnieć, aby móc wyjaśnić wykorzystanie innych tłuszczy do smażenia. Podgrzanie oleju roślinnego powoduje niszczenie jego struktur, które po spożyciu przez nas wywołuje namnożenie się tak zwanych wolnych rodników - czyli w skrócie powodują degenerację naszego organizmu, niszczenie naszych tkanek! Niewielką ilość wolnych rodników jesteśmy w stanie zneutralizować, ale dawka takiej ilość, jaką przyjmujemy podczas zjedzenia czegoś smażonego na oleju, zawsze będzie niszczyła nasz organizm. Pamiętajmy też, że nasze komórki i mózg potrzebują tłuszczu do funkcjonowania - jednak tłuszcz pogrzany do wysokich temperatur ma zniszczoną strukturę i jeśli organizm zacznie wykorzystywać go do budowy to będzie to miało fatalne skutki dla zdrowia z miażdżycą włącznie.

Pomijamy tu kwestię samej rafinacji, która niesie dodatkowe źródło zagrożeń dla naszego zdrowia - wszakże w tym sposobie produkcji wykorzystywane są wysokie temperatury oraz substancje chemiczne do rozpuszczenia ziarenek zbóż! Dla nas ważne jest, że smażenie na olejach rafinowanych powoduje zniszczenie struktur komórkowych oleju oraz namnożenie się wolnych rodników w organizmie po spożyciu pokarmu smażonego na takim oleju a w konsekwencji - niszczenie organizmu.


Smażenie na oleju z pierwszego tłoczenia

Oleje z pierwszego tłoczenia są wytwarzane w znacznie zdrowszy sposób niż oleje rafinowane - nie używa się tu wysokich temperatur i związków chemicznych. Są one faktycznie zdrowe. Ale szybko się utleniają, czyli są bardziej podatne na działanie wolnych rodników! Zatem smażenie na nich jest jeszcze bardziej szkodliwe! Powoduje jeszcze większe namnożenie się wolnych rodników w naszym organizmie niż w przypadku olejów rafinowanych!!!! Smażąc na olejach z pierwszego tłoczenia jeszcze szybciej niszczymy swój organizm! Ktoś mógłby oburzonym głosem powiedzieć "jak to? przecież oleje tłoczone na zimna są takie zdrowe?" Faktycznie, oleje tłoczone na zimno, takie olej lniany, są bardzo zdrowe - ale wtedy, gdy są spożywane na zimno!!!! Można ich używać do sałatek, do pokarmów, do soków, ale nie wolno ich podgrzewać i smażyć na nich. Nie wolno ich także na długo zostawiać otwartych i najlepiej trzymać je w lodówce. Smażenie niszczy je i powoduje, że są dla nas niebezpieczne! Oleje tłoczone na zimno spożywamy jedynie na zimno. Na czym zatem mamy smażyć?



Tłuszcze do smażenia

Najlepszymi tłuszczami do smażenia są tłuszcze, których struktury komórkowe nie są niszczone przez wysokie temperatury. Takimi tłuszczami są głównie... tłuszcze zwierzęce!!! Smalec, smalec gęsi. Brzmi to zaskakująco, w końcu wszędzie słyszy się, że tłuszcz zwierzęcy podnosi cholesterol i powoduje miażdżycę.. Badania naukowe pokazują, że w blaszce miażdżycowej nie ma grama tłuszczu zwierzęcego - jest za to zniszczony tłuszcz roślinny!!! Cholesterol może się podnieść dlatego, że z reguły mięso smażymy na oleju rafinowanym!!! Ale sam tłuszcz zwierzęcy wg specjalistów od medycyny naturalnej takich jak twórca Diety Optymalnej, dr Kwaśniewski, nie powoduje ani podniesienia cholesterolu ani miażdżycy. Co więcej, jest nam niezwykle potrzebny do pracy organizmu.

Jedna z naszych pacjentek wspominała nam, że jej mama od zawsze smaży na boczku - i to często - i je codziennie jajka i ma prawidłowy cholesterol oraz zero śladów miażdżycy. Z kolei owa pacjentka sama używa olejów roślinnych i ma bardzo wysoki cholesterol a do tego początki miażdżycy.



Inny tłuszcz do smażenia

Alternatywą dla tłuszczów zwierzęcych są oleje z kokosa i ryżu. Olej z kokosa występuje często w postaci kostek do smażenia przypominających ... smalec. Zarówno kokos jak i ryż mają dużą odporność na wysokie temperatury jednak mogą uczulać, zwłaszcza kokos. Warto przed użyciem sprawdzić, czy nie ma indywidualnej nietolerancji na olej kokosowy i ryżowy wykonując testy alergiczne metodą biorezonansu.

Podsumowując kwestie, na czym smażyć, koniecznym jest przestroga, by nie robić tego na olejach z pierwszego tłoczenia takich jak olej lniany!! Wybieramy jedynie tłuszcze zwierzęce, ewentualnie olej kokosowy lub ryżowy.

 

Smażone na patelni mięso