Wszyscy żyjemy w przekonaniu, że mleko i przetwory mleczne są zdrowe i stanowią cenne źródło wapnia. Okazuje się jednak, że jest przetworzony nabiał nie służy ludzkiemu zdrowiu i może między innymi doprowadzić do osteoporozy.



Mleko mleku nie równe

Jeszcze 20 lat temu (artykuł pisany w 2015 roku) mleko miało większą wartość odżywczą niż dzisiaj. Najlepsze było mleko krowie kupowane u gospodarza, których wtedy było wielu. Dzisiaj mleko jest przetworzone przez wielkie fabryki i według specjalistów od naturalnej medycyny takich jak D. Raid, czy P. Pitchford, nie służy naszemu zdrowiu. Składają się na to dwa czynniki: pasteryzacja oraz wzrost chemizacji (dodatki do pasz).

 

Produkty mleczne na tle pieknej zieleni. Wśród nich jest szklany dzbanek z mlekiem, masło, ser biały. Ozdobione jest to owocami jagód.

Pasteryzacja

Pasteryzacja to proces dobrze znany, polegający na podgrzaniu mleka do bardzo wysokiej temperatury. Jak wiadomo, każda obórka cieplna powoduje utratę wartości odżywczych nawet do 20-40%. Jednak nie to jest tu takie szkodliwe. Przy wysokich temperaturach zmienia się bowiem struktura białek, a to może powodować silne reakcje alergiczne. Drugą kwestią jest fakt, że podgrzewanie mleka niszczy w nim nie tylko witaminy ale także enzymy potrzebne do... wchłonięcia wapnia!!! Człowiek nie wytwarza takiego enzymu, musi dostarczyć go z zewnątrz. Natura jest mądra i zawsze w każdym produkcie zawarte są wszystkie uzupełniające się substancje. Jednak ingerencja człowieka i nasze modyfikacje pozbawiają produkt naturalnej równowagi i wtedy zaczyna się problem. Mleko pasteryzowane, mimo iż zawiera wapń, nie sprawi, że zostanie on dostatecznie przyswojony!. Dodatkowo takie mleko zakwasza organizm, przez co musi się on bronić przed tym zakwaszeniem. Jedną z form samo odkwaszania jest wyrzucenie wapnia z kości! Wychodzi na to, że pijąc mleko tracimy więcej wapnia niż zyskujemy. Zostało to potwierdzone podczas obserwacji społeczeństw wysoko uprzemysłowionych, gdzie pije sie duże ilości mleka, oraz obserwacji krajów ubogich, gdzie ilość spożywanego mleka była znacznie niższa. Wyniki były jednoznacznie: osteoporoza dotyka w większości krajów, gdzie tego mleka spożywa się więcej!


Zakwaszenie organizmu

Szukając informacji na ten zakwaszenia organizmu przez mleko trafimy na dwie sprzeczne ze sobą teorie. Jedna mówi, że mleko jest alkaliczne i odkwasza a druga odwrotnie - że jest zakwaszające. Okazuje się, że mleko prosto od krowy, bogate we wszystkie enzymy i substancje odżywcze, faktycznie ma odczyn zasadowy i odkwasza. Natomiast mleko pasteryzowane, przerobione, ma już odczyn kwasotwórczy i zakwasza. Amerykańskie książki pisały o tym juz 20 lat temu (np. słynny amerykański irydolog, dr Bernard Jensen, propagator zdrowego odżywiania i picia soków). Z kolei polska literatura, nawet ta wydana w ostatnich latach, powtarza z pełną konsekwencją nauki sprzed połowy wieku, że mleko jest alkaliczne.



Badanie tolerancji mleka

W naszym gabinecie wykonujemy test Obciążeń biorezonansem MORA. Sprawdzamy wpływ mleka na organizm. Test ma szerokie możliwości pozwalające na ocenę całego organizmu, łącznie ze stanem funkcjonalnym narządów wewnętrznych oraz wpływem innych potencjalnie szkodliwych czynników. Na podstawie wyników prowadzimy ukierunkowane terapie, w tym terapie osteoporozy. Leczenie naturalne osteoporozy zakłada zabiegi na biorezonansie, preparaty roślinne, suplementy diety oraz odpowiednie odżywianie.