Żyjemy w czasach, gdzie zdrowy styl życia staje się coraz bardziej modny. Pragniemy także odżywiać się zdrowo. Znając jakość dzisiejszego jedzenia, dużo osób rezygnuje z jego spożywania, odrzucając nawet produkty pochodzące od zwierząt takie jak sery, mleko czy jaja. Wiele osób cierpi także na alergie i nietolerancje pokarmowe i zmienia swoją dietę, przechodząc często na wegetarianizm czy weganizm lub spożywa produkty odzwierzęce bardzo rzadko. Jednak taka dieta musi być przemyślana, ponieważ mięso dostarcza organizmowi dużo substancji odżywczych i budulcowych.


Zagrożenia związane z niejedzeniem mięsa

Bardzo często spotyka się osoby, które nie zdają sobie sprawy, że jedzenie samych makaronów, chleba, pierogów, owoców i warzyw może doprowadzić organizm do osłabienia. Problemy ze snem, niska hemoglobina, bóle niewiadomego pochodzenia, problemy krążeniowe, częste zmęczenie, przygnębienie i depresja mogą być tylko niektórymi objawami niedoboru aminokwasów, zawartych w mięsie.

Zważywszy na to, jak bardzo zaskakująca jest rola białka w naszym organizmie przyjrzyjmy się mu bliżej. Wszakże jest budulcem każdej naszej komórki i najważniejszą częścią składową mięśni.


Białka

Białka możemy podzielić na dwie grupy – pełnowartościowe i niepełnowartościowe. Białka pełnowartościowe znajdują się głównie w mięsie, rybach i jajach. Zawierają komplet aminokwasów: endogenne – jest ich 10 i organizm może je syntetyzować z innych aminokwasów; egzogenne – jest ich 8 i organizm musi mieć je dostarczane z pożywienia, ponieważ sam nie potrafi ich „wyprodukować” oraz względnie niezbędne – takie, których w okresie choroby może być za mało i musimy dostarczyć organizmowi ich większą dawkę.

 

 Zielony koktajl - zdjęcie z góry. Obok szklanki liście do dekoracji

 

Aminokwasy Endogenne

  • Alanina
  • Kwas asparginowy
  • Asparagina
  • Cysteina
  • Glicyna
  • Glutamina
  • Kwas Glutaminowy
  • Prolina
  • Seryna
  • Tyrozyna

 

Aminokwasy Egzogenne

  • Fenyloalanina
  • Izoleucyna
  • Leucyna
  • Lizyna
  • Metionina
  • Treonina
  • Tryptofan
  • Walina


Aminokwasy względnie niezbędne

  • Arginina
  • Histydyna

 

 

Ważne jest stosowanie w diecie odpowiedniej ilości białek, tłuszczy i dobrych węglowodanów. Gdy zabraknie nam tłuszczy i aminokwasów to organizm zamiast zużywać białka na cele budulcowe zacznie je wykorzystywać na cele energetyczne, które właśnie powinny w głównej mierze być wykorzystywane z węglowodanów i tłuszczy.



Rola białek

Rola białek w organizmie jest przeogromna. Białka są bowiem materiałem budulcowym naszego organizmu. Bez nich nie jest możliwy rozwój organizmu czy regeneracja tkanek. Białka przyspieszają gojenie ran, dbają o nasze funkcje intelektualne, odpowiedzialne są za odporność organizmu. Bez nich nie działa prawidłowo nasza gospodarka hormonalna oraz zaburzone są procesy trawienne. Dlaczego za tak wiele funkcji odpowiada białko? Ponieważ białkiem są nasze komórki odpornościowe, enzymy i hormony. Bez nich nasz organizm po prostu nie działa jak należy. Jednak trzeba je dostarczać z umiarem, ponieważ przebiałkowanie może skutkować uszkodzeniami wątroby i nerek.

Białka dla wegetarian i wegan oraz sportowców stosujących proteiny, niekoniecznie pozyskanych z serwatki. Jednak pamiętać należy o tym, że białka roślinne przeważnie nie zawierają kompletu aminokwasów i należy ich używać naprzemiennie, aby nie zabrakło naszemu organizmowi żadnego ogniwa.

 

  • Białko konopne – zawiera od 30-50% białka
  • Białko ryżowe – zawiera 60-80% białka
  • Białko migdałowe – zawiera około 50% białka
  • Białko słonecznikowe – zawiera około 50% białka
  • Białko grochu – zawiera około 80% białka
  • Colostrum – zawiera wolne aminokwasy tzn. że organizm nie musi rozkładać białka na aminokwasy, ponieważ ma dostarczanego „gotowca”. Zawiera ponadto Immunoglobuliny IGG. Jednak nie każdy może je przyjmować ze względu na naturalnie występującą laktozę, której organizm może nie trawić. Wysokość białka waha się tu od 60-80% w zależności czy jest to colostrum krowie czy kozie.
  • Chlorella – zawiera około 2 gramy białka na 3 gramy swojej masy. Jednak należy wybierać chlorelle tylko sprawdzonych producentów, z czystych wód, najlepiej z rozerwanymi ścianami komórkowymi ułatwiającymi trawienie. Można wybierać spośród kilku dobrych producentów jak np. Kenay AG. Dzienna dawka waha się od 6-15 gram.
  • Spirulina – najlepiej wybierać spirulinę hawajską ze standaryzacją na poszczególne składniki odżywcze. Spirulina zawiera podobnie jak chlorella około 2 gramy białka na 3 gramy swojej masy. Ponadto jej białko jest strawione częściowo już przez nią samą toteż jest dużo łatwiej przyswajalne. Dzienna dawka może sięgać około 15 g.
  • Łuskane nasiona konopne – zawierają około 30% białka