Gdzie wystęuje pszenica
Pszenica należy do jednych z najbardziej uczulających produktów. Występuje w wielu produktach, jest podstawowym składnikiem większości wyrobów zbożowych takich jak chleby, bułki, makarony, krakersy, ciasta, ciasteczka, płatki śniadaniowe. Jest także dodawana do żywności przetworzonej jako zagęszczacz i wypełniacz. Dlatego, jeśli ktoś ma alergie na pszenice, to musi czytać skład kupowanych produktów i sprawdzać, czy nie występuje tam pszenica lub skrobia pszeniczna.
Pszenica, czym zastąpić?
Istnieje bardzo wiele produktów, którymi można zastąpić pszenicę.
- Mąka ryżowa
- Żyto
- Kukurydza,
- orkisz (szlachetna pszenica, często nie daje reakcji alergicznej, nawet u osób uczulonych na pszenicę. Zob przepis na chleb orkiszowy)
- Słonecznik
- jęczeniem
- Gryka
- Amarantus
- proso
- Owies
- tapioka (maniok)
- mąka z dyni
- mąka fasolowa
- mąka migdałowa
- mąka kokosowa
- Mąka sojowa - tej akurat nie polecamy
Te zamienniki są dostępne zarówno w postaci mąki jak i gotowych wyrobów: makarony, ciastka, chleby (tu proszę uważać, ponieważ chleby sprzedawane na masową skalę prawie zawsze zawierają domieszką pszenicy!!! Proszę przejrzeć wszystkie składniki)
Uczulenie na gluten
Uczulenie na gluten nie jest równoznaczne z uczuleniem na pszenice. Gluten to składnik pszenicy. Reakcja alergiczna może zatem być zarówno za sam ten składnik pszenicy, jakim jest gluten (tu z reguły występują wyraźne reakcje ze strony układu pokarmowego takie jak biegunki, bóle brzucha, problemy z przyswajaniem pokarmu) lub na całą pszenicę (to okazuje się częstsze)!
Do mąk bezglutenowych należą: amarantus, kukurydza, quina, ryż, gryka.