Gdzie wystęuje pszenica


Pszenica należy do jednych z najbardziej uczulających produktów. Występuje w wielu produktach, jest podstawowym składnikiem większości wyrobów zbożowych takich jak chleby, bułki, makarony, krakersy, ciasta, ciasteczka, płatki śniadaniowe. Jest także dodawana do żywności przetworzonej jako zagęszczacz i wypełniacz. Dlatego, jeśli ktoś ma alergie na pszenice, to musi czytać skład kupowanych produktów i sprawdzać, czy nie występuje tam pszenica lub skrobia pszeniczna.

 

Pszenica, czym zastąpić?

Istnieje bardzo wiele produktów, którymi można zastąpić pszenicę.

 

  • Mąka ryżowa
  • Żyto
  • Kukurydza,
  • orkisz (szlachetna pszenica, często nie daje reakcji alergicznej, nawet u osób uczulonych na pszenicę. Zob przepis na chleb orkiszowy)
  • Słonecznik
  • jęczeniem
  • Gryka
  • Amarantus
  • proso
  • Owies
  • tapioka (maniok)
  • mąka z dyni
  • mąka fasolowa
  • mąka migdałowa
  • mąka kokosowa
  • Mąka sojowa - tej akurat nie polecamy

 

Te zamienniki są dostępne zarówno w postaci mąki jak i gotowych wyrobów: makarony, ciastka, chleby (tu proszę uważać, ponieważ chleby sprzedawane na masową skalę prawie zawsze zawierają domieszką pszenicy!!! Proszę przejrzeć wszystkie składniki)

 

Uczulenie na gluten

Uczulenie na gluten nie jest równoznaczne z uczuleniem na pszenice. Gluten to składnik pszenicy. Reakcja alergiczna może zatem być zarówno za sam ten składnik pszenicy, jakim jest gluten (tu z reguły występują wyraźne reakcje ze strony układu pokarmowego takie jak biegunki, bóle brzucha, problemy z przyswajaniem pokarmu) lub na całą pszenicę (to okazuje się częstsze)!

Do mąk bezglutenowych należą: amarantus, kukurydza, quina, ryż, gryka.