Cukrzyca II typu to jedna z najczęstszych chorób metabolicznych, dotykająca coraz więcej osób, szczególnie zamieszkujących kraje uprzemysłowione. Jedzenie w biegu przetworzonych potraw sprawia, że coraz częściej zapadamy na ta chorobę metaboliczną i szacuje się, że obecnie 1 na 4 osoby jest nią dotknięta. 

 

Leczenie cukrzycy konwencjonalnymi metodami sprawia, że wiele osób nie zmienia diety, ponieważ leki utrzymują cukier "w ryzach". Jest to jednak ryzykowne, ponieważ z czasem nasz organizm będzie potrzebował coraz większych dawek leku, aż niezbędne może stać się także zewnętrzne dostarczanie insuliny, ponieważ nasza trzustka przestanie ją produkować. Jak zatem wspomóc się dietą i odpowiednią suplementacją, by odciążyć trzustkę i odzyskać zdrowie? Jak wiadomo cukrzyca pogarsza nasz stan zdrowia i może skrócić nasze życie nawet o 10 lat. Cukrzyca niesie ze sobą takie konsekwencje zdrowotne jak: zaburzenia pamięci i koncentracji, wyższe stężenie poziomu hormonów stresowych jak kortyzol - co wynika z obciążenia nadnerczy.

 

Czego należy unikać w cukrzycy typu II?

  • Przetworzonych pokarmów
  • Cukru i słodyczy
  • Mąk - szczególnie tych oczyszczonych: pszennej, orkiszowej, razowe także nie są wskazane
  • Tłuszczy trans - margaryna, oleje roślinne rafinowane
  • Fruktozy - która pomimo niskiego indeksu glikemicznego niekorzystnie wpływa na kondycję naczyń krwionośnych i jest prozapalna
  • Alkoholu


Co jeszcze należy ograniczyć w diecie?

  • Zboża
  • Ziemniaki
  • Owoce - do 2 sztuk dziennie, najlepiej jeśli są to owoce jagodowe: borówki, jagody, maliny, truskawki. Jeśli spożywamy owoce jagodowe, ze względu na niski indeks glikemiczny, możemy zjeść ich około 2 kubków dziennie.

 

Co należy wprowadzić do diety?

  • Dużą ilość surowych warzyw - dieta witariańska może sprawić, że problem cukrzycy zniknie znacznie szybciej niż w przypadku innych diet
  • Fermentowaną "żywą" żywność, która pomaga utrzymać zdrowie jelit i całego organizmu. Kiszone warzywa bardzo korzystnie działają na cały nasz organizm, wspierają namnażanie naszej flory jelitowej dzięki czemu organizm ma większą odporność przy wszystkich chorobach i łatwiej sobie z nimi radzi. ponadto kiszenie obniża indeks glikemiczny warzyw.
  • Ryby, najlepiej dalekomorskie. Unikamy ryb hodowlanych karmionych paszą z antybiotykami i odpadami. Unikać należy także łososia hodowlanego, wybierajmy tego dzikiego z Alaski lub pacyficznego. Badania przeprowadzone wśród osób spożywających ryby bogate w kwasy omega 3 pokazały, ze ryzyko zachorowania u nich na cukrzycę typu II jest niewielkie. Odpowiednie stężenie kwasów omega 3 i ich odpowiednia proporcja do omega 6 gwarantuje zmniejszenie stanów zapalnych w organizmie, jak również uwrażliwia komórki na insulinę, dzięki czemu glukoza nie krąży we krwi, tylko może przedostać się do komórki i dostarczyć jej energii.
  • Mięso dobrej jakości - starajmy się szukać i wybierać mięso, które naturalnie się wypasa i zje to, co znalazło. Kury, świnki i krówki, które są karmione zieleniną i tym, co same znajdą mają duże stężenie kwasów omega 3, a mało prozapalnych kwasów omega 6.
  • Przyprawy - szczególnie kurkuma, kozieradka oraz cynamon (najlepszy cejloński, jeśli stosujemy w większych ilościach niż łyżeczka dziennie) - zioła te rewelacyjnie sprawdzają się w zachowaniu odpowiedniego stężenia poziomu cukru we krwi. Kurkuma jest świetną przyprawa przeciwzapalną, stosuje ją się również w przypadku nowotworów, ponieważ pomaga odtruwać organizm i poprawiać funkcjonowanie wątroby. Kozieradka również chroni nas przed cukrzycą, obniża poziom cukru we krwi, a także cholesterolu. Cynamon podobnie jak kwasy omega 3 poprawia działanie insuliny, działa przeciwzapalnie i obniża poziom cukru we krwi. Ma również działanie moczopędne i działa oczyszczająco na stawy
  • Orzechy i nasiona - warto włączyć je do diety cukrzyka ze względu na zdrowe kwasy tłuszczowe. Korzystnie działają w szczególności migdały i orzechy włoskie. Zjedzenie kilku migdałów przed posiłkiem może regulować stężenie glukozy.
  • Gryka - jest zbożem, które w przypadku cukrzycy może obniżać stężenie cukru we krwi nawet do 20%. Kasza gryczana biała i palona powinna zagościć na dobre w diecie cukrzyka.
  • Wiśnie, czereśnie, winogrona i owoce jagodowe (truskawki, borówki, jagody, żurawina, czarne i czerwone porzeczki) - antocyjany zawarte w czerwonych i czarnych skórkach owoców wykazują silne działanie pobudzające produkcję insuliny u zwierząt nawet o 50%. Dodatkowo borówki czy jagody acai pobudzają metabolizm i pomagają walczyć ze zbędnym tłuszczykiem. Wypicie lampki wina 2-3 razy w tygodniu również może wykazywać korzystne działanie, aczkolwiek tutaj to sprawa indywidualna.
  • Gorzka czekolada - dla cukrzyków może okazać się świetną przekąską przy zachciankach na słodycze. Zawarta w niej spora dawka magnezu i flawonoidów zmniejsza ryzyko wystąpienia insulinooporności i korzystnie wpływa na cały organizm.
  • Olej kokosowy extra virgin - jest jednym z najzdrowszych tłuszczów jakie możemy zafundować naszemu organizmowi. Ze względu na swoją specyficzną budowę szybko dostarczają energii organizmowi, ponieważ dostają się bezpośrednio do komórek naszego organizmu nie przechodząc jak inne tłuszcze skomplikowanego procesu metabolicznego. Dodają nam energii podobnie jak węglowodany, ale bez udziału glukozy i insuliny. Olej kokosowy posiada również szerokie właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze i przeciwzapalne. Dodatkowo chroni przez ryzykiem wystąpienia choroby Alzheimera, która nierzadko jest następstwem cukrzycy typu II.
  • Zielona herbata - obniża ona stężenie cukru we krwi, zapobiega zaćmie, która czasem jest następstwem występowania cukrzycy, oraz ogranicza ryzyko występowania chorób sercowo-naczyniowych. Oczywiście wybierajmy tylko sypaną dobrej jakości herbatę zieloną, gdyż tylko taka będzie korzystna dla naszego zdrowia i będzie posiadać pełnię wartości odżywczych. Można pokusić się o herbatę japońską lub ze Sri Lanki, które uznawane są za najlepsze na świecie. Nie kupujmy herbat niewiadomego pochodzenia, ponieważ często mogą zawierać duże ilości pestycydów.
  • Morwa biała - herbata przyrządzona z suszonych liści białej morwy bardzo często świetnie sprawdza się u cukrzyków, gdyż posiada świetne właściwości blokujące wchłanianie nadmiernej ilości węglowodanów do krwioobiegu. Pomaga tym samym zrzucić zbędne kilogramy. Często zdarza się, że osoby z podwyższonym poziomem cukru we krwi regulują jego poziom tylko za pomocą herbaty z morwy.

 

Suplementacja pomocna w cukrzycy typu II

  • Tabletki z morwy białej - idealnie sprawdzają się u osób, które nie lubią pić herbatek lub smak ziół im nie odpowiada
  • Gymnema sylvestre inaczej gurmar - jest to zioło, które jako jedno z nielicznych posiada zdolność regeneracji komórek trzustki, dzięki czemu może ona wytwarzać odpowiednie ilości insuliny. Moze być ona pomocna również w cukrzycy typu II.
  • Diabecon firmy Himalaya - to odpowiednio skomponowana mieszanka ziół himalajskich, która może okazać się pomocna w regulacji poziomu cukru we krwi.
  • Kwasy tłuszczowe omega 3 z ryb - wybierajmy tylko sprawdzone firmy, nie kupujmy tanich niewiadomego pochodzenia olejów rybich, które mogą zawierać duże ilości metali ciężkich.
  • Kwas alfa liponowy - również posiada zdolności obniżające poziom cukru we krwi. U chorych na cukrzycę często występuje także insulino oporność - komórki są bardzo mało wrażliwe na działanie insuliny. Kwas alfa liponowy podobnie jak kwasy omega 3 zwiększa wrażliwość komórek na insulinę, dzięki czemu glukoza może przedostać sie do komórek i dostarczyć nam energię. Jednocześnie zmniejsza się ilość wolnej glukozy we krwi. Znajdziemy go w takich pokarmach jak wołowina, wątróbka, drożdże czy szpinak.
  • Fasolamina - substancja aktywna np. w preparacie Carbo Graveris również posiada właściwości obniżające poziom cukru we krwi. Strączki fasoli działają moczopędnie. Są stosowane jako zioło w dolegliwościach nerek i jako jeden z głównych składników herbat przeciwcukrzycowych.

 

Czym słodzić potrawy jeśli chcę użyć cukru?

Absolutnie nie wolno korzystać ze sztucznych słodzików zawierających takie rakotwórcze substancje jak aspartam czy acesulfam K. Nalezy skupić się raczej na naturze. Miód akacjowy jest jedynym miodem, który można zastosować u cukrzyków, aczkolwiek należy także sprawdzać indywidualną tolerancję. Do słodzenia możemy używać stewii i produktów na bazie wyizolowanych ze stewii substancji słodzących - glikozydów stewiowych. Dla cukrzyków polecany jest także syrop klonowy. Jest on szczególnym naturalnym słodzikiem ze względu na występującą w nim substancję o nazwie quebecol mającą działanie antycukrzycowe i przeciwnowotworowe. Dobrym zamiennikiem tradycyjnego cukru może być także ksylitol, który jest bardzo dobrze tolerowany przez cukrzyków. Stosowanie naturalnych słodzików powinno być sprawą indywidualną i nie powinno się ich nadużywać, gdyż wszystko w nadmiarze szkodzi, nawet najlepsze lekarstwo użyte w nadmiarze może okazać się trucizną. Organizm ma określone możliwości metabolizowania cukru.

 

Sport a cukrzyca typu II

Ćwiczenia fizyczne a przede wszystkim ruch są jednym z najważniejszych elementów w cukrzycy typu II jak i insulinooporności. Każdy rodzaj ruchu, czy jest to spacer, pójście na zakupy, jazda rowerem czy bieganie zwiększa wrażliwość naszych komórek na działanie insuliny. Tym samym stężenie glukozy we krwi spada. Pamiętajmy, że nie musimy się katować ćwiczeniami. Wystarczy, że pojeździmy rowerem, popływamy na basenie czy pójdziemy na spacer. Ruch to zdrowie i lepsze samopoczucie.

 

Źródła:
Lewko K. Leczenie dobrą dietą, Wydawnictwo SBM, Warszawa, 2016.
www.solgar.pl
http://www.czytelniamedyczna.pl
Dr Cabot Sandra Jasińska Margaret, Cukrzyca typu II, Wydawnictwo Mada, 2011.

Reklama trzech testów: irydologii, żywej kropli krwi, testu obciążeń

Częste przeziębienia

Chora na przeziębienie

Częste przeziębianie sie jest wyraźną oznaką osłabienia odporności. Znajdź i usuń przyczyny choroby!  Czytaj więcej

Pasożyty

Nowoczesna i precyzyjna diagnostyka pasożytów. Skuteczne terapie usuwania zakażeń pasożytami.  Czytaj więcej

Jerzy Zięba

Jerzy Zieba na wykłądzie

Wykłady Jerzego Zięby, autora książki "Ukryte Terapie". Zbór wywiadów w Niezależnej Telewizji. Czytaj więcej

Powrót do góry

Treści artykułów służą jedynie celom informacyjnym. Nie zastępują konsultacji z lekarzem, nie mogą służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz problemy zdrowotne lub jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia i sposobu leczenia to skonsultuj się z lekarzem. Nie bierzemy na siebie odpowiedzialności za skutki w przypadku, gdyby ktoś będzie chciał wykorzystać informacje do samoleczenia czy samodiagnozy.