Składniki koktajlu

  • 1/2 świeżego ananasa
  • Garść świeżych liści kolendry
  • 1 łyżeczka sproszkowanego soku lub trawy młodego jęczmienia
  • 1/2 łyżeczki chlorelli w proszku
  • 3/4 szklanki wody

 

Koktajl w szklance koloru zielonego. Obok rozkrojony ananas, liście pietruszki i opakowanie chlorelli.

 

Ananasa obierz ze skóry, wytnij rdzeń, pokrój na małe cząstki. Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj.

 

Właściwości poszczególnych składników


Ananas

Ananas. Ten smaczny owoc zawiera bardzo cenny enzym, jakim jest bromalaina. Jest to enzym trawiący białko. Dzięki niemu białko (mięso) nie zalega niestrawione w naszym organizmie (w jelitach) i nie powoduje stanów zapalnych.

Bromelaina wykazuje bardzo korzystne działanie na cały nasz organizm. Polecana jest szczególnie w odchudzaniu i chorobach układu pokarmowego, ponieważ jak zostało napisane wcześniej, pomaga trawić białka. Hamuje również apetyt. Polecana jest przy dnie moczanowej, stanach zapalnych stawów, kontuzjach sportowych, ponieważ łagodzi ból i stan zapalny oraz wspomaga oczyszczanie stawów. Pomocna jest także chorobach górnych dróg oddechowych - kaszlu i zapaleniu zatok, ponieważ rozrzedza zalegający śluz i ułatwia jego usuwanie.


Chlorella

Chlorella jest zieloną algą słodkowodną. Jest jednym z najlepszych absorbentów toksyn. Wiąże metale ciężkie takie, jak ołów, rtęć, kadm, arsen, pestycydy i usuwa je z organizmu. Stosowanie chlorelli w początkowej fazie może zwiększyć perystaltykę jelit i zwiększyć częstotliwość wypróżnień, co jest bardzo dobrą oznaką, ponieważ wskazuje, że organizm się oczyszcza. Nie jest to jednak regułą.

Chlorella jest najlepszym źródłem chlorofilu, którego zawiera aż trzy razy więcej od młodego jęczmienia i spiruliny. Poza tym zawiera duże ilości białka: około 2 gramy na 3 gramy produktu. Jest także źródłem aminokwasów, enzymów i kwasów nukleinowych.
Chlorella wspomaga także funkcje układu odpornościowego. Pobudza organizm do wytworzenia interferonu, a ten aktywuje działanie makrofagów. Z tego względu może być jak najbardziej stosowana przy przeziębieniach, alergiach oraz innych dolegliwościach, będących wynikiem osłabienia odporności.

Przy wyborze chlorelli należy kierować się jej pochodzeniem i sprawdzić, czy pochodzi z czystych wód, wolnych od metali ciężkich i innych toksyn środowiskowych.


Kolendra

Kolendra zawiera duże ilości witaminy C i rutozydu, które wzmacniają i uszczelniają naczynia krwionośne. Dzięki temu działają przeciwobrzękowo, zapobiegają pękaniu naczynek krwionośnych i tworzeniu się tzw. pajączków. Substancje te zapobiegają także tworzeniu się wylewów podskórnych i wyłapują wolne rodniki, które uszkadzają nasz organizm. Kolendra polecana jest przez medycynę indyjską w celu usuwania toksyn, w tym metali ciężkich takich jak rtęć i aluminium. Metale ciężkie usuwane są także z kości, centralnego układu nerwowego i komórek mózgowych. Ważne jest, aby kolendrę stosować w połączeniu z chlorellą, ponieważ kolendra wyprowadza toksyny z tkanek a chlorella je absorbuje i usuwa z organizmu. Jeśli się nie zastosuje chlorelli to większość toksyn zostanie ponownie wchłonięta.


Młody jęczmień

Młody zielony jęczmień jest doskonałym źródłem chlorofilu, witamin z grupy B, miedzi, selenu i manganu. Selen jest niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy, dba o zdrowy wygląd naszych włosów, skóry i paznokci. Jest także niezbędny dla wszystkich osób starających się o dziecko i tych mających problem z zajściem w ciążę. Witaminy z grupy B wzmacniają system nerwowy naszego organizmu, zapobiegają rwie kulszowej i bolesności "korzonków". Jest źródłem beta karotenu, aminokwasów, witaminy C, potasu, fosforu i wapnia. Ma zdolności obniżania poziomu cukru we krwi. Selen poprawia przemianę materii i reguluje perystaltykę jelit, ponieważ jest bardzo cennym źródłem błonnika.