Wydaje się, że w dzisiejszych czasach coraz częściej zapominamy o produktach kiszonych. Kiedyś zimą jadło się garściami surową kapustę kiszoną, przygotowywało się często bigos. Ogórki kiszone stanowiły także ważny element wielu dań, jak choćby klasycznej sałatki jarzynowej. Z kolei sok z kiszonek pomógł niejednej osobie w bólu głowy po weekendowej imprezie.

 

Co zawierają kiszone warzywa?

Kiszonki są źródłem mnóstwa witamin i minerałów, ale przede wszystkim zawierają bakterie kwasu mlekowego, które rewelacyjnie wpływają na kondycję naszego organizmu. Kwas mlekowy stanowi odżywkę dla naszych bakterii jelitowych. Sprawne i dobrze funkcjonujące jelita są podstawą zdrowia. Jeśli nasze jelita są sprawne to zwiększa się przyswajanie substancji odżywczych z dostarczonego pożywienia, obniża się ryzyko chorób, poprawia się przemiana materii i w rezultacie mniej produktów ubocznych zalega w jelitach, co również skutkuje spadkiem "tłuszczyku z brzuszka". Sprawnie funkcjonujące jelita wytwarzają także witaminę K oraz witaminę B6 i tym samym zapobiegają ich niedoborom w organizmie. Kiszone warzywa czy owoce ponadto zawierają mniej kalorii niż te same produkty w surowej formie. Dodatkowo kiszenie sprawia, że zmniejsza się w nich zawartość cukru, dzięki czemu gospodarka cukrowa pozostaje niezachwiana. Probiotyki znajdziemy również w jogurtach czy kefirach, tylko że produkty te z reguły posiadają bakterie w formie dodanej do produktu. Produkty mleczne przeważnie nie zostają poddane procesom fermentacji, lecz bakterie zostają do nich dodane na końcu procesu produkcji. Nie musimy jednak spożywać produktów mlecznych, by zaopatrzyć organizm z pożyteczne bakterie. Poniżej przestawiam listę produktów, które stanowią cenną odżywkę dla naszych jelit:


• kiszone warzywa i owoce: ogórki, kapusta, buraki, kalafior, rzodkiewki, cytryny
• kombucha - fermentowana herbata, którą można przygotować również w domu
• kimchi - koreańskie danie zawierające fermentowane warzywa
• kefir wodny
• zsiadłe wiejskie mleko
• chleb na zakwasie
• rejuvelac - fermentowany napój z kiełkujących nasion
• kefir sojowy
• jogurt kokosowy
• tofu, tempeh

 

Dla zachowania zdrowia i odżywienia jelit ważne są także prebiotyki, czyli pożywka do rozmnażania się bytujących w naszych jelitach bakterii. Pożywką taką są:


• zielone niedojrzałe banany, które zawierają skrobię oporną
• ziemniaki
• inulina
• por, czosnek, cebula
• cykoria
• szparagi
• miód

Sprawne i odżywione jelita to także klucz do zdrowia i utrzymania smukłej sylwetki.

 

Co najbardziej niszczy naszą florę bakteryjną:

• niezdrowe jedzenie, chemia spożywcza
• stres - silny stres potrafi w ciągu doby zniszczyć nasz mikrobom
• niezrównoważona dieta oparta o produkty przetworzone

 

Objawy niedoboru bakterii probiotycznych:

• alergie
• zaburzenia wchłaniania
• niedobory witamin i minerałów (w tym anemia)
• obniżona odporność
• problemy jelitowe (gazy, wzdęcia, zaparcia, biegunki)
• "przeciekające jelito"
• choroby autoimmunologiczne
• nadwaga lub niedowaga

 

 

Umów się na wizytę

Informacja i rejestracja: 531084087

Adres: BioMora. Gabinet Biorezonansu i Medycyny Naturalnej, Zielona Góra, ul. Boh. Westerplatte 9 gab. 310

Najczęściej czytany artykuł

Reklama artykułu o wiarygodności badań Volla. Lekarka a w tle lekarz rozmawia rodzinie.

Wyniki testów biorezonansu mogą być fałszywe! Zobacz, na co zwrócić uwage i jaki test wybrać.  

Borelioza. Badanie i leczenie

baner borelii

Terapia biorezonansem MORA jest jedną z najskuteczniejszych metod leczenia boreliozy. 

Szczegółowa diagnostyka organizmu

Baner

Polecana w przypadkach przewlekłych, które trudno poddają się leczeniu

Gabinet BioMora, Paula Jodczyk, Łukasz Dobrzyński, ul. Bohaterów Westerplatte 9 gabinet 310, Zielona Góra, tel. 531 084 087