1. Humus z warzywami

Humus to pasta z cieciorki połączona z przyprawami i dodatkami. Można ja podawać jako samodzielne danie kolacyjne lub jako przekąskę do pracy czy szkoły. W takiej formie jest istną bombą odżywczą. Podawać go możemy z dowolnymi warzywami, jakie akurat mamy pod ręką. Moja wersja to ogórek, marchewka i papryka pokrojone w słupki.

 

2. Kiszonki + kabanosy

Wafle gryczane/ryżowe z domową nutellą
3 wafle gryczane/ryżowe
Przepis na nutellę (porcja na 6 wafli)
pół dojrzałego awokado
2 łyżeczki kakao
łyżeczka miodu/ksylitolu lub erytrytolu
1 łyżeczka oleju koksowego extra virgin

Opcjonalnie kilka namoczonych wcześniej orzechów laskowych

 

3. Fit Brownie z batatów

2 średnie bataty
1/3 szklanki erytrolu w zależności od słodkości
3 jajka wiejskie
4 łyżki mąki kokosowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki karobu lub niecałe pół szklanki kakao

Bataty najlepiej przekroić na pół i upiec w piekarniku skórą do góry przez 20-30 min w 200 stopni.

Wszystkie składniki wsypać do miski, zblendować, wyłożyć na niedużą blachę, najlepiej o średnicy około 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Można wyłożyć na wierzch ulubionymi owocami - wiśniami, jagodami, malinami. Piec ok 30-40min w 180 stopni.

Smacznego:)