Obecnie warzywa i owoce naszpikowane są sporą ilością pestycydów. Mięso również zawiera chemie. Nie wiadomo czasami, co jeść. Woda jest zatruta, powietrze też. Niestety w takich czasach przyszło nam żyć i jakoś musimy sobie radzić. Jednak jest coraz więcej osób szukających zdrowej żywności i coraz więcej pojawia się osób, które sprzedają swoje ekologiczne warzywa i owoce, mięso czy przetwory mleczne od krów hodowanych w tradycyjny sposób. Jednak, gdy nie mamy dostępu do takich produktów, możemy częściowo oczyścić warzywa i owoce z pestycydów. Niektórzy stosują w tym celu specjalne płyny do mycia warzyw i owoców. Ja jednak ich nie stosuję, ponieważ zawierają one różne dodatki chemiczne, w tym substancje zapachowe. Polecam natomiast namoczyć warzywa i owoce w dużej misce z wodą z sodą oczyszczona w proporcji 1 łyżka sody na 1 litr wody, na około 20-30 min. Następnie możemy je wyszorować szczoteczką i wyplukać pod czystą wodą. Tak przygotowane warzywa i owoce zostają pozbawione goryczki (szczególnie cytrusy), są bardziej kruche i soczyste. I w pewnej części oczyszczone z toksyn. Lepsze to niż nic..