Obecnie warzywa i owoce naszpikowane są sporą ilością pestycydów. W sumie juz nie wiadomo, co jeść, ponieważ mięso zawiera antybiotyki, hormony i sterydy, ryby metale ciężkie, zboża są modyfikowane genetycznie i oblewane tonami rundapu, a warzywa i owoce pryskane są nawozami i "środkami ochrony roślin". Woda jest zatruta, powietrze też. Niestety w takich czasach przyszło nam żyć i jakoś musimy sobie radzić. Jednak jest coraz więcej osób szukających zdrowej żywności i coraz więcej pojawia się osób, które sprzedają swoje ekologiczne warzywa i owoce, mięso czy przetwory mleczne od krów hodowanych w tradycyjny sposób. Jednak gdy nie mamy dostępu do takich produktów możemy częściowo oczyścić warzywa i owoce z pestycydów. Niektórzy stosują w tym celu specjalne płyny do mycia warzyw i owoców, ja ich nie stosuję, ponieważ zawierają różne dodatki, w tym substancje zapachowe. Polecam natomiast namoczyć warzywa i owoce w dużej misce z wodą z sodą oczyszczona w proporcji 1 łyżka sody na 1 litr wody, na około 20-30 min. Następnie możemy je wyszorować szczoteczką i wyplukać pod czystą wodą. Tak przygotowane warzywa i owoce zostają pozbawione goryczki (szczególnie cytrusy), są bardziej kruche i soczyste.