Jakich grup pokarmów należy wystrzegać się w diecie odchudzającej, by zdrowo i łatwo schudnąć bez efektu jo-jo?


Mleko krowie

Mleko krowie jest pokarmem idealnym dla... cielaków! Ale nie dla ludzi. Mleko zawiera kazeinę i laktozę, które bardzo często są przez ludzi źle tolerowane. Niemowlęta mają zdolność ścinania białek mleka z mleka krowiego dzięki enzymowi zwanemu podpuszczka. Niestety enzym przestaje być produkowany od 3 roku życia i pojawia się problem z trawieniem mleka. W dzisiejszych czasach mleko jest często źle tolerowane także przez dzieci poniżej 3 roku życia, co może wynikać z przetworzenia mleka. Osoby dorosłe często nie zdają sobie sprawy z tego, że mają problem z trawieniem mleka. Problemy z zatokami, nawracające infekcje, problemy żołądkowo-jelitowe jak zdęcia, gazy, biegunki mogą mieć swoją przyczynę w spożywaniu mleka. Poza tym dzisiejsze mleko już nie jest tym mlekiem, które spożywali nasi rodzice czy dziadkowie, gdzie krowa pasła się na zdrowej łące, miała dostęp do świeżej trawy i słońca, była po prostu szczęśliwą krową. W dzisiejszych czasach krowy żyją, a raczej wegetują w zamkniętych pomieszczeniach, bez dostępu do światła i świeżego pokarmu. Są żywione specjalnie opracowaną karmą naszpikowaną antybiotykami i hormonami. Karmy te sprawiają, ze krowa produkuje mleko z mniejszą ilością bakterii - wyjałowione. I co ważne produkuje tego mleka co najmniej 30 litrów na dzień, gdzie krowa w zwykłym wiejskim gospodarstwie produkuje go około 10 litrów na dobę. Krowy z przemysłowych gospodarstw często chorują, do mleka bardzo często przedostaje się także ropa, ponieważ wymiona są za bardzo obciążone. Mleko od przemysłowej krowy jest ponadto poddawane sterylizacji, homogenizacji i innym procesom, które zabijają wszystko to, co ma jakąkolwiek wartość. Pozostaje tylko biały płyn, do którego dodawana jest odpowiednia ilość tłuszczu - i tak powstaje mleko 0%, 2%, 3,2%. Mleko wiejskie natomiast ma min 3,5 % tłuszczu a nierzadko jego zawartość dochodzi także do 5%.

 

Mleko a wapń

Mleko często staje się podstawą diety dzieci i osób starszych ze względu na wysoką zawartość wapnia. Niestety nikt nie wspomina o tym, ze mleko zawiera także fosfor, który zaburza nam wchłanianie wapnia w diecie. Dlaczego w krowim mleku jest duża zawartość wapnia? Ponieważ krowa karmiona jest zieloną trawą lub sianem, które obfitują w ten pierwiastek. Dużą ilość wapnia zawierają migdały i zielone warzywa takie jak jarmuż czy brokuł, więc wyłączając lub ograniczając mleko i dostarczając mleko migdałowe czy zielone warzywa wapnia raczej nam nie zabraknie.

 

Co z jogurtami, kefirami, zsiadłym mlekiem czy twarogami?

Proponuję odrzucenie w diecie zwykłych mlecznych produktów sklepowych. Nie wnoszą one nam żadnych wartości odżywczych poza białkiem i tłuszczem i substancjami chemicznymi jak antybiotyki czy hormony. Ale jeśli chcemy i nie umiemy zrezygnować z nich na zawsze wybierajmy produkty "bio", ponieważ mamy większą pewność, że nie spożyjemy dodatkowej porcji antybiotyków, hormonów i innych niepożądanych przez nas substancji. Jogurty, kefiry i twarogi są poddawane działaniu podpuszczki czy żywych kultur bakterii i dlatego mogą powodować mniejsze dolegliwości, albo nie powodować ich wcale - oczywiście jeśli spożywamy je z umiarem. Do sałatek czy makaronów możemy dodawać parmezan czy inny ser, który dojrzewa minimum 12 miesięcy, ponieważ proces produkcji takich serów ogranicza w nich zawartość laktozy i kazeiny praktycznie do zera. Laktozy nie zawierają także sery pleśniowe, niestety zawierają one jednak kazeinę, która u osób uczulonych lub z nietolerancją na mleko krowie może wywoływać ostre i przewlekłe reakcje alergiczne.


Dobrą alternatywą dla sklepowych jogurtów jest przygotowanie zsiadłego mleka z surowego mleka wiejskiego, do którego już większość ludzi ma dostęp nawet w większych miastach na targowiskach czy w sklepach ze zdrową żywnością. Takie mleko wystarczy na dobę zostawić w ciepłym pomieszczeniu (oczywiście w temperaturze pokojowej), by po 24 godzinach doczekać się swojskiego zsiadłego mleka, które możemy wykorzystać chociażby do koktajli. Na targach czy w sklepach ze zdrową żywnością możemy także dostać wiejskie śmietany i sery twarogowe. W sklepach coraz więcej jest także produktów owczych i kozich, które mają skład mleka zbliżony do kobiecego mleka i z tego względu mogą być także łatwiej przyswajalne. Są kraje, w których spożywa się dużo ŚWIEŻEGO surowego koziego czy owczego mleka i ludzie tam żyjący dożywają spokojnie 90 czy 100 lat bez większych problemów zdrowotnych.

 

Ciekawostka!!!

Jeszcze kilkanaście lat temu polskie zakłady pracy - kopalnie, huty, producenci opon czy akumulatorów dawali swoim pracownikom kartki żywnościowe na mleko - dziennie 1 litr, które można było wykorzystać w sklepikach na terenie zakładów pracy. Świeże typowo wiejskie mleko ma bowiem właściwości odtruwające i wiążące metale ciężkie w organizmie. Dbano o to, by pracownik był zdrowy, nie chorował i miał siłę pracować.

Baner reklamowy pakietu badań

Przedłużamy promocje! Promocja ważna do końca 2019 roku. Pakiet testów w cenie 190zł zamiast 290zł (liczy się termin zgłoszenia)

Reklama świąteczne promocje

Świąteczne Vouchery! Doskonały pomysł na prezent. Oferta jest ważna do 23 grudnia 2019 roku    

Borelioza

Kleszcz na liściu

Ugryzł Cie kleszcz? Podejrzewasz boreliozę? Skuteczna diagnostyka i terapia boreliozy.  Czytaj więcej

Pasożyty

Urządzenie biorezonansowe MV (MORA V) firma BioKat

Nowoczesna i precyzyjna diagnostyka pasożytów. Skuteczne terapie usuwania zakażeń pasożytami.  Czytaj więcej

Jerzy Zięba

Metody alternatywne Jerzego Zięby, dra Czerniaka i dra Jaśkowskiego. Polecamy kursy i szkolenia Czytaj więcej

Treści artykułów służą jedynie celom informacyjnym. Nie zastępują konsultacji z lekarzem, nie mogą służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz problemy zdrowotne lub jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia i sposobu leczenia to skonsultuj się z lekarzem. Nie bierzemy na siebie odpowiedzialności za skutki w przypadku, gdyby ktoś będzie chciał wykorzystać informacje do samoleczenia czy samodiagnozy.

Teksty prezentowane na stronie stanowią własność firmy Łukasz Dobrzyński i są utworem w rozumieniu ustawy z dnia 04 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz.U.nr.90,poz.631). Żadna ich część nie może być rozpowszechniana, kopiowana, przetwarzana w jakikolwiek sposób (elektroniczny, mechaniczny lub inny) bez pisemnej zgody Właściciela.