Jakich grup pokarmów należy wystrzegać się w diecie odchudzającej, by zdrowo i łatwo schudnąć bez efektu jo-jo?
Słodycze
Fakt, że słodycze powodują nadwagę nie jest niczym nowym, ale mimo to wiele osób nadal je podjada tłumacząc sobie, że to tylko batonik czy to tylko cukierek. Powiedzmy więc to sobie raz na zawsze - nie wolno podjadać słodyczy!!
Przyjrzyjmy się nieco bliżej wyrobom sklepowym, które są przepełnione nie tylko ogromną ilością cukru, ale także niezdrowego tłuszczu oraz wieloma dodatkowymi substancjami chemicznymi. Dajmy przykład zwykłego pączka. Kiedyś skład pączka był prosty i krótki: mąka, mleko, jaja, drożdże, odrobina cukru, konfitura domowej roboty plus do smażenia smalec lub masło klarowane, czasem rafinowany olej z dodatkiem spirytusu, by paczek nie wsiąknął tłuszczu. Dziś skład "niezwykłego" pączka sklepowego jest często zatrważający. Znajdziemy w nim: skrobie modyfikowane, tłuszcz rafinowany, substancje regulujące kwasowość, difosforany, substancje spulchniające inne oprócz drożdży, substancje utrzymujące wilgotność. Wielu z tych z substancji organizm nie potrafi strawić i odkłada to w postaci tkanki tłuszczowej. Ponadto może to doprowadzić do reakcji zapalnych w całym organizmie