Baner strony z adresem. Z lewej strony uśmiechnięta lekarka a tle para lekarzy. Z boku symbol medycyny naturalnej w postaci kamieni i liścia. Po lewej stronie znak medycyny w postaci węża i łodygi


1. Dokładnie żujemy pokarm - po tym jak jedzenie dostanie się do buzi, w jamie ustnej ślinianki zaczynają wydzielać enzymy, które trawią skrobię. To bardzo ważny element trawienia. Dobrze rozłożona skrobia nie będzie powodować problemów trawiennych. Enzymy działające na jedzenie rozłożą je i więcej substancji odżywczych uzyskamy z dobrze rozłożonego pokarmu. Wsadzając pokarm do jamy ustnej powinniśmy przeżuć go ok 50 razy. Taki sposób jedzenia sprawi także, że dłużej będziemy jedli, nasz mózg szybciej otrzyma informacje o pożywieniu, a co za tym idzie zjemy danego pokarmu mniej. Popatrzmy na małe dzieci - one zanim połkną pokarm najpierw długo "mielą" go w buzi a dopiero potem połykają. Podczas gdy dziecko zje jedno ciastko, my zdążylibyśmy zjeść całe opakowanie. Nie jemy dla przyjemności gryzienia i odczuwania smaku pokarmu, ale dla dostarczenia chwilowego smaku, przełknięciu go i wsadzeniu do buzi kolejnego kawałka pokarmu. Długo przeżuwając pokarm można także zaobserwować zmianę jego smaku, niektóre pokarmy będą nam smakowały od początku do końca żucia, inne po chwili przestana nam smakować. Taka reakcja organizmu może mieć wiele przyczyn - organizm wykorzystał wszystkie substancje zawarte w pożywieniu, przez co straciło ono swój pierwotny smak, może też oznaczać, że dany pokarm nie służy naszemu organizmowi. Wiele osób sądzi natomiast, że produkty węglowodanowe można długo żuc, wysysając tym samym substancje odżywcze i wypluć nic na tym nie tracąc. Jednak pamiętajmy że owoce, warzywa czy zboża to także błonnik, białko i tłuszcz, które nasz organizm wchłania w dalszych częściach układu pokarmowego. Nie mówię już o białku, które trawione i wchłaniane jest dopiero w żołądku i jelicie cienkim.

2. Posiłki spożywamy w spokoju - posiłki powinniśmy spożywać w ciszy i milczeniu skupiając się nad gryzieniem. Nasz organizm nie jest przystosowany do jednoczesnego jedzenia i mówienia. Oczywiście każdy potrafi tak robić, ale sam fakt bardzo łatwego zachłyścienia się jedzeniem świadczy o tym, by podczas posiłku nie mówić. Organizm bowiem skupia się albo na trawieniu albo na mówieniu.
Kończymy także z jedzeniem w trakcie oglądania telewizji. Gdy jemy i oglądamy tv, spożywamy zdecydowanie więcej pokarmu. Nasz organizm jest skupiony bardziej na oglądanym programie niż na jedzeniu, w rezultacie czego słabiej trawimy i wolniej odczuwamy sytość. Możemy wówczas dużo więcej zjeść. Jedzenie powinno być nasyceniem organizmu substancjami odżywczymi a nie bezmyślnym napychaniem się aż do obżarstwa.

3. Spożywamy 3-5 posiłków dziennie w zależności od jakości posiłku i jego składu oraz możliwości naszego organizmu. Dużo osób twierdzi, że należy jeść regularnie co 3 godziny 5 posiłków dziennie, aby móc schudnąć. Nie jest to oczywiście regułą. Każdy jest indywidualny, każdy inaczej trawi i inaczej spala zjedzony posiłek. Jedząc na śniadanie jajecznicę z warzywami nie będziemy tak szybko odczuwać głodu jak jedząc owsiankę. Dlatego jedząc jajko i nie odczuwając głodu po 3 godzinach nie możemy na siłę dopychać sie zupą czy obiadem, bo minęły 3 godziny i należy zjeść kolejny posiłek. Jeśli zjemy kolejny posiłek po 4 godzinach też będzie dobrze. Niektórzy jedząc jajko, mięso czy rybę na śniadanie jedzą kolejny posiłek dopiero po 4 godzinach. Oczywistym jest też fakt, że nie powinniśmy dopuszczać do mocnego uczucia głodu, ponieważ nasz organizm pochłonie więcej pokarmu z kolejnego posiłku oraz zmagazynuje go szybciej w postaci tkanki tłuszczowej w obawie, że znów nie dostanie jedzenia. Musimy poobserowoać nasz organizm i nauczyć się na przykład, że jeśli rano zjemy omlet z warzywami to dopiero za 4 godziny będziemy głodni i wówczas wypijemy koktajl, po którym będziemy głodni po 2 godzinach, bo z reguły takie świeże nieprzetworzone pokarmy z niewielką ilością białka trawią się zdecydowanie szybciej. wychodząc z domu możemy mieć w zapasie np suszone owoce i orzechy, które w razie czego będziemy mogli spożyć, by zaspokoić głód. Pamiętajmy jednak, by przerwy między posiłkami nie były krótsze niż 2 godziny i z reguły nie dłuższe niż 4 godziny. Nasz organizm musi nauczyć się, że regularnie będzie otrzymywał pożywienie i nie musi robić wielkich zapasów, większość może za to zużyć na bieżące potrzeby.

4. Staramy się prawidłowo łączyć posiłki o czym będzie mowa poniżej - sztuka łączenia pokarmów. Wiadomym jest, że nie zawsze się to udaje, ze względu na różne czynniki, ale stosując się chociaż w połowie do tych zasad odczujemy znacznie poprawę trawienia, a co za tym idzie staniemy się lżejsi, będziemy mieć więcej energii i schudniemy.

5. Nie popijamy posiłków - wodę należy spożyć 15-30 min przed posiłkiem i godzinę po posiłku. Jeśli zjemy coś, co ciężko nam się trawi możemy wypić trochę herbaty ułatwiającej trawienie.

6. Nie podjadamy pomiędzy posiłkami - posiłki spożywamy co 2-4 godziny. Podjadanie pomiędzy posiłkami źle wpływa na gospodarkę insulinową. Powoduje bowiem częste skoki glukozy i wyrzuty insuliny i co za tym idzie zaostrza apetyt i ciągle mamy ochotę na jedzenie. Powoduje to również zwiększone odkładanie się tkanki tłuszczowej w naszym organizmie, szczególnie w okolicach brzucha i bioder.

Reklama trzech testów

Promocja ważna do 31 grudnia 2018r.  Pakiet trzech testów w cenie 170zł zamiast 250zł (liczy się termin zgłoszenia)

Borelioza

Kleszcz na liściu

Ugryzł Cie kleszcz? Podejrzewasz boreliozę? Skuteczna diagnostyka i terapia boreliozy.  Czytaj więcej

Pasożyty

Urządzenie biorezonansowe MV (MORA V) firma BioKat

Nowoczesna i precyzyjna diagnostyka pasożytów. Skuteczne terapie usuwania zakażeń pasożytami.  Czytaj więcej

Polecane książki

Jerzy Zięba na wykładzie organizowanym przez fundację Polska dla Polaków

Polecamy książki, które warto przeczytać: Jerzy Zięba "Ukryte terapie" Czytaj więcej

Treści artykułów służą jedynie celom informacyjnym. Nie zastępują konsultacji z lekarzem, nie mogą służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz problemy zdrowotne lub jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia i sposobu leczenia to skonsultuj się z lekarzem. Nie bierzemy na siebie odpowiedzialności za skutki w przypadku, gdyby ktoś będzie chciał wykorzystać informacje do samoleczenia czy samodiagnozy.

Teksty prezentowane na stronie stanowią własność firmy Łukasz Dobrzyński i są utworem w rozumieniu ustawy z dnia 04 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz.U.nr.90,poz.631). Żadna ich część nie może być rozpowszechniana, kopiowana, przetwarzana w jakikolwiek sposób (elektroniczny, mechaniczny lub inny) bez pisemnej zgody Właściciela.