Baner strony z adresem. Z lewej strony uśmiechnięta lekarka a tle para lekarzy. Z boku symbol medycyny naturalnej w postaci kamieni i liścia. Po lewej stronie znak medycyny w postaci węża i łodygi

Buraki na ławce drewnianej ułożona bulwami do obiektywu. Tło rozmazane. Zdjęcie profesjonalne, piękne. Buraki to zaraz po ziemniakach i marchewce najchętniej jadane warzywo. Wiele osób nie zdaje sobie jednak sprawy z ich korzystnego wpływu na nasz organizm. Okazuje się, że sok stanowi panaceum na wiele dolegliwości oraz wykazuje się właściwościami wzmacniającymi organizm i mięśnie, przez co jest polecany także dla sportowców. Buraki pochodzą z Basenu Morza Śródziemnego i w dzikiej formie przypominają bardziej buraka liściowego niż znane nam odmiany bulwiaste. Buraki zostały "udomowione" około 6 tys. lat temu, ale jeszcze długi czas potem zjadane były tylko ich liście, a bulwy traktowano jako barwniki i lekarstwo na bóle żołądka. Sok z buraka bardzo dobrze radzi sobie z łagodzeniem bólu żołądka przy wrzodach czy nerwicach. Ponadto działa uspokajająco na system nerwowy, zmniejszając napięcie nerwowe. Spożywając buraki stajemy się odporniejsi na reakcje stresowe.

 

Buraki a zakwaszenie organizmu

Utrzymanie gospodarki kwasowo-zasadowej jest bardzo ważne dla naszego organizmu, co w dzisiejszych czasach pełnych chemicznego "pokarmu" często staje się trudne do wykonania. Dlatego warto jeść buraki, ponieważ wykazują silne działanie zasadotwórcze.

Szklanka z czerwonym napojem, prawdopodobnie wyciśniętym sokiem. Do tego słomka

 


Buraki swój kolor zawdzięczają pewnym związkom o nazwie antocyjany. Im roślina jest bardziej fioletowa czy granatowa tym jej pH jest wyższe i czyni ją bardziej zasadową. Z tego względu buraki, których barwa waha się od ciemnoczerwonych po fioletowe bardzo dobrze odkwaszają organizm. Stanowią zatem idealny pokarm przy chorobach przewlekłych i degeneracyjnych.

Spożywanie buraków wraz z mięsem łagodzi jego kwasotwórcze działanie. Dzieje się to za sprawą zawartości dużej ilości zasadowych pierwiastków takich jak magnez, potas, wapnia. Ponadto buraki likwidują procesy gnilne w jelitach, oczyszczają je z resztek zalegającego, niestrawionego mięsa.

Buraki zawierają także witaminy z grupy B, a także sporo witaminy C oraz rzadko spotykany rubid, cez.

 

 

Buraki jako afrodyzjak

Już za czasów rzymskich buraki często były stosowane w celu zwiększenia popędu seksualnego. Dowodem tego jest fakt, że po wybuchu Wezuwiusza w 79 r. n. e. budynki będące wówczas domami publicznymi, całe ściany pokryte były malowidłami korzeni buraków.

Źródłem pobudzających właściwości buraków i ich działania podnoszącego libido jest obecność dużej ilość boru. Bor znany jest ze swych właściwości krwiotwórczych oraz rozluźniających i poszerzających naczynia krwionośne. Według wielu badań znacząco podnosi poziom testosteronu zarówno u mężczyzn jak i u kobiet. Regularne spożywanie buraczków i wyciskanie z nich soków może wywierać takie same działanie jak słynna Viagra.

Bor jest także bardzo istotnym pierwiastkiem przy prawidłowym wchłanianiu wapnia do kości, co ważne jest m. in. przy osteoporozie.

 

 

Buraki dla sportowców

To, że buraki działają wzmacniająco na organizm już wiemy. Dlatego stosowanie ich w diecie sportowców jest takie istotne. Każdy, kto chce osiągnąć jeszcze lepsze rezultaty w biegach, pływaniu czy jakiejkolwiek innej dyscyplinie sportu powinien przed każdym treningiem wypić szklankę soku z buraka. Dlaczego?


Buraki rozszerzają naczynia krwionośne, rozlepiają czerwone krwinki, dzięki czemu w organizmie przebiega dużo lepsza wymiana gazowa, a cały organizm jest dużo lepiej dotleniony. Dodatkowo azotan zawarty w burakach poprawia wydajność organizmu. Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Exeter w Wielkiej Brytanii udowodniły, że wypicie przed treningiem szklanki soku z buraka poprawia osiągi sportowe średnio o 15%. Sok z buraka może działać zatem niczym "naturalny dopalacz".

 

 Para sportowców biegających przy zachodzie słońca, widać tylko ich czarne sylwetki na tle niebieskiego nieba i zachodzącego pomarańczowego słońca.

 

 

Betalaina a nowotwory

Buraczki oprócz antocyjanom swój kolor zawdzięczają także betaninie, związkowi z grupy betalanin. Podczas wielu badań udowodniono, że związki te działają przeciwnowotworowo. W eksperymentach labolatoryjnych okazało się, że sok z buraków blokuje rozwój raka trzustki, żołądka, płuc, prostaty oraz mózgu nawet w 100%. Wynika z tego, ze regularne spożywanie buraków może zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworu. Buraki pomagają także podczas leczenia białaczki.


Betanina działa również ochronnie na komórki wątroby, a także pomaga ją skutecznie oczyszczać. Z tego powodu świetnie się sprawdzają w odtruwaniu organizmu po chemioterapii, "zwalczając" wolne rodniki, robiące mnóstwo szkód w naszym organizmie.

 

 

Buraki na układ sercowo-naczyniowy

Picie 2 szklanek soku z buraków dziennie pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze. Buraki działają oczyszczająco na układ krążenia, uelastyczniają naczynia krwionośne, rozklejają krwinki i rozkurczają naczynia krwionośne zapobiegając zatorom. Buraki pomagają wyeliminować z krwi homocysteinę - związek, który przy wysokim poziomie uszkadza naczynia krwionośne i powoduje przez to osadzanie się w nim tzw. "zalepiaczy", czyli np. blaszek miażdżycowych, nie dopuszczając tym samym do przedostania się krwi poza krwioobieg. Eliminacja homocysteiny następuje za sprawą obecnych w burakach witamin z grupy B - B6, B12 oraz kwasu foliowego.

 


Buraczki dla kobiet w ciąży i matek karmiących

Sok z buraków to świetna alternatywa sztucznego żelaza podczas ciąży i w trakcie karmienia piersią. Buraki zawierają substancje krwiotwórcze jak żelazo, kwas foliowy, które zapobiegają anemii, poronieniom i pomagają utrzymać prawidłowy poziom hemoglobiny we krwi. Ponadto są świetnym pokarmem odżywczym.

 

Jak spożywać buraczki?

1. Sok z buraka - jeśli wyciskamy świeży sok to powinien on odstać co najmniej 2 godziny - dzięki temu nie nabawimy się problemów z żołądkiem. Będzie on lżej strawny dla osób, które słabo tolerują świeże buraki. Dziennie można wypić 1-2 szklanki soku z buraka.
Jeśli nie lubimy smaku buraka możemy zmieszać go w równych proporcjach z sokiem z marchewki i jabłka.

 

2. Surówka z buraczków. Buraczki ugotować w łupinach w wodzie, na parze lub upiec w piekarniku. Jeszcze ciepłe obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Doprawić do smaku solą, cukrem (ksylitolem), octem jabłkowym (można pominąć) oraz olejem nierafinowanym - oliwa z oliwek bądź olej ryżowy. Oleju należy wlać tyle, aby buraczki lekko błyszczały. Surówka powinna być lekko słodka z nutką octu:)

 

3. Zupa - z buraczków można przygotować barszcz ukraiński lub barszcz, który większość z nas przygotowuje na Boże Narodzenie - ze świeżych buraków bądź z bardzo zdrowego zakwasu buraczanego.

 

 

Jakie buraki kupować?

Najlepiej małe buraczki wielkości 8-10 cm. Są najsmaczniejsze. Starać się kupować u lokalnych dostawców w warzywniakach, na ryneczkach, unikać marketów. Im ciemniejszy burak, tym zdrowszy. Nie należy kupować odmian zmodyfikowanych genetycznie - białych i prążkowanych. Jeśli kupisz buraczki w pęczkach, liście przechowuj osobno np. w zwilżonej ściereczce. Możesz je wykorzystać podczas robienia soku i do zup.


Uwaga: liści buraków nie należy stosować w niewydolności nerek i przy dnie moczanowej, ponieważ zawierają dużo szczawianów.

Reklama trzech testów

Promocja ważna do 31 grudnia 2018r.  Pakiet trzech testów w cenie 170zł zamiast 250zł (liczy się termin zgłoszenia)

Borelioza

Kleszcz na liściu

Ugryzł Cie kleszcz? Podejrzewasz boreliozę? Skuteczna diagnostyka i terapia boreliozy.  Czytaj więcej

Pasożyty

Urządzenie biorezonansowe MV (MORA V) firma BioKat

Nowoczesna i precyzyjna diagnostyka pasożytów. Skuteczne terapie usuwania zakażeń pasożytami.  Czytaj więcej

Polecane książki

Jerzy Zięba na wykładzie organizowanym przez fundację Polska dla Polaków

Polecamy książki, które warto przeczytać: Jerzy Zięba "Ukryte terapie" Czytaj więcej

Treści artykułów służą jedynie celom informacyjnym. Nie zastępują konsultacji z lekarzem, nie mogą służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz problemy zdrowotne lub jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia i sposobu leczenia to skonsultuj się z lekarzem. Nie bierzemy na siebie odpowiedzialności za skutki w przypadku, gdyby ktoś będzie chciał wykorzystać informacje do samoleczenia czy samodiagnozy.

Teksty prezentowane na stronie stanowią własność firmy Łukasz Dobrzyński i są utworem w rozumieniu ustawy z dnia 04 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz.U.nr.90,poz.631). Żadna ich część nie może być rozpowszechniana, kopiowana, przetwarzana w jakikolwiek sposób (elektroniczny, mechaniczny lub inny) bez pisemnej zgody Właściciela.