Buraki to zaraz po ziemniakach i marchewkach najchętniej jadane warzywa. Jednak buraki dają znacznie korzyści zdrowotne. Sok z buraków stanowi panaceum na wiele dolegliwości oraz wykazuje się właściwościami wzmacniającymi organizm.

 

Buraki. Opis

Buraki pochodzą z Basenu Morza Śródziemnego i w dzikiej formie przypominają bardziej buraka liściowego niż znane nam odmiany bulwiaste. Buraki zostały "udomowione" około 6 tys. lat temu, ale jeszcze długi czas potem zjadane były tylko ich liście, a bulwy traktowano jako barwniki i lekarstwo na bóle żołądka. Sok z buraka bardzo dobrze radzi sobie z łagodzeniem bólu żołądka przy wrzodach i nerwicach. Ponadto działa uspokajająco na system nerwowy, zmniejszając napięcie. Spożywając buraki stajemy się odporniejsi na reakcje stresowe.

Buraki swój kolor zawdzięczają związkom o nazwie antocyjany. Im roślina jest bardziej fioletowa czy granatowa tym jej pH jest wyższe i czyni ją bardziej zasadową. Z tego względu buraki, których barwa waha się od ciemnoczerwonych po fioletowe bardzo dobrze odkwaszają organizm. Stanowią zatem idealny pokarm przy chorobach przewlekłych i degeneracyjnych.

 

Buraki na ławce drewnianej ułożona bulwami do obiektywu.

Buraki a zakwaszenie organizmu

Utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu jest bardzo ważne dla zdrowia, co w dzisiejszych czasach pełnych chemicznego "pokarmu" staje się trudne do wykonania. Dlatego warto jeść buraki, ponieważ wykazują silne działanie zasadotwórcze.

Spożywanie buraków wraz z mięsem łagodzi jego kwasotwórcze działanie. Dzieje się to za sprawą zawartości dużej ilości zasadowych pierwiastków takich jak magnez, potas, wapnia. Ponadto buraki likwidują procesy gnilne w jelitach, oczyszczają je z resztek zalegającego, niestrawionego mięsa.

Buraki zawierają witaminy z grupy B, dużo witaminy C oraz rzadko spotykany rubid i cez.



Buraki jako afrodyzjak

Już za czasów rzymskich buraki często były stosowane w celu zwiększenia popędu seksualnego. Źródłem pobudzających właściwości buraków i ich działania podnoszącego libido jest obecność dużej ilość boru. Bor znany jest ze swych właściwości krwiotwórczych oraz rozluźniających i poszerzających naczynia krwionośne. Według wielu badań znacząco podnosi to poziom testosteronu zarówno u mężczyzn jak i u kobiet. Regularne spożywanie buraczków i picie wyciskanych z nich soków może wywierać takie same działanie jak słynna Viagra.

Bor jest także bardzo istotnym pierwiastkiem przy prawidłowym wchłanianiu wapnia do kości, co jest pomocne m. in. przy osteoporozie.

Buraki dla sportowców

To, że buraki działają wzmacniająco na organizm już wiemy. Dlatego stosowanie ich w diecie sportowców jest takie istotne. Każdy, kto chce osiągnąć jeszcze lepsze rezultaty w biegach, pływaniu czy jakiejkolwiek innej dyscyplinie sportu powinien przed każdym treningiem wypić szklankę soku z buraka. Dlaczego?

Buraki rozszerzają naczynia krwionośne, rozlepiają czerwone krwinki, dzięki czemu w organizmie przebiega dużo lepsza wymiana gazowa, a cały organizm jest dużo lepiej dotleniony. Dodatkowo azotan zawarty w burakach poprawia wydajność organizmu. Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Exeter w Wielkiej Brytanii udowodniły, że wypicie przed treningiem szklanki soku z buraka poprawia osiągi sportowe średnio o 15%. Sok z buraka może działać zatem niczym "naturalny dopalacz".



Betalaina w burakach

Buraczki zawierają betaninę, związek z grupy betalanin. Betanina działa ochronnie na komórki wątroby, a także pomaga ją skutecznie oczyszczać. Z tego powodu świetnie się sprawdzają w odtruwaniu organizmu po chemioterapii, "zwalczając" wolne rodniki, robiące mnóstwo szkód w naszym organizmie.

Buraki na układ sercowo-naczyniowy

Picie 2 szklanek soku z buraków dziennie pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze. Buraki działają oczyszczająco na układ krążenia, uelastyczniają naczynia krwionośne, rozklejają krwinki i rozkurczają naczynia krwionośne zapobiegając zatorom. Buraki pomagają wyeliminować z krwi homocysteinę - związek, który przy wysokim poziomie uszkadza naczynia krwionośne i powoduje przez to osadzanie się w nim tzw. "zalepiaczy", czyli np. blaszek miażdżycowych. Eliminacja homocysteiny następuje za sprawą obecnych w burakach witamin z grupy B - B6, B12 oraz kwasu foliowego.



Buraczki dla kobiet w ciąży i matek karmiących

Sok z buraków to świetna alternatywa sztucznego żelaza podczas ciąży i w trakcie karmienia piersią. Buraki zawierają substancje krwiotwórcze jak żelazo, kwas foliowy, które zapobiegają anemii, poronieniom i pomagają utrzymać prawidłowy poziom hemoglobiny we krwi. Ponadto są świetnym pokarmem odżywczym.



Jak spożywać buraczki?

1. Sok z buraka - jeśli wyciskamy świeży sok to powinien on odstać co najmniej 2 godziny. Dzięki temu nie nabawimy się problemów z żołądkiem. O ile buraki są polecane przy problemach żołądkowych o tyle świeżo wyciśnięty sok jest ostry i może wywołać mdłości. Jeśli odstanie swoje to będzie delikatniejszy i lżej strawny. Dziennie można wypić 1-2 szklanki soku z buraka.

Jeśli nie lubimy smaku buraka możemy zmieszać go z sokiem z marchewki, jabłka lub innych warzyw i owoców.

2. Surówka z buraczków. Jak ją zrobić? Buraczki można ugotować w łupinach w wodzie, na parze lub upiec w piekarniku. Jeszcze ciepłe obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Doprawić do smaku solą, cukrem (ksylitolem), octem jabłkowym (można pominąć, jeśli ktoś nie lubi) oraz olejem nierafinowanym - oliwą z oliwek bądź oleje, ryżowym. Oleju należy wlać tyle, aby buraczki lekko błyszczały. Surówka powinna być lekko słodka z nutką octu:)

3. Zupa - z buraczków można przygotować barszcz ukraiński lub barszcz, który większość z nas przygotowuje na Boże Narodzenie. Można go zrobić ze świeżych buraków bądź z bardzo zdrowego zakwasu buraczanego.

4. Preparaty z buraków. Dla leniwych lub zapracowanych osób, które na co dzień nie mają możliwości wyciskać soków z buraka a chcą wzmacniać organizm podpowiadamy, że są na rynku preparaty liofilizowane z buraka i aronii o nazwie Beta Cruenta Plus. Są one w postaci proszku do rozpuszczenia w wodzie. Zalewamy i sa gotowe do wypicia. Niektórzy piją to na chłodno jako soczek a inni na gorąco zamiast kawy.



Jakie buraki kupować?

Najlepiej kupować małe buraczki wielkości 8-10 cm. Są najsmaczniejsze. Starać się kupować u lokalnych dostawców w warzywniakach, na ryneczkach. Unikać marketów. Im ciemniejszy burak, tym zdrowszy. Nie należy kupować odmian zmodyfikowanych genetycznie - białych i prążkowanych. Jeśli kupimy buraczki w pęczkach, liście przechowujmy osobno np. w zwilżonej ściereczce. Można je potem wykorzystać podczas robienia soku i zup.

Uwaga: liści buraków nie należy stosować w niewydolności nerek i przy dnie moczanowej, ponieważ zawierają dużo szczawianów. Ale same buraki jak najbardziej można.