Czy jedzenie kurzych łapek bez przyjmowania witaminy C ma sens? Dlaczego przyjmując kolagen musimy uzupełnić niedobory witaminy C?


Kolagen

Tkanka łączna występująca w narządach wewnętrznych, skórze, naczyniach krwionośnych oraz stawach potrzebuje dostarczania kolagenu. Jeśli go nie ma to staje sie słaba, traci szczelność i dochodzi między innymi do niszczenia stawów oraz zniszczenia bariery ochronnej przed przemieszczaniem się w organizmie różnych bakterii np. bakterii jelitowych w sytuacji, jeśli dojdzie do nieszczelności jelit. Dlatego trzeba stale dostarczać organizmowi kolagen, który znajduje sie między innymi w wywarze z kurzych łapek. Mówimy o tym z uśmiechem, ponieważ wiele osób słysząc to zaczyna sie krzywić a dzieci uciekają z kuchni :) Spokojnie - są też inne źródła kolagenu. Według nas najbardziej delikatne wydają sie galaretki mięsne lub rybne, ewentualnie długo gotowane rosoły na tłustym wkładzie. Ewentualnie można zaopatrzyć sie w suplementy z kolagenem, jeśli komuś będzie stawało to w gardle. Niemniej jednak warto polubić te "rarytasy" bo ich wpływ na zdrowie jest nieoceniony.

 

Do tego witamina C

Ale czy sam kolagen to wszystko, co wystarczy do utrzymania dobrej kondycji stawów i szczelności tkanek? Otóż nie... Bowiem do syntezy kolagenu konieczna jest witamina C! Bez niej kolagen będzie miał duże problemy, aby sie wchłonąć i przyswoić. Dlatego do diety warto włączyć warzywa, owoce i soki świeżo wyciśnięte z warzyw i owoców w ilości 1-2 szklanek dziennie. Można również wspomóc sie dodatkowo suplementami zawierającymi witaminę C, najlepiej w dawce 1000-2000 mg dziennie.