Za alergie pokarmową odpowiadają nie tylko alergeny same w sobie ale także stan naszego układu pokarmowego. Jeśli funkcjonuje on nieprawidłowo możemy wówczas przejawiać dolegliwości alergiczne na różne pokarmy, w tym także takie, które nie powinny nas uczulać!
Alergia pokarmowa często powstaje na skutek tego, że nie dotrawiamy dobrze jedzenia i do naszego organizmu trafiają niestrawione białka. Organizm nie może ich przyswoić i traktuje je jako intruza wysyłając przeciwko nim przeciwciała. Tworzy się reakcja obronna na dany produkt i za każdym razem, kiedy go zjemy, będziemy odczuwać dolegliwości alergiczne.
Alergie pokarmowe są spotykane coraz częściej, zarówno u dorosłych jak i u dzieci. Zmiany skórne, łuszczyca, bóle brzucha, biegunki, wzdęcia, bóle stawów, katary oraz wiele innych dolegliwości może być związanych z reakcją alergiczną na dany pokarm. Z reguły uważamy, że wszystkiemu winne są pokarmy same w sobie. Nie myślimy o tym, że problem może leżeć w nas, w naszym trawieniu. Wiele osób odstawia więc produkty, które podejrzewają o szkodliwość, wierząc, że to załatwi sprawę. Okazuje się jednak, że alergia za chwile wraca, mimo, że jedzą co innego. Problem nie leży bowiem po stronie samego jedzenia, a po stronie sprawności układu pokarmowego.
Działanie układu pokarmowego i powstanie reakcji alergicznych
W prawidłowo funkcjonującym organizmie powinno być tak, że pokarm, który zjadamy, powinien zostać rozdrobniony przez żołądek, "doprawiony" enzymami w dwunastnicy i żółcią z wątroby (enzymy pozwolą wchłonąć białka, żółć tłuszcze) i wchłonięty w jelicie cienkim do krwioobiegu. Na skutek różnych czynników może dojść do zaburzenia tego procesu. Pokarm nie zostanie dobrze rozdrobniony przez co do krwi przedostają się nieprawidłowe cząstki pokarmu. Organizm nie umie tego przyswoić, zaczyna traktować to jako wroga i powstaje reakcja obronna. Tak tworzy się alergia pokarmowa. Mając układ pokarmowy w takim stanie będziemy reagować źle na każdy pokarm, bowiem będą nas uczulać nieprawidłowo przerobione białka.
Białko a aminokwasy
Wchodząc w temat trawienia głębiej napiszemy kilka słów o białkach. Białko jest jednym z trzech głównych elementów każdego pokarmu. O ile węglowodany i tłuszcze nie powodują alergii o tyle białko tak. Stąd w temacie alergii pokarmowych największa uwagę zwracamy na białka. Czym są jednak aminokwasy? Aminokwasy to malutkie cegiełki, z jakich zbudowane jest białko. Organizm nie umie wchłaniać całych białek a jedynie elementy białek, jakimi są właśnie aminokwasy. Stąd białka muszą być rozłożone na aminokwasy przez nasz układ pokarmowy. Jeśli nie jest on w pełni sprawny to białka nie zostają dobrze przetworzone i to właśnie one trafiają do krwioobiegu w nieprawidłowej formie i przez nie powstaje alergia. Pojawiają sie bóle brzucha, biegunki, skurcze, wzdęcia, zmiany skórne, stany zapalne i wiele wiele innych dolegliwości.
Przyczyny zaburzenia układu pokarmowego
Przypuszcza się, że jedną z najważniejszych przyczyn zaburzenia prawidłowej funkcji układu pokarmowego jest chemizacja życia oraz spożywanie przetworzonego jedzenia. Dziś każdy pokarm zawiera mniej lub więcej dodatków chemicznych, co z czasem doprowadza do osłabienia funkcji trawiennych. Niektóre produkty są jednak bardziej szkodliwe od innych. Wśród najgorszych znajdują się wytykane wszędzie mleko i pszenica. Na drodze swojej "ewolucji" zostały one bowiem tak przetworzone, że można je nazwać zwyczajnie "trucizną w ładnym opakowaniu z pięknymi hasłami, niczym więcej". Nie można w ich przypadku nawet mówić o alergii jako takiej a raczej o zwykłym zatruciu organizmu, które doprowadza do zniszczenia układu pokarmowego (a to w konsekwencji inicjuje reakcje alergiczne na inne pokarmy).
Czy wszystkie alergie się tak tworzą?
Nie wszystkie alergie mają taka patogenezę. Jest wiele przyczyn oraz wiele form alergii. Mamy na przykład alergie pokarmowe natychmiastowe gdzie reakcja powstaje już przy włożeniu pokarmu do ust. Nie jest to zatem opisywany w tekście rodzaj alergii. My mówimy o sytuacji, kiedy dochodzi do reakcji w ciągu kilku godzin lub nawet dni po zjedzeniu danego pokarmu. Musi zajść metabolizm i wchłoniecie jedzenia przez organizm. Można tu mówić raczej o alergii opóźnionej. Jak sie okazuje, stanowi ona większość przypadków wśród chorych. Co więcej - wiele osób nie wiem nawet, że cierpi na alergie i że przyczyną ich dolegliwości jest niesprawny układ pokarmowy. Odczuwają oni na przykład bóle stawów lub mają łuszczycę. Nie mają jako tako problemów żołądkowo - jelitowych, więc uważają, że nie ma tam co szukać. Nikt im nie mówi jednak, że ich choroby mogą wynikać właśnie z nieprawidłowego przetwarzania pokarmu.
Co zrobić z alergią pokarmową?
Trzeba zastosować kilka rzeczy. Przede wszystkim należy odstawić w maksymalnym stopniu wszystkie chemiczne i przetworzone pokarmy. Im więcej jedzenia od gospodarza, z ryneczków, tym lepiej. Po drugie, należy zregenerować śluzówki układu pokarmowego i usprawnić proces trawienia. Do tego będą potrzebne enzymy trawienne takie jak bromelaina i papaina. Normalnie powinny znajdować sie one w pokarmach i powinniśmy je spożywać na co dzień, ale na skutek chemizacji i przetworzenia współczesne pokarmy nie mają za dużo tych enzymów a niektóre nie mają ich wcale. Trzeba je zatem dostarczyć w suplementach. Pomogą one w trawieniu pokarmu, rozdrobnieniu i wchłanianiu białek oraz w uszczelnianiu jelit! Terapia jednak musi zawierać kilka preparatów indywidualnie dobrych do danego przypadku. Wtedy dopiero będzie w pełni skuteczna. Ważne jest także ustalenie, na co i w jakim stopniu dana osoba ma alergie, bowiem zdarza się, że ktoś może nabyć bardzo silne reakcje na takie zboża jak orkisz czy proso, uważane za jedne z delikatniejszych. Wówczas zamiana pszenicy na te zboża nic nie da, bowiem reakcja alergiczna będzie tak silna, że nie zregenerujemy żołądka i jelit żadnymi preparatami.
Badania określające stan organizmu
W naszym gabinecie prowadzimy badania określające stan organizmu, sprawność układu pokarmowego, wykazujące nieszczelność jelit oraz wskazujące alergie pokarmowe wraz ze stopniem alergizacji. Na ich podstawie dobieramy indywidualną terapie oraz proponujemy odpowiednie odżywianie.