baner biomora 2020 kompr

Za alergie pokarmową odpowiadają nie tylko alergeny same w sobie ale także stan naszego układu pokarmowego. Jeśli funkcjonuje on nieprawidłowo możemy wówczas przejawiać dolegliwości alergiczne na różne pokarmy, w tym także takie, które nie powinny nas uczulać!


Alergia pokarmowa często powstaje na skutek tego, że nie dotrawiamy dobrze jedzenia i do naszego organizmu trafiają niestrawione białka. Organizm nie może ich przyswoić i traktuje je jako intruza wysyłając przeciwko nim przeciwciała. Tworzy się reakcja obronna na dany produkt i za każdym razem, kiedy go zjemy, będziemy odczuwać dolegliwości alergiczne.

 

Jelita

 

Alergie pokarmowe są spotykane coraz częściej, zarówno u dorosłych jak i u dzieci. Zmiany skórne, łuszczyca, bóle brzucha, biegunki, wzdęcia, bóle stawów, katary oraz wiele innych dolegliwości może być związanych z reakcją alergiczną na dany pokarm. Z reguły uważamy, że wszystkiemu winne są pokarmy same w sobie. Nie myślimy o tym, że problem może leżeć w nas, w naszym trawieniu. Wiele osób odstawia więc produkty, które podejrzewają o szkodliwość, wierząc, że to załatwi sprawę. Okazuje się jednak, że alergia za chwile wraca, mimo, że jedzą co innego. Problem nie leży bowiem po stronie samego jedzenia, ale zależy w dużej mierze od sprawności układu pokarmowego.

 

Działanie układu pokarmowego i powstanie reakcji alergicznych


W prawidłowo funkcjonującym organizmie powinno być tak, że pokarm, który zjadamy, powinien zostać rozdrobniony przez żołądek, "doprawiony" enzymami trzustkowymi w dwunastnicy i żółcią z wątroby (enzymy pozwolą wchłonąć białka, żółć tłuszcze) i wchłonięty w jelicie cienkim do krwioobiegu. Na skutek różnych czynników może dojść do zaburzenia tego procesu. Pokarm nie zostanie dobrze rozdrobniony przez co do krwi przedostają się nieprawidłowe cząstki pokarmu. Organizm nie umie tego przyswoić, zaczyna traktować to jako wroga i powstaje reakcja obronna. Tak tworzy się alergia pokarmowa. Mając układ pokarmowy w takim stanie będziemy reagować źle na każdy pokarm, bowiem będą nas uczulać nieprawidłowo przerobione białka.

 

Białko a aminokwasy

Wchodząc w temat trawienia głębiej napiszemy kilka słów o białkach. Białko jest bowiem jednym z trzech głównych elementów każdego pokarmu. O ile węglowodany i tłuszcze nie powodują alergii o tyle białko tak. Stąd w temacie alergii pokarmowych największa uwagę zwracamy na białka. Czy są jednak aminokwasy? Aminokwasy to malutkie cegiełki, z jakich zbudowane jest białko. Organizm nie umie, bowiem wchłaniać całych białek a jedynie elementy białek, jakimi są właśnie aminokwasy. Stąd białka muszą być rozłożone na aminokwasy przez nasz układ pokarmowy. Jeśli nie jest on w pełni sprawny to białka nie zostają dobrze przetworzone i to właśnie one trafiają do krwioobiegu w nieprawidłowej formie i przez nie powstaje alergia. Pojawiają sie bóle brzucha, biegunki, skurcze, wzdęcia, zmiany skórne, stany zapalne i wiele wiele innych dolegliwości (tu link do objawów alergii pokarmowej).


Przyczyny zaburzenia układu pokarmowego

Przypuszcza się, że jedną z najważniejszych przyczyn zaburzenia prawidłowej funkcji układu pokarmowego jest szeroko stosowana antybiotykoterapia, chemizacja życia oraz spożywanie przetworzonego jedzenia. Dziś każdy pokarm zawiera mniej lub więcej dodatków chemicznych, co z czasem doprowadza do osłabienia funkcji trawiennych. Niektóre produkty są jednak bardziej szkodliwe od innych. Wśród najgorszych znajdują się wytykane wszędzie mleko i pszenica. Na drodze swojej "ewolucji" zostały one bowiem tak przetworzone, że można je nazwać zwyczajnie "trucizną w ładnym opakowaniu z pięknymi hasłami, niczym więcej". Nie można w ich przypadku nawet mówić o alergii jako takiej a raczej o zwykłym zatruciu organizmu, które doprowadza do zniszczenia układu pokarmowego (a to w konsekwencji inicjuje reakcje alergiczne na inne pokarmy).

 

Czy wszystkie alergie się tak tworzą?

Nie wszystkie alergie mają taka patogenezę. Jest wiele przyczyny oraz wiele form alergii. Mamy na przykład alergie pokarmowe natychmiastowe gdzie reakcja powstaje już przy włożeniu pokarmu do ust. Nie jest to zatem opisywany w tekście rodzaj alergii. My mówimy raczej o sytuacji, kiedy dochodzi do reakcji w ciągu kilku godzin lub nawet dni po zjedzeniu danego pokarmu. Musi zajść metabolizm i wchłoniecie jedzenia przez organizm. Można tu mówić raczej o alergii opóźnionej. jak sie okazuje, stanowi ona większość przypadków wśród chorych. Co więcej - wiele osób nie wiem nawet, że cierpi na alergie i że przyczyna ich dolegliwości to niesprawny układ pokarmowy. Odczuwają oni na przykład bóle stawów lub mają łuszczycę. Nie mają jako tako problemów żoładkowo-jelitowych, wiec uważają, że nie ma tam co szukać. Nikt im nie mówi jednak, że ich choroby mogą wynikać właśnie z nieprawidłowego przetwarzania pokarmu.



Co zrobić z alergią pokarmową?

Trzeba zastosować kilka rzeczy. Przede wszystkim należy odstawić w maksymalnym stopniu wszystkie chemiczne i przetworzone pokarmy. Im więcej jedzenia od gospodarza, z ryneczków, tym lepiej. Po drugie, należy zregenerować śluzówki układu pokarmowego i usprawnić proces trawienia. Do tego będą potrzebne enzymy trawienne takie jak bromelaina i papaina. Normalnie powinny znajdować sie one w pokarmach i powinniśmy je spożywać na co dzień, ale na skutek chemizacji i przetworzenia współczesne pokarmy mają nie mają za dużo tych enzymów a niektóre nie mają ich chyba wcale. Trzeba je zatem dostarczyć w suplementach. Pomogą one w trawieniu pokarmu, rozdrobnieniu i wchłanianiu białek oraz w uszczelnianiu jelit! Terapia jednak musi zawierać kilka preparatów indywidualnie dobrych do danego przypadku. Wtedy dopiero będzie w pełni skuteczna. Ważne jest także ustalenie, na co i w jakim stopniu dana osoba ma alergie, bowiem zdarza się, że ktoś może nabyć bardzo silne reakcje na takie zboża jak orkisz czy proso, uważane za jedne z delikatniejszych. Wówczas zamiana pszenicy na te zboża nic nie da, bowiem reakcja alergiczna będzie tak silna, że nie zregenerujemy żołądka i jelit żadnymi preparatami.

 

Badania określające stan organizmu

W naszym gabinecie prowadzimy badania określające stan organizmu, sprawność układu pokarmowego, wykazujące nieszczelność jelit oraz wskazujące alergie pokarmowe wraz ze stopniem alergizacji. Na ich podstawie dobieramy indywidualną terapie oraz proponujemy odpowiednie odżywianie.

 

Baner reklamowy testy

Wizyta diagnostyczno-konsultacyjna. Zawiera pakiet trzech badań. Prowadzimy leczenie chorób przewlekłych.

Leczenie alternatywne baner reklamowy

Leczenie alternatywne: choroby układu pokarmowego i oddechowego, alergie pokarmowe i wziewne, pasożyty, borelioza  

Borelioza

Kleszcz na liściu

Ugryzł Cie kleszcz? Podejrzewasz boreliozę? Skuteczna diagnostyka i terapia boreliozy.  Czytaj więcej

Pasożyty

Urządzenie biorezonansowe MV (MORA V) firma BioKat

Nowoczesna i precyzyjna diagnostyka pasożytów. Skuteczne terapie usuwania zakażeń pasożytami.  Czytaj więcej

Alergie

Alergie na pyłki

Testy na alergie pokarmowe i wziewne. Odczulanie alergii metodą biorezonansu. Czytaj więcej 

Treści artykułów służą jedynie celom informacyjnym. Nie zastępują konsultacji z lekarzem, nie mogą służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz problemy zdrowotne lub jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia i sposobu leczenia to skonsultuj się z lekarzem. Nie bierzemy na siebie odpowiedzialności za skutki w przypadku, gdyby ktoś będzie chciał wykorzystać informacje do samoleczenia czy samodiagnozy.

Teksty prezentowane na stronie stanowią własność firmy Łukasz Dobrzyński i są utworem w rozumieniu ustawy z dnia 04 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz.U.nr.90,poz.631). Żadna ich część nie może być rozpowszechniana, kopiowana, przetwarzana w jakikolwiek sposób (elektroniczny, mechaniczny lub inny) bez pisemnej zgody Właściciela.