Nawet jeśli w testach skórnych wyjdzie nam, że nie mamy alergii na dany pokarm to w rzeczywistości może sie okazać, że ta alergia jest - i to bardzo silna!!!! Dlaczego tak jest i jak to sprawdzić?

Mało kto wie, ale alergia pokarmowa dzieli sie na dwie grupy. Mamy alergie pokarmową natychmiastową oraz alergie pokarmową opóźnioną. Różnią sie one zarówno mechanizmami wyzwalania jak i objawami.


Alergia natychmiastowa

Jak sama nazwa wskazuje, reakcja systemu odpornościowego na dany alergen jest natychmiastowa. Objawy pojawiają sie w ciągu paru sekund lub minut. Dochodzi tu do nagłego uwolnienia tak zwanej histaminy, która jest odpowiedzialna za konkretne reakcje alergiczne. Skutkiem tego są takie objawy jak:

  • wstrząs anafilaktyczny
  • wyciek z nosa
  • zaczerwienieni oczu
  • obrzęki skóry
  • zaczerwienienie skóry, pokrzywka
  • skurcz oskrzeli
  • atak astmy oskrzelowej
  • świąd błon śluzowych

Najczęściej taka reakcja pojawia sie po spożyciu poniższych czynników:

  • jaja, zwłaszcza białko
  • orzechy, zwłaszcza ziemne
  • ryby, zwłaszcza skorupiaki
  • mięczaki



W reakcji natychmiastowej nasz organizm produkuje przeciwciała (czyli obronę przeciwko alergenowi) tak zwane IgE – czyli immunoglobuliny E. Na wynikach z badania z krwi jest zaznaczone, że test dotyczy alergii "IgE-zależnej" - chodzi o immunoglobuliny E-zależne. Warto jednak wiedzieć, że.. są też inne immunoglobuliny, których dany test nie bada!!! Ale o tym za chwile. Teraz dodajmy jeszcze, że przeciwciała IgE-zależne są produkowane głównie podczas alergii wziewnej, np. na kurz, kota, pyłki itd. W przypadku alergii pokarmowej jest to rzadkie, choć niebezpieczne (zwłaszcza jak ktoś ma wstrząs anafilaktyczny po zjedzeniu orzechów). W przypadku alergii pokarmowej mamy z reguły do czynienia z reakcją opóźniona, gdzie biorą udział immunoglobuliny G! I teraz co najważniejsze w kwestii testów skórnych – testy skórne pokazują jedynie reakcje natychmiastowe, gdzie biorą udział IgE, a nie IgG!! Dlatego nie można na podstawie testów skórnych stwierdzić, że nie mamy alergii na mleko, bowiem w 99,8 procentach jest to alergia opóźniona!!!! Warto też wiedzieć, że badania z krwi mogą być zarówno IgE-zależne (czyli te natychmiastowe, mało wartościowe dla alergii pokarmowej) jak i IgG-zależne (opóźnione). Standardowo wykonywane są jedynie testy z krwi na IgE, ponieważ te drugie są znacznie droższe.. I wypuszcza sie chorą osobę z informacją, że nie ma alergii pokarmowej, podczas, gdy ma, ale opóźnioną!!!

 

Alergia opóźniona

Jak wspominaliśmy, alergia opóźniona związana jest z produkcją przeciwciał IgG-zależnych. Skutki tej reakcji są widoczne po pewnych czasie, od kilku godzin do 72 godzin, a nawet - jak podają niektóre źródła - do 5 dni po zjedzeniu alergizującego pokarmu. Nie jesteśmy zatem w stanie odkryć poprzez obserwacje, na co mamy alergię. Czasem nawet nie wiemy, że to w ogóle alergia…

 

Objawy jakie występują w tym typie alergii pokarmowej to:

  • wszelkiego rodzaju dolegliwości układu pokarmowego: biegunki, wzdęcia, niestrawności, kolka
  • katar, zapalenie zatok
  • astma oskrzelowa
  • zmiany skórne, swędzenie skóry
  • uczucie zmęczenia
  • zwiększona drażliwość i nadpobudliwość
  • depresja
  • problemy z koncentracją
  • bezsenność
  • bole głowy
  • bóle reumatyczne



Najczęściej alergizującymi pokarmami są:

  • mleko
  • zboża
  • czekolada
  • białko jajka
  • rośliny strączkowe
  • cytrusy
  • dodatki pokarmowe (konserwanty, barwniki, aromaty)



Warto wiedzieć, że w normalnej sytuacji przeciwciała IgG podobnie jak w inny przypadkach reakcji alergicznych, łączą sie z alergenem i powstaje tak zwany kompleks immunologiczny (czyli przeciwciało + alergen) - i w takiej "połączonej" postaci jest to usuwane z organizmu. W przypadku białka mleka, często dochodzi do sytuacji, że kompleksy "alergeny-przeciwciała" nie zostają usuwane z organizmu i odkładają sie w tkankach. Organizm chcąc to potem usunąć atakuje te organy, w których odłożyły się kompleksy alergiczne!!! Alergia na mleko jest jedną z najczęściej występujących alergii pokarmowych i jedną z najważniejszych.



Biorezonans w diagnostyce alergii pokarmowej

Biorezonans bardzo skutecznie wykrywa alergie pokarmowe. Wychwytuje alergeny niezależnie czy występuje przeciwko nim reakcja natychmiastowa czy opóźoniona - pokazuje wszystko!! Nie można co prawda wyróżnić, czy mamy do czynienia z IgE czy IgG ale dla zwykłego pacjenta nie ma to większego znaczenia. Najważniejsze jest sprecyzowanie alergenów i określenie stopnia ich alergizacji, co jest podstawą w leczeniu.