Baner strony z adresem. Z lewej strony uśmiechnięta lekarka a tle para lekarzy. Z boku symbol medycyny naturalnej w postaci kamieni i liścia. Po lewej stronie znak medycyny w postaci węża i łodygi

Głośno mowi sie o szkodliwości glutenu i o tym, że wywołuje on chorobę jelit zwaną celiakią. Nie słyszy sie jednak o tym, że gluten może mieć znacznie szersze oddziaływanie na organizm i może wywołać różne problemy zdrowotny, z jakimi zmaga sie na co dzień wiele osób.

 

Gluten i celiakia

Dwa bochenki chleba na drewnianej ławeczkce ozdobiobne źdźbłem zboża na tle pięknego drewnianego młyna. Gluten jest rodzajem białka naturalnie występującego w zbożach odpowiedzialnego za to, że wypieki są elastyczne, skórka jest chrupiąca a środek miękki. Niestety przetwarzanie żywności, w tym prawdopodobnie modyfikacje genetyczne zbóż doprowadziły do tego, że ten naturalny składnik stał sie szkodliwy dla zdrowia. Dawniej bowiem wypieki z mąk uchodziły za zdrowe i służyły ludziom, dziś coraz więcej osób ma problemy po zjedzeniu zbóż glutenowych. 

Największym lub raczej najbardziej znanym zagrożeniem związanym z glutenem jest pojawienie sie celiakii, czyli choroby polegającej na zaniku kosmków jelitowych pod wpływem oddziaływania glutenu. Skutkiem tego są częste biegunki i brak prawidłowego wchłaniania substancji odżywczych przez co dochodzi do wycieńczenia organizmu. jednakże celiakia występuje u niewielu ludzi w porównaniu z tymi, na których gluten ma negatywne oddziaływanie. W naszym gabinecie, wśród naszych pacjentów, procent ludzi chorych na celiakie wynosi zaledwie 12% . Cała reszta ma inne objawy.

 

Inne objawy jedzenia glutenu

Gluten bardzo wyraźnie wpływa na koncentrację i umysł. Zauważyliśmy, że osoby które odstawiły pieczywo i przetwory z glutenem, odczuły tzw. jasność umysłu i poprawiła im sie pamięć. Zgodnie powtarzali, że ich koncentracja nigdy nie była tak dobra jak teraz. Mogą sie lepiej skupić na pracy a także lepiej spędzić wolny czas. Nie są również zmęczeniu po dniu pracy!


Gluten może także atakować stawy! Bóle różnego rodzaju, bóle stawowe, rózeg bóle reumatyczne, mogą być wynikiem jedzenia glutenu. Oczywiście trzeba tu wziąć pod uwagę także inne czynniki jak na przykład zakażenie borelią, ale duża cześć osób po ostawieniu glutenu przestała cierpieć na bóle stawów!!! Warto w tym miejscu dodać, że jeśli nietolerancja na gluten jest bardzo silna to okres ustąpienia objawów po odstawieniu glutenu może trwać od 3 do 12 mieniący!!! Można go znacznie skrócić wykonując terapie biorezonansowe usuwające obciążenia glutenem. 


Gluten może nasilać wszelkie stany zapalne. Spotkaliśmy sie z przewlekłym zapaleniem żołądka, stanami zapalnymi przełyki, chorobami skóry, stanie zapalnym gardła, gdzie głównym problemem był właśnie gluten! I jak sie okazuje, nie wystarczyło jedynie odstawić biały chleb i przerzucić sie na ciemny. Nie pomogło nawet pieczenie własnego chleba na niby zdrowych mąka z orkisz i żyta. Konieczne było całkowite wyrzucenie glutenu z diety pozbywając sie z niej wszystkich produktów jakie je zwierają, czyli właśnie żyta, orkiszu czy samopszy, uznawanych za bardzo zdrowe zboża. Dopiero po tak drastycznych działaniach stany zapalne ustępowały w oczach. Trzeba mięć jednak dużą pewność, że przyczyną choroby jest gluten.

 

W wielu przypadkach odstawienie glutenu spowodowało obniżenie cholesterolu i poprawę gęstości kości przy osteoporozie. W kilku przypadkach obserwowaliśmy poprawę stanu chorego na cukrzycę! Gluten sprawia bowiem, że poziom glukozy we krwi rośnie gwałtowniej niż po zjedzeniu cukru, zatem jego odstawienie jest przy tym schorzeniu bardzo ważne. Mówi sie również, że gluten może mieć duży wpływ na powstawanie nowotworów, jednak tego nie udało nam sie zaobserwować, co nie znaczy, że faktycznie tak może być. Wiemy, że gluten jest niezwykle dużym problemem dla naszego zdrowia, choć jeszcze sobie z tego nie zdajemy sprawy. Wielu z Was szuka pomocy po różnych lekarzach, borykając sie z przewlekłą chorobą, jak na przykład z łuszczycą, a może okazać sie, że wszystko minie w ciągu kilku tygodniu po ostawieniu glutenu z diety.

 

Jak sprawdzić czy gluten mi szkodzi?

Kluczową kwestią jest właśnie potwierdzenie, czy gluten ma na organizm negatywny wpływ. Można to bardzo szybko i łatwo sprawdzić, wykonując Test Obciążeń MORA. Jest to badanie biorezonansowe, polegające na pomiarach częstotliwości bioelektrycznych, które jednoznacznie wykażą wpływ glutenu na organizm. Warto dodać, że urządzenia, za pomocą których wykonuje sie testy, służą także do terapii. Można zatem poddać sie terapii usuwającej obciążenia glutenem, co znacznie przyspiesza powrót do zdrowia, bowiem niekiedy samo odstawienie glutenu może być niewystarczające.

 

Reklama trzech testów

Promocja ważna do 31 grudnia 2018r.  Pakiet trzech testów w cenie 170zł zamiast 250zł (liczy się termin zgłoszenia)

Borelioza

Kleszcz na liściu

Ugryzł Cie kleszcz? Podejrzewasz boreliozę? Skuteczna diagnostyka i terapia boreliozy.  Czytaj więcej

Pasożyty

Urządzenie biorezonansowe MV (MORA V) firma BioKat

Nowoczesna i precyzyjna diagnostyka pasożytów. Skuteczne terapie usuwania zakażeń pasożytami.  Czytaj więcej

Polecane książki

Jerzy Zięba na wykładzie organizowanym przez fundację Polska dla Polaków

Polecamy książki, które warto przeczytać: Jerzy Zięba "Ukryte terapie" Czytaj więcej

Treści artykułów służą jedynie celom informacyjnym. Nie zastępują konsultacji z lekarzem, nie mogą służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz problemy zdrowotne lub jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia i sposobu leczenia to skonsultuj się z lekarzem. Nie bierzemy na siebie odpowiedzialności za skutki w przypadku, gdyby ktoś będzie chciał wykorzystać informacje do samoleczenia czy samodiagnozy.

Teksty prezentowane na stronie stanowią własność firmy Łukasz Dobrzyński i są utworem w rozumieniu ustawy z dnia 04 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz.U.nr.90,poz.631). Żadna ich część nie może być rozpowszechniana, kopiowana, przetwarzana w jakikolwiek sposób (elektroniczny, mechaniczny lub inny) bez pisemnej zgody Właściciela.