Każdy alergik wie, że histamina to coś złego, ponieważ na testach skórnych jest ona z reguły bardzo podniesiona. Większość osób nie wie jednak, jakie praktyczne rzeczy wynikają z tej informacji. Nikt o tym nie mówi, a czasami okazuję się to niezwykle ważne dla zdrowia i życia.
Czy jest ta histamina?
Jest to związek produkowany przez nasz organizm. Każdy z nas ją produkuje w niewielkich ilościach - jest nam bowiem potrzebna do niektórych procesów życiowych takich jak np trawienie. Ale u osoby z alergią tej histaminy wydziela sie bardzo duża ilość i wywołuje to wszystkie reakcje alergiczne czyli stany zapalne śluzówek, katary, świąd oczu, świąd skóry, świąd podniebienia, zmiany skórne, wysypki, egzemy, skurcz oskrzeli, bóle brzucha przy alergiach pokarmowych, biegunki, skurcze brzucha i cały szereg innych problemów alergicznych. Dlatego lekarze przepisują alergikom leki antyhistaminowe, aby zbić histaminę i wygasić reakcje alergiczne (tu taka uwaga: wg medycyny naturalnej samo zbijanie histaminy nie jest leczeniem a jedynie chwilowym tłumieniem reakcji, podczas gdy problem nadal jest nierozwiązany. Dodajmy także, że wieloletnie tłumienie alergii wiąże się w coraz silniejszym i agresywniejszym rozwojem choroby; Alergia często zmienia swoją formę w bardziej poważniejszą chorobę, np. z wysypek skórnych zaleczanych sterydami w astmę!).
Co jest w tym wszystkim ważne
Wiele produktów spożywczych zawiera w sobie tą histamine lub powoduje jej wzrost!!!! Tego z reguły nie mówi sie podczas testów skórnych. A tu się okazuje, że jak zjemy np. pomidory czy kakao to podskoczy nam histamina i nasilimy alergie!!! Dlatego alergicy musża na to uważać. Nie powinny jeść w żadnym wypadku produktów podnoszących poziom histaminy. Osoby z alergią na pyłki powinny unikać ich zwłaszcza w okresie pylenia. Z kolei alergicy pokarmowi muszą takie produkty całkowicie odstawić, do czasu, aż nie odczulą głównych alergenów.
Jakie produkty podnoszą histaminę?
Należy uważać na następujące produkty spożywcze: pomidory, keczup, banany, truskawki, maliny, orzechy (zwłaszcza ziemne i laskowe), kakao, czekolada, kiszonki, wędzonki, wieprzowina, dodatki spożywcze, jajko (zwłaszcza białko), czerwone wino, sery pleśniowe, pieczarki.
Większa lista produktów żywnościowych powinna znaleźć się na naszym portalu juz niebawem.
Pamiętaj, że produkty nasilające histamine nie są główna przyczyną alergii. Są nią alergeny główne, które możesz sprawdzić z naszych testach biorezonansem MORA i na ich podstawie przeprowadzić skuteczne odczulanie. Wówczas kontakt z histaminą nie zrobi Ci krzywdy.
Informacja: Na rynku polskim jest dostępna podręczna książeczka autorstwa Heide Steigneberger, pt. Dieta antyhistaminowa wydana przez PZWL, gdzie szeroko opisują zawartość histaminy w danym produkcie.