Alergeny pokarmowe i wziewne
Posiadamy szeroką listę alergenów pokarmowych i wziewnych: 281 alergenów pokarmowych i 169 alergenów wziewnych. Każde z nich można poddać odczulaniu:
ALERGENY GŁÓWNE
Amalgamat, Cukier biały, Drożdże, Gluten (jęczmień), Gluten (pszenica), Histamina, Jajo kurze białko, Jajo kurze żółtko, Lateks, Mleko krowie, Papierosy, Pszenica, Żyto
PRODUKTY MLECZNE
Camembert, Jogurt, Kefir, Kwaśne mleko, Maślanka, Mleko kozie, Mleko skondensowane, Ser owczy, Ser żółty miękki, Ser żółty twardy, Śmietana, Twaróg
ZBOŻA
Gliadyna, Gluten, Gryka, Jęczmień, Kukurydza, Mąka biała, Orkisz, Owies, Płatki pszenne, Płatki owsiane, Płatki śniadaniowe, Proso, Ryż biały, Skrobia pszenna
OWOCE
Ananas, Banan, Brzoskwinia, Cytryna, Czarna jagoda, Daktyl, Figa, Grejpfrut, Gruszka, Jabłko, Jeżyna, Kiwi, Malina, Mandarynka, Mango, Melon, Morela, Nektarynka, Papaja Pomarańcza, Porzeczka, Rodzynki, Śliwka, Truskawka, Winogrona, Wiśnia
WARZYWA
Awokado, Brokuł, Brukselka, Buraki czerwone, Cebula, Cukinia, Fasola biała, Fasolka zielona, Groch żółty, Groszek zielony, Kalafior, Kalarepa, Kapusta czerwona, Kapusta kiszona Kapusta włoska, Kartofel, Koper włoski, sałatkowy, Marchew, Oberżyna, Ogórek, Papryka, Peperoni, Pomidory, Por, Rzodkiew, Rzodkiewka, Sałata liściasta, Seler, Soczewica, Szparagi, Szpinak
MIĘSO
Cielęcina, Jagnięcina, Mięso indycze, Mięso królicze, Mięso kurze, Wieprzowina, Wołowina
RYBY
Dorsz, Flądra, Homar, Kałamarnica, Karp, Krab, Łosoś, Małż jadalny, Pstrąg, Rak rzeczny, Sandacz, Sardynka, Sola, Szczupak, Tuńczyk, Węgorz
NAPOJE
Alkohole: Koniak, Piwo bezalkoholowe, Piwo bezalkoholowe, Piwo Export, Piwo Export (Riegeler), Piwo Pils, Piwo pszeniczne ciemne, Piwo pszeniczne jasne, Rum, Sekt, Whisky, Wino białe, Wino czerwone
Bezalkoholowe: Coca Cola, Cola light, Fanta Isostar, Kawa Eduscho (Gala Nr 1), Kawa Espresso, Kawa Hag, Kawa Jacobs (Krönung), Kawa Néscafé, Kawa Onko, Kawa Tchibo (Beste Bohne), Kakao, Kawa Cafino Cereal, Kawa Demeter, Kawa zbożowa, Pepsi Cola, Red Bull Sprite
Herbaty: Herbata czarna, Herbata miętowa, Herbata rumiankowa, Herbata z melisy cytrynowej, Herbata z dzikiej róży, Herbata z kopru włoskiego, Herbata z kwiatów lipy, Herbata z werbeny, Herbata z ziela dziurawca, Herbata zielona Yerba-mate
PRZYPRAWY I ZIOŁA
Anyż, Bazylia, Cenovis, Curry, Cynamon, Cząber, Czosnek, Estragon, Gałka muszkatołowa, Glutaminian, Goździki, Herbamare, Imbir, Ketchup, Kminek, Kolendra, Koper, Kostka rosołowa, Liść laurowy, Maggi, Majeranek, Musztarda, Oregano, Owoc jałowca, Papryka przyprawowa, Pieprz, Pieprz Cayenne, Pietruszka, Rozmaryn, Sos Tabasco, Sól, Sól morska, Sól ziołowa, Szafran, Szałwia, Szczypiorek, Trocomare, Trybula, Tymianek, Wanilia
SUBSTANCJE SŁODZĄCE
Aspartam, Cukier brązowy z buraka cukrowego, Cukier mlekowy (Laktoza), Cukier trzcinowy, Cukry proste, Cyklamat, Czekolada, Czekolada w proszku, Fruktoza, Ksylit, Mannitol, Mannit, Miód pszczeli, Nektar gruszkowy, Nektar jabłkowy, Palatynoza, Sacharyna, Sorbit, Syrop klonowy
OLEJE/OCET
Frytura, Ocet jabłkowy, Ocet owocowy, Ocet winny, Olej krotoszowy (z ostu), Olej rzepakowy, Olej słonecznikowy, Olej z orzeszków ziemnych, Oliwa z oliwek, Owoce oleiste, Mak, Migdały, Nasiona lnu, Orzech kokosowy, Orzech laskowy, Orzech pekane, Orzech włoski, Orzeszki pistacjowe, Orzeszki ziemne, Paraorzech, Pestki dyni, Pestki słonecznika, Ziarno kakao, Ziarno sezamu
TŁUSZCZE DO SMAROWANIA
Tłuszcz do smażenia (kokosowy), Masło
PRODUKTY SOJOWE
Ziarno soi, Granulat sojowy, Mleko sojowe, Sos sojowy, Tofu
GRZYBY
Borowik, Pieczarki, Smardz, Boczniak, Kurka, Shitake, Trufle
PYŁKI
Amarantus, Ambrozja, Aster, Babka pospolita, Bez czarny, Bez lilak, Brzoza, Buk (buk czerwony), Bylica pospolita, Chmiel, Chryzantema Dalia, Dąb, Grab, Grochodrzew (akacja fałszywa), Grzebnica pospolita, Jaśmin fałszywy, Jesion, Kasztan czerwony, Klon, Kłosówka wełnista, Komosa biała, Kostrzewa, Kostrzewa łąkowa, Kukurydza, Jęczmień, Leszczyna, Lipa, Lucerna, Margeretka, Mietliczka, Mniszek, Nawłoć, Olcha, Owies, Perz, Platan, Pokrzywa, Psi ząb palczasty, Pszenica, Rzepak, Sosna, Stokłosa, Świerk, Szczaw dziki, Szklaniczka, Tomka pachnąca, Topola, Trzcina, Tymotka łąkowa, Wiąz, Wiechlina łąkowa, Wiechlina, Wierzba, Wyczyniec łąkowy, Życica pospolita (Raygras angielski), Żyto, Żyźnica wyniosła, Grzebienica, Pyłki kwiatowe
EPITELIA
Chomik, Gęś, Jad osy (Vespa vulgaris), Kaczka, Koń, Kot, Koza, Królik, Kura, Mysz, Papużka falista, Pies, Pszczoła miodna (Apis mellifera), Roztocza 1 (Dermatophagoides farinae), Roztocza 2 (Dermatophagoides pteronyssinus), Świnka morska, Szczeć świńska, Szczur, Wełna owcza, Wielbłąd, Wół
ROZTOCZA
Kurz domowy, Kurz mączny, Osa, Pszczoła
PLEŚNIE
Alternaria alternata, Alternaria tenius, Aspergillus fumigates, Aspergillus niger, Botrytis cinerea, Candida albicans, Chaetomium globosum, Cladosporium herbarum, Curvularia lunata fulvum, Cladosporium Fusarium moniliforme, Fusarium roseum, Fusarium sp. Helminthosporium halodes herbarum, Cladosporium Microsporum canis, Mucor mucedo, Mucor racemosus, Neurospora sitophila, Penicillium expansum, Penicillium notatum, Phoma betae, Pullularia pullulans, Rhizopus nigricans, Rhodotolura rubra, Saccharomyces cerevisiae, Serpula lacrymans, Sporothrix schenkii, Trichophyton mentagrophytes, Trichophyton rubrum, Ustilago tritici
METALE CIĘŻKIE
Kadm, Ołów, Rtęć