Alergeny pokarmowe i wziewne

Posiadamy szeroką listę alergenów pokarmowych i wziewnych: 281 alergenów pokarmowych i 169 alergenów wziewnych. Każde z nich można poddać odczulaniu:

  

ALERGENY GŁÓWNE

Amalgamat, Cukier biały, Drożdże, Gluten (jęczmień), Gluten (pszenica), Histamina, Jajo kurze białko, Jajo kurze żółtko, Lateks, Mleko krowie, Papierosy, Pszenica, Żyto



PRODUKTY MLECZNE

Camembert, Jogurt, Kefir, Kwaśne mleko, Maślanka, Mleko kozie, Mleko skondensowane, Ser owczy, Ser żółty miękki, Ser żółty twardy, Śmietana, Twaróg

 

ZBOŻA

Gliadyna, Gluten, Gryka, Jęczmień, Kukurydza, Mąka biała, Orkisz, Owies, Płatki pszenne, Płatki owsiane, Płatki śniadaniowe, Proso, Ryż biały, Skrobia pszenna



OWOCE

Ananas, Banan, Brzoskwinia, Cytryna, Czarna jagoda, Daktyl, Figa, Grejpfrut, Gruszka, Jabłko, Jeżyna, Kiwi, Malina, Mandarynka, Mango, Melon, Morela, Nektarynka, Papaja Pomarańcza, Porzeczka, Rodzynki, Śliwka, Truskawka, Winogrona, Wiśnia



WARZYWA

Awokado, Brokuł, Brukselka, Buraki czerwone, Cebula, Cukinia, Fasola biała, Fasolka zielona, Groch żółty, Groszek zielony, Kalafior, Kalarepa, Kapusta czerwona, Kapusta kiszona Kapusta włoska, Kartofel, Koper włoski, sałatkowy, Marchew, Oberżyna, Ogórek, Papryka, Peperoni, Pomidory, Por, Rzodkiew, Rzodkiewka, Sałata liściasta, Seler, Soczewica, Szparagi, Szpinak



MIĘSO

Cielęcina, Jagnięcina, Mięso indycze, Mięso królicze, Mięso kurze, Wieprzowina, Wołowina



RYBY

Dorsz, Flądra, Homar, Kałamarnica, Karp, Krab, Łosoś, Małż jadalny, Pstrąg, Rak rzeczny, Sandacz, Sardynka, Sola, Szczupak, Tuńczyk, Węgorz



NAPOJE

Alkohole: Koniak, Piwo bezalkoholowe, Piwo bezalkoholowe, Piwo Export, Piwo Export (Riegeler), Piwo Pils, Piwo pszeniczne ciemne, Piwo pszeniczne jasne, Rum, Sekt, Whisky, Wino białe, Wino czerwone

Bezalkoholowe: Coca Cola, Cola light, Fanta Isostar, Kawa Eduscho (Gala Nr 1), Kawa Espresso, Kawa Hag, Kawa Jacobs (Krönung), Kawa Néscafé, Kawa Onko, Kawa Tchibo (Beste Bohne), Kakao, Kawa Cafino Cereal, Kawa Demeter, Kawa zbożowa, Pepsi Cola, Red Bull Sprite

Herbaty: Herbata czarna, Herbata miętowa, Herbata rumiankowa, Herbata z melisy cytrynowej, Herbata z dzikiej róży, Herbata z kopru włoskiego, Herbata z kwiatów lipy, Herbata z werbeny, Herbata z ziela dziurawca, Herbata zielona Yerba-mate



PRZYPRAWY I ZIOŁA

Anyż, Bazylia, Cenovis, Curry, Cynamon, Cząber, Czosnek, Estragon, Gałka muszkatołowa, Glutaminian, Goździki, Herbamare, Imbir, Ketchup, Kminek, Kolendra, Koper, Kostka rosołowa, Liść laurowy, Maggi, Majeranek, Musztarda, Oregano, Owoc jałowca, Papryka przyprawowa, Pieprz, Pieprz Cayenne, Pietruszka, Rozmaryn, Sos Tabasco, Sól, Sól morska, Sól ziołowa, Szafran, Szałwia, Szczypiorek, Trocomare, Trybula, Tymianek, Wanilia



SUBSTANCJE SŁODZĄCE

Aspartam, Cukier brązowy z buraka cukrowego, Cukier mlekowy (Laktoza), Cukier trzcinowy, Cukry proste, Cyklamat, Czekolada, Czekolada w proszku, Fruktoza, Ksylit, Mannitol, Mannit, Miód pszczeli, Nektar gruszkowy, Nektar jabłkowy, Palatynoza, Sacharyna, Sorbit, Syrop klonowy



OLEJE/OCET

Frytura, Ocet jabłkowy, Ocet owocowy, Ocet winny, Olej krotoszowy (z ostu), Olej rzepakowy, Olej słonecznikowy, Olej z orzeszków ziemnych, Oliwa z oliwek, Owoce oleiste, Mak, Migdały, Nasiona lnu, Orzech kokosowy, Orzech laskowy, Orzech pekane, Orzech włoski, Orzeszki pistacjowe, Orzeszki ziemne, Paraorzech, Pestki dyni, Pestki słonecznika, Ziarno kakao, Ziarno sezamu

 

TŁUSZCZE DO SMAROWANIA

Tłuszcz do smażenia (kokosowy), Masło

 

PRODUKTY SOJOWE

Ziarno soi, Granulat sojowy, Mleko sojowe, Sos sojowy, Tofu

 

GRZYBY

Borowik, Pieczarki, Smardz, Boczniak, Kurka, Shitake, Trufle

PYŁKI

Amarantus, Ambrozja, Aster, Babka pospolita, Bez czarny, Bez lilak, Brzoza, Buk (buk czerwony), Bylica pospolita, Chmiel, Chryzantema Dalia, Dąb, Grab, Grochodrzew (akacja fałszywa), Grzebnica pospolita, Jaśmin fałszywy, Jesion, Kasztan czerwony, Klon, Kłosówka wełnista, Komosa biała, Kostrzewa, Kostrzewa łąkowa, Kukurydza, Jęczmień, Leszczyna, Lipa, Lucerna, Margeretka, Mietliczka, Mniszek, Nawłoć, Olcha, Owies, Perz, Platan, Pokrzywa, Psi ząb palczasty, Pszenica, Rzepak, Sosna, Stokłosa, Świerk, Szczaw dziki, Szklaniczka, Tomka pachnąca, Topola, Trzcina, Tymotka łąkowa, Wiąz, Wiechlina łąkowa, Wiechlina, Wierzba, Wyczyniec łąkowy, Życica pospolita (Raygras angielski), Żyto, Żyźnica wyniosła, Grzebienica, Pyłki kwiatowe

 

EPITELIA

Chomik, Gęś, Jad osy (Vespa vulgaris), Kaczka, Koń, Kot, Koza, Królik, Kura, Mysz, Papużka falista, Pies, Pszczoła miodna (Apis mellifera), Roztocza 1 (Dermatophagoides farinae), Roztocza 2 (Dermatophagoides pteronyssinus), Świnka morska, Szczeć świńska, Szczur, Wełna owcza, Wielbłąd, Wół

 

ROZTOCZA

Kurz domowy, Kurz mączny, Osa, Pszczoła

 

PLEŚNIE

Alternaria alternata, Alternaria tenius, Aspergillus fumigates, Aspergillus niger, Botrytis cinerea, Candida albicans, Chaetomium globosum, Cladosporium herbarum, Curvularia lunata fulvum, Cladosporium Fusarium moniliforme, Fusarium roseum, Fusarium sp. Helminthosporium halodes herbarum, Cladosporium Microsporum canis, Mucor mucedo, Mucor racemosus, Neurospora sitophila, Penicillium expansum, Penicillium notatum, Phoma betae, Pullularia pullulans, Rhizopus nigricans, Rhodotolura rubra, Saccharomyces cerevisiae, Serpula lacrymans, Sporothrix schenkii, Trichophyton mentagrophytes, Trichophyton rubrum, Ustilago tritici
 

METALE CIĘŻKIE

Kadm, Ołów, Rtęć