Alergia pokarmowa, nietolerancja pokarmowa, alergia opóźniona, alergia natychmiastowa, pseudo alergia. Jaka jest różnica? Wiele osób zadaje takie pytanie, ponieważ nie do końca wiadomo, o co chodzi.


Nietolerancja pokarmowa

Nietolerancja pokarmowa jest to reakcja związana z problemami trawiennymi. Nie jest to żaden rodzaj alergii, nie ma tu mechanizmu immunologicznego, nie wytwarzają się tu żadne przeciwciała. Jest to sprawa zaburzenia trawienia niektórych pokarmów i braki enzymów trawiennych. Na skutek tego dochodzi do problemów z układem pokarmowym, takich jak bóle brzucha czy biegunki. Nietolerancje można mieć głownie na trzy czynniki: laktozę, gluten i fruktozę! Często słyszy się, że ktoś ma „alergie na laktozę” ale tak naprawdę chodzi o nietolerancje. Nie trawi się laktozy wiec się na nią źle reaguje. Nie toleruje się jej. W alergii uruchamiają się mechanizmu układu odpornościowego, tworzą się przeciwciała, które traktują alergen jako wroga. W przypadku nietolerancji nie ma tego. Po prostu nie trawi się danych rzeczy i przez to zaburza się układ pokarmowy.

 

Alergia pokarmowa

Alergia to choroba, w której układ odpornościowy wytwarza przeciwciała przeciwko produktom spożywczym. Zaczyna z nimi walczyć, jak z bakteriami czy wirusami. Skutki tej walki są różne. Mogą to być dolegliwości układu pokarmowego ale mogą to być schorzenia całego organizmu, np. zmiany skórne, katary, kaszel, osłabienia odporności, bóle stawów, choroby tarczycy, bóle głowy i wiele innych.

Organizm wytwarza kilka rodzajów przeciwciał, które charakteryzują się odmiennym typem reakcji na pokarm. Głównymi przeciwciałami są IgE, tak zwane immunoglobuliny (przeciwciała) IgE zależne, oraz IgG, czyli Immunoglobuliny IgG zależne. Pierwsze charakteryzują się tym, że reakcja alergiczna występuje w krótkim czasie po zjedzeniu alergenu a drugie, że objawy ujawniają się nawet do pięciu dni. Mamy zatem alergie natychmiastową i alergie opóźnioną.

 

Alergia natychmiastowa

Alergia natychmiastowa, jak już zostało wyżej napisane, polega na tym, że reakcje alergiczna pojawia się od razu po kontakcie z czynnikiem alergizującym. Biorą tu udział przeciwciała typu IgE. Co ciekawe, ta forma alergii rzadko jest widoczna w alergiach pokarmowych. Czasami faktycznie reaguje się tak na jedzenie, ale są to na przykład reakcje na orzechy, cytrusy, ryby czy jajka. Objawia się to tym, że zjadamy alergen i za chwile mamy świąd gardła, opuchliznę ust, krostki na ciele itd. Z reguły po kilku godzinach te objawy schodzą. Niebezpieczną formą alergii natychmiastowej jest wstrząs anafilaktyczny gdzie może dojść do silnych obrzęków i duszności.

Alergia natychmiastowa jest częściej widoczna przy pyłkach, kurzu, sierści zwierząt i innych wziewnych czynnikach. Może być także uruchamiana przy reakcjach kontaktowych np. z niklem.

Alergie pokarmowe w większości przypadków to alergie opóźnione.



Alergie opóźnione

Alergie opóźnione polegają na tym, że reakcja alergiczna powstaje od kilku godzin do 5 dni po spożyciu pokarmu. Biorą w niej udział przeciwciała IgG. Ważne jest, że testy skórne pokazują jedynie alergie natychmiastową. Jeśli chce się sprawdzić alergie opóźniona to trzeba wykonać specjalistyczne testy z krwi. Ale uwaga – bo z krwi można też zrobić alergie natychmiastową. Jest to określane za pomocą przeciwciał. Czyli testy alergiczne IgE zależne są testami na alergie natychmiastową. W celu wykrycia alergii opóźnionej trzeba szukać testów z krwi IgG zależnych. Można je znaleźć np. w Poznaniu (badanie ImmuPro).

Dolegliwości wynikające z alergii opóźnionej są znacznie szersze niż w przypadku alergii natychmiastowej! Mogą do niej należeć: choroby układu oddechowego i trawiennego, zmiany skórne, depresja, przemęczenie, migreny, bóle głowy, nadwaga i otyłość, miażdżyca, bóle kości i stawów, nadciśnienie, cukrzyca, choroby autoimmunologiczne takie jak choroby tarczycy (choroba Hashimoto), reumatoidalne zapalenie stawów, stwardnienie rozsiane, łuszczyca.



Pseudo alergia

Nie jest to ani alergia ani nietolerancja. Nie tworzą się żadne przeciwciała ani nie brakuje tu żadnych enzymów. Po prostu organizm wytwarza stan zapalny przy kontakcie z danym produktem. Biorą tu udział mediatory stanu zapalnego takie jak histamina. Są one aktywowane bezpośrednio przez czynnik spożywczy a nie na drodze immunologicznej jak w przypadku alergii, gdzie najpierw powstają przeciwciała a potem podnosi się histamina.

Taką reakcję obserwuje sie np. w kontakcie z dodatkami spożywczymi! Można to zbadać w teście MRT.




Diagnostyka w naszym gabinecie

O ile ceny testów na alergie opóźnioną i pseudo alergię są bardzo wysokie (sięgają około 2000-2500zł) to tyle formy diagnostyki alternatywnej, jaką prowadzimy w naszym gabinecie, są jeszcze w miarę dostępne finansowo dla większości ludzi (180-250zł). Wykonujemy test na biorezonansie MORA (tak zwany Test Obciążeń MORA). Pokazuje on zarówno nietolerancje, alergie opóźnione, alergie natychmiastowe i pseudo alergie ale nie odróżnia tych form od siebie. Pokazuje wszystko, co szkodzi organizmowi osoby badanej. Ustala także skalę tego. W teście znajduje się około tysiąca czynników. Są wśród nich wszystkie alergeny wziewne, wszystkie alergeny pokarmowe, dodatki spożywcze i alergeny kontaktowe.