Gluten może powodować poważne problemy zdrowotne i to nie tylko celiakie! Może między innymi wywołać probelmy z tarczycą, migreny, brak koncentracji oraz wiele innych. Jak się okazuje, liczba osób nietolerujących gluten stale rośnie a większość z nich nie wie, że to właśnie gluten jest przyczyna ich dolegliwości!
Gluten
Gluten jest rodzajem białka, znajdującym się w ziarnach popularnych zbóż, takich jak: pszenica, owies, jęczmień, żyto czy orkisz. Największą zaletą glutenu jest jego kleistość i ciągliwość, dzięki czemu wypieki sa elastyczne, sprężyste, lepkie i plastyczne. Wszystko do tej pory wydaje sie piękne i można by odnieść wrażenie, że gluten jest dobry, jednak gluten z powodu modyfikacji genetycznych zbóż nabiera wyraźnie silnie negatywnego wpływu na ludzki organizm. Wywołuje nadmierna reakcję immunologiczną podrażniając tkanki różnych układów i doprowadzając do choroby.
Gdzie znajduje się gluten
Oprócz oczywistych źródeł glutenu jakimi sa zboża : pszenica, orkich, żyto, jęczmien oraz przetwory z nich, gluten znajdziemy także w:
- w wędlinach, mielonym mięsie, paczkowanym mięsie, parówkach oraz innych przetworach mięsnych,
- w przetworach rybnych
- w produktach mlecznych takich jak jogurty, sery oraz śmietana
- w słodyczach, w lodach
- w sosach, ketchupach oraz majonezach
- w przyprawach
- w koncentratach spożywczych
- w napojach
- w suszonych owocach
Brzmi niewiarygodnie. Na te produkty musza uważać osoby wrażliwe na gluten. Glutenu nie zawierają : gryka, mąka ryżowa, mąka kukurydziana.
Choroby wywołane glutenem
Najczęściej mówiąc o glutenie myślimy o celiakii, czyli choroby jelit polegającej na zaniku kosmków jelitowych i objawiające się bólami brzucha i biegunkami. Okazuje się jednak , że oddziaływanie glutenu jest znacznie większe. Obserwacje wskazują, że gluten przyczynia się do następujących problemów ze zdrowiem:
- wspomniane juz dolegliwości żołądkowo - jelitowe
- zespół drażliwego jelita
- przewlekle zmęczenie
- brak koncentracji
- chwiejność nastrojów
- podwyższony poziom cholesterolu
- afty
- migreny
- osteoporoza
- anemia
- bóle stawów i mięsni
- stwardnienie rozsiane
- problemy z tarczycą
Jeśli cierpisz na któreś z powyższych dolegliwości to powinnaś / powinieneś pomyśleć, czy u podłoże choroby nie leży właśnie gluten. Pamiętaj, że nieleczona nietolerancja glutenu może przybierać na sile i nasilać objawy choroby.
Jak sprawdzić, czy jestem uczulony na gluten?
Obecnie jedną z najlepszych metod diagnostycznych są testy metodą biorezonansu MORA. Polegają na odczytywaniu częstotliwości elektromagnetycznych glutenu i dzięki temu można stwierdzić nie tyle czy jest to alergia na gluten ale czy gluten negatywnie wpływa na organizm co ma niezwykle ważne znaczenie w przypadku nietolerancji tego czynnika. Badanie jest bezinwazyjne, polega na dotykaniu specjalna sondą palców dłoni i odczytywaniu wyniku na urządzeniu. Można je z powodzeniem wykonywać dzieciom.
Jak leczyć nietolerancję glutenu
Metoda MORA to nie tylko same testy. Służy ona także do terapii, gdzie odczytywane w badaniu częstotliwości poddaje się specjalnej obróbce kształtu i przekazuje poprzez urządzenie organizmowi, co wywołuje efekt terapeutyczny i wygasza reakcje na dany czynnik, w tym przypadku gluten. Ilość zabiegów nie jest duża i wynosi 3-6, co wykonuje się w okresie 1-2 miesięcy. Jest to niezwykle krótki czas dla kogoś, kto choruje od wielu lat. W naszym gabinecie mamy wiele przypadków osób z nietolerancja glutenu, które w oczach odzyskiwały zdrowie po odstawieniu glutenu i zabiegach biorezonansem MORA.