Gluten może powodować poważne problemy zdrowotne i to nie tylko celiakie! Może między innymi wywołać schorzenia tarczycy, migreny, brak koncentracji oraz wiele innych. Jak się okazuje, liczba osób nietolerujących gluten stale rośnie a większość z nich nie wie, że to właśnie gluten jest przyczyną ich dolegliwości!

Gluten

Gluten jest rodzajem białka, znajdującym się w ziarnach popularnych zbóż, takich jak: pszenica, owies, jęczmień, żyto czy orkisz. Największą zaletą glutenu jest jego kleistość i ciągliwość, dzięki czemu wypieki zbożowe są elastyczne, sprężyste, lepkie i plastyczne. Wszystko do tej pory wydaje sie piękne i można by odnieść wrażenie, że gluten jest dobry, jednak gluten z powodu modyfikacji genetycznych zbóż nabiera wyraźnie silnie negatywnego wpływu na ludzki organizm. Wywołuje nadmierna reakcję immunologiczną podrażniając tkanki różnych układów i doprowadzając do choroby.



Gdzie znajduje się gluten

Źródłami glutenu są zboża (pszenica, orkisz, żyto, jęczmień oraz przetwory z nich), jednak gluten dodawany jest także do różnych produktów żywieniowych. Znajdziemy go w:

  • w wędlinach, mielonym mięsie, paczkowanym mięsie, parówkach oraz innych przetworach mięsnych
  • w przetworach rybnych
  • w produktach mlecznych takich jak jogurty, sery oraz śmietana
  • w słodyczach, w lodach
  • w sosach, ketchupach oraz majonezach
  • w przyprawach
  • w koncentratach spożywczych
  • w napojach
  • w suszonych owocach

 

Na te produkty muszą uważać osoby wrażliwe na gluten.

Glutenu nie zawierają: gryka, mąka ryżowa, mąka kukurydziana.



Choroby wywołane glutenem

Najczęściej mówiąc o glutenie myślimy o celiakii, czyli choroby jelit polegającej na zaniku kosmków jelitowych i objawiające się bólami brzucha i biegunkami. Okazuje się jednak, że oddziaływanie glutenu jest znacznie większe. Obserwacje wskazują, że gluten przyczynia się do następujących problemów ze zdrowiem:

  • dolegliwości żołądkowo - jelitowe
  • zespół drażliwego jelita
  • przewlekle zmęczenie
  • brak koncentracji
  • chwiejność nastrojów
  • podwyższony poziom cholesterolu
  • afty
  • migreny
  • osteoporoza
  • anemia
  • bóle stawów i mięsni
  • stwardnienie rozsiane
  • problemy z tarczycą (np. Hashimoto)

 


Jak sprawdzić nietolerancje glutenu?

Obecnie jedną z najlepszych metod diagnostycznych są testy metodą biorezonansu MORA. Polegają na pomiarach częstotliwości elektromagnetycznych glutenu w organizmie człowieka i określeniu ich negatywnego wpływu. Badanie jest bezinwazyjne, polega na dotykaniu specjalna sondą palców dłoni i odczytywaniu wyniku na urządzeniu. Można je z powodzeniem wykonywać dzieciom.

 

Jak leczyć nietolerancję glutenu

Metoda MORA to nie tylko same testy. Służy ona także do terapii, gdzie częstotliwości glutenu poddaje się specjalnej obróbce kształtu i przekazuje poprzez urządzenie organizmowi, co wywołuje efekt terapeutyczny i wygasza reakcje na dany czynnik. Ilość zabiegów jest różna i zależy od stopnia zaawansowania choroby. Wykonuje się z reguły od 10 do 20 zabiegów, 1-2 razy w tygodniu.

 

Nasz gabinet

Od 2010 roku prowadzimy diagnostykę i terapie MORA pod kątem nietolerancji glutenu.

Adres: Gabinet BioMora, ul. Bohaterów Westerplatte 9 gabinet 310

Kontakt: 531 084 087