Gluten może powodować poważne problemy zdrowotne i to nie tylko celiakie! Może między innymi wywołać schorzenia tarczycy, migreny, brak koncentracji oraz wiele innych. Jak się okazuje, liczba osób nietolerujących gluten stale rośnie a większość z nich nie wie, że to właśnie gluten jest przyczyną ich dolegliwości!
Gluten
Gluten jest rodzajem białka, znajdującym się w ziarnach popularnych zbóż, takich jak: pszenica, owies, jęczmień, żyto czy orkisz. Największą zaletą glutenu jest jego kleistość i ciągliwość, dzięki czemu wypieki zbożowe są elastyczne, sprężyste, lepkie i plastyczne. Wszystko do tej pory wydaje sie piękne i można by odnieść wrażenie, że gluten jest dobry, jednak gluten z powodu modyfikacji genetycznych zbóż nabiera wyraźnie silnie negatywnego wpływu na ludzki organizm. Wywołuje nadmierna reakcję immunologiczną podrażniając tkanki różnych układów i doprowadzając do choroby.
Gdzie znajduje się gluten
Źródłami glutenu są zboża (pszenica, orkisz, żyto, jęczmień oraz przetwory z nich), jednak gluten dodawany jest także do różnych produktów żywieniowych. Znajdziemy go w:
- w wędlinach, mielonym mięsie, paczkowanym mięsie, parówkach oraz innych przetworach mięsnych
- w przetworach rybnych
- w produktach mlecznych takich jak jogurty, sery oraz śmietana
- w słodyczach, w lodach
- w sosach, ketchupach oraz majonezach
- w przyprawach
- w koncentratach spożywczych
- w napojach
- w suszonych owocach
Na te produkty muszą uważać osoby wrażliwe na gluten.
Glutenu nie zawierają: gryka, mąka ryżowa, mąka kukurydziana.
Choroby wywołane glutenem
Najczęściej mówiąc o glutenie myślimy o celiakii, czyli choroby jelit polegającej na zaniku kosmków jelitowych i objawiające się bólami brzucha i biegunkami. Okazuje się jednak, że oddziaływanie glutenu jest znacznie większe. Obserwacje wskazują, że gluten przyczynia się do następujących problemów ze zdrowiem:
- dolegliwości żołądkowo - jelitowe
- zespół drażliwego jelita
- przewlekle zmęczenie
- brak koncentracji
- chwiejność nastrojów
- podwyższony poziom cholesterolu
- afty
- migreny
- osteoporoza
- anemia
- bóle stawów i mięsni
- stwardnienie rozsiane
- problemy z tarczycą (np. Hashimoto)
Jak sprawdzić nietolerancje glutenu?
Obecnie jedną z najlepszych metod diagnostycznych są testy metodą biorezonansu MORA. Polegają na pomiarach częstotliwości elektromagnetycznych glutenu w organizmie człowieka i określeniu ich negatywnego wpływu. Badanie jest bezinwazyjne, polega na dotykaniu specjalna sondą palców dłoni i odczytywaniu wyniku na urządzeniu. Można je z powodzeniem wykonywać dzieciom.
Jak leczyć nietolerancję glutenu
Metoda MORA to nie tylko same testy. Służy ona także do terapii, gdzie częstotliwości glutenu poddaje się specjalnej obróbce kształtu i przekazuje poprzez urządzenie organizmowi, co wywołuje efekt terapeutyczny i wygasza reakcje na dany czynnik. Ilość zabiegów jest różna i zależy od stopnia zaawansowania choroby. Wykonuje się z reguły od 10 do 20 zabiegów, 1-2 razy w tygodniu.
Nasz gabinet
Od 2010 roku prowadzimy diagnostykę i terapie MORA pod kątem nietolerancji glutenu.
Adres: Gabinet BioMora, ul. Bohaterów Westerplatte 9 gabinet 310
Kontakt: 531 084 087