Gluten może powodować poważne problemy zdrowotne i to nie tylko celiakie! Może między innymi wywołać probelmy z tarczycą, migreny, brak koncentracji oraz wiele innych. Jak się okazuje, liczba osób nietolerujących gluten stale rośnie a większość z nich nie wie, że to właśnie gluten jest przyczyna ich dolegliwości! 

 

Gluten

Gluten jest rodzajem białka, znajdującym się w ziarnach popularnych zbóż, takich jak: pszenica, owies, jęczmień, żyto czy orkisz. Największą zaletą glutenu jest jego kleistość i ciągliwość, dzięki czemu wypieki sa elastyczne, sprężyste, lepkie i plastyczne.  Wszystko do tej pory wydaje sie piękne i można by odnieść wrażenie, że gluten jest dobry, jednak gluten z powodu modyfikacji genetycznych zbóż nabiera wyraźnie silnie negatywnego wpływu na ludzki organizm. Wywołuje nadmierna reakcję immunologiczną podrażniając tkanki różnych układów i doprowadzając do choroby.

 

Chleb ma gluten

 

 

Gdzie znajduje się gluten

Oprócz oczywistych źródeł glutenu jakimi sa zboża : pszenica, orkich, żyto, jęczmien oraz przetwory z nich, gluten znajdziemy także w:

  • w wędlinach, mielonym mięsie, paczkowanym mięsie, parówkach oraz innych przetworach mięsnych,
  • w przetworach rybnych
  • w produktach mlecznych takich jak jogurty, sery oraz śmietana
  • w słodyczach, w lodach
  • w sosach, ketchupach oraz majonezach
  • w przyprawach
  • w koncentratach spożywczych
  • w napojach
  • w suszonych owocach


Brzmi niewiarygodnie. Na te produkty musza uważać osoby wrażliwe na gluten. Glutenu nie zawierają : gryka, mąka ryżowa, mąka kukurydziana.

 

Choroby wywołane glutenem

Najczęściej mówiąc o glutenie myślimy o celiakii, czyli choroby jelit polegającej na zaniku kosmków jelitowych i objawiające się bólami brzucha i biegunkami. Okazuje się jednak , że oddziaływanie glutenu jest znacznie większe. Obserwacje wskazują, że gluten przyczynia się do następujących problemów ze zdrowiem:

  • wspomniane juz dolegliwości żołądkowo - jelitowe
  • zespół drażliwego jelita
  • przewlekle zmęczenie
  • brak koncentracji
  • chwiejność nastrojów
  • podwyższony poziom cholesterolu
  • afty
  • migreny
  • osteoporoza
  • anemia
  • bóle stawów i mięsni
  • stwardnienie rozsiane
  • problemy z tarczycą

 

Jeśli cierpisz na któreś z powyższych dolegliwości to powinnaś / powinieneś pomyśleć, czy u podłoże choroby nie leży właśnie gluten. Pamiętaj, że nieleczona nietolerancja glutenu może przybierać na sile i nasilać objawy choroby.

 

Jak sprawdzić, czy jestem uczulony na gluten?

Obecnie jedną z najlepszych metod diagnostycznych są testy metodą biorezonansu MORA. Polegają na odczytywaniu częstotliwości elektromagnetycznych glutenu i dzięki temu można stwierdzić nie tyle czy jest to alergia na gluten ale czy gluten negatywnie wpływa na organizm co ma niezwykle ważne znaczenie w przypadku nietolerancji tego czynnika. Badanie jest bezinwazyjne, polega na dotykaniu specjalna sondą palców dłoni i odczytywaniu wyniku na urządzeniu. Można je z powodzeniem wykonywać dzieciom.

 


Jak leczyć nietolerancję glutenu

Metoda MORA to nie tylko same testy. Służy ona także do terapii, gdzie odczytywane w badaniu częstotliwości poddaje się specjalnej obróbce kształtu i przekazuje poprzez urządzenie organizmowi, co wywołuje efekt terapeutyczny i wygasza reakcje na dany czynnik, w tym przypadku gluten. Ilość zabiegów nie jest duża i wynosi 3-6, co wykonuje się w okresie 1-2 miesięcy. Jest to niezwykle krótki czas dla kogoś, kto choruje od wielu lat. W naszym gabinecie mamy wiele przypadków osób z nietolerancja glutenu, które w oczach odzyskiwały zdrowie po odstawieniu glutenu i zabiegach biorezonansem MORA.

 

MORA bada gluten

 

Promocja ważna do 31 października 2018 r.  (liczy się termin zgłoszenia - nawet na dalsze terminy!)

Borelioza

Kleszcz z boreliozą

Ugryzł Cie kleszcz? Podejrzewasz boreliozę? Skuteczna diagnostyka i terapia boreliozy.  Czytaj więcej

Pasożyty

Nowoczesna i precyzyjna diagnostyka pasożytów. Skuteczne terapie usuwania zakażeń pasożytami.  Czytaj więcej

Polecane książki

Jerzy Zieba na wykłądzie

Polecamy książki, które warto przeczytać: Jerzy Zięba "Ukryte terapie" Czytaj więcej

Powrót do góry

Treści artykułów służą jedynie celom informacyjnym. Nie zastępują konsultacji z lekarzem, nie mogą służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz problemy zdrowotne lub jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia i sposobu leczenia to skonsultuj się z lekarzem. Nie bierzemy na siebie odpowiedzialności za skutki w przypadku, gdyby ktoś będzie chciał wykorzystać informacje do samoleczenia czy samodiagnozy.