Gluten może powodować poważne problemy zdrowotne i to nie tylko celiakie! Może między innymi wywołać probelmy z tarczycą, migreny, brak koncentracji oraz wiele innych. Jak się okazuje, liczba osób nietolerujących gluten stale rośnie a większość z nich nie wie, że to właśnie gluten jest przyczyna ich dolegliwości! 

 

Gluten

Gluten jest rodzajem białka, znajdującym się w ziarnach popularnych zbóż, takich jak: pszenica, owies, jęczmień, żyto czy orkisz. Największą zaletą glutenu jest jego kleistość i ciągliwość, dzięki czemu wypieki sa elastyczne, sprężyste, lepkie i plastyczne.  Wszystko do tej pory wydaje sie piękne i można by odnieść wrażenie, że gluten jest dobry, jednak gluten z powodu modyfikacji genetycznych zbóż nabiera wyraźnie silnie negatywnego wpływu na ludzki organizm. Wywołuje nadmierna reakcję immunologiczną podrażniając tkanki różnych układów i doprowadzając do choroby.

 

Chleb ma gluten

 

 

Gdzie znajduje się gluten

Oprócz oczywistych źródeł glutenu jakimi sa zboża : pszenica, orkich, żyto, jęczmien oraz przetwory z nich, gluten znajdziemy także w:

  • w wędlinach, mielonym mięsie, paczkowanym mięsie, parówkach oraz innych przetworach mięsnych,
  • w przetworach rybnych
  • w produktach mlecznych takich jak jogurty, sery oraz śmietana
  • w słodyczach, w lodach
  • w sosach, ketchupach oraz majonezach
  • w przyprawach
  • w koncentratach spożywczych
  • w napojach
  • w suszonych owocach


Brzmi niewiarygodnie. Na te produkty musza uważać osoby wrażliwe na gluten. Glutenu nie zawierają : gryka, mąka ryżowa, mąka kukurydziana.

 

Choroby wywołane glutenem

Najczęściej mówiąc o glutenie myślimy o celiakii, czyli choroby jelit polegającej na zaniku kosmków jelitowych i objawiające się bólami brzucha i biegunkami. Okazuje się jednak , że oddziaływanie glutenu jest znacznie większe. Obserwacje wskazują, że gluten przyczynia się do następujących problemów ze zdrowiem:

  • wspomniane juz dolegliwości żołądkowo - jelitowe
  • zespół drażliwego jelita
  • przewlekle zmęczenie
  • brak koncentracji
  • chwiejność nastrojów
  • podwyższony poziom cholesterolu
  • afty
  • migreny
  • osteoporoza
  • anemia
  • bóle stawów i mięsni
  • stwardnienie rozsiane
  • problemy z tarczycą

 

Jeśli cierpisz na któreś z powyższych dolegliwości to powinnaś / powinieneś pomyśleć, czy u podłoże choroby nie leży właśnie gluten. Pamiętaj, że nieleczona nietolerancja glutenu może przybierać na sile i nasilać objawy choroby.

 

Jak sprawdzić, czy jestem uczulony na gluten?

Obecnie jedną z najlepszych metod diagnostycznych są testy metodą biorezonansu MORA. Polegają na odczytywaniu częstotliwości elektromagnetycznych glutenu i dzięki temu można stwierdzić nie tyle czy jest to alergia na gluten ale czy gluten negatywnie wpływa na organizm co ma niezwykle ważne znaczenie w przypadku nietolerancji tego czynnika. Badanie jest bezinwazyjne, polega na dotykaniu specjalna sondą palców dłoni i odczytywaniu wyniku na urządzeniu. Można je z powodzeniem wykonywać dzieciom.

 


Jak leczyć nietolerancję glutenu

Metoda MORA to nie tylko same testy. Służy ona także do terapii, gdzie odczytywane w badaniu częstotliwości poddaje się specjalnej obróbce kształtu i przekazuje poprzez urządzenie organizmowi, co wywołuje efekt terapeutyczny i wygasza reakcje na dany czynnik, w tym przypadku gluten. Ilość zabiegów nie jest duża i wynosi 3-6, co wykonuje się w okresie 1-2 miesięcy. Jest to niezwykle krótki czas dla kogoś, kto choruje od wielu lat. W naszym gabinecie mamy wiele przypadków osób z nietolerancja glutenu, które w oczach odzyskiwały zdrowie po odstawieniu glutenu i zabiegach biorezonansem MORA.

 

MORA bada gluten

 

Promocja ważna do 31 sierpnia  2018 r. 

Borelioza

Kleszcz z boreliozą

Ugryzł Cie kleszcz? Podejrzewasz boreliozę? Skuteczna diagnostyka i terapia boreliozy.  Czytaj więcej

Pasożyty

Nowoczesna i precyzyjna diagnostyka pasożytów. Skuteczne terapie usuwania zakażeń pasożytami.  Czytaj więcej

Polecane książki

Jerzy Zieba na wykłądzie

Polecamy książki, które warto przeczytać. Bardzo cenna wiedza. Czytaj więcej

Powrót do góry

Treści artykułów służą jedynie celom informacyjnym. Nie zastępują konsultacji z lekarzem, nie mogą służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz problemy zdrowotne lub jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia i sposobu leczenia to skonsultuj się z lekarzem. Nie bierzemy na siebie odpowiedzialności za skutki w przypadku, gdyby ktoś będzie chciał wykorzystać informacje do samoleczenia czy samodiagnozy.