Kamica nerkowa – to choroba polegająca na tym, że w układzie moczowym, najczęściej w nerkach, ale także w moczowodach, pęcherzu moczowym oraz cewce moczowej, powstają kamienie składające się z organicznych lub nieorganicznych związków zawartych w moczu. Przede wszystkim są to związki wapnia (szczawiany i fosforany), kwas moczanowy, czasami cystyny.
Jak powstają kamienie nerkowe
W moczu cały czas krążą mikroskopijne kryształy, które - jeśli dojdzie do zaburzenia - łączą się ze sobą i tworzą duże kompleksy nazywane kamieniami. Kamienie nie mogą już zostać rozłożone i zalegają w układzie moczowym.
Kamica nerkowa, objawy
W zależności od umiejscowienia, kształtu i wielkości kamienia objawy mogą być różne i mogą mieć różne nasilenie. Najczęstszym objawem jest:
- silny napadowy kłujący ból w okolicy lędźwiowej. To tzw. Kolka nerkowa
Jeśli dojdzie do zablokowania odpływu moczu występują następujące objawy:
- Promieniujący ból w miejscu przemieszczania się kamienia
- Ból przy oddawaniu moczu
- Oddawanie moczu w niewielkich ilościach przy jednoczesnym uczuciu parcia na mocz
- Obecność krwi w moczu
Niekiedy spotyka się objawy towarzyszące kamicy nerkowej, takie jak:
- Nudności, wymioty, wzdęcia, bóle brzucha, i bóle głowy
Kamica nerkowa, przyczyny
Kamienie nerkowe powstają w wyniku predyspozycji genetycznych, przewlekłych zakażeń bakteryjnych osłabiających funkcjonowanie układu moczowego, przyjmowania niedostatecznej ilości wody (powinno się wypijać dziennie ok. 1,5 – 2,0 litry wody niegazowanej; inne płyny nie mogą tego zastąpić; kawa i czarna herbata działają odwadniająco, co oznacza, że pozbawia nas wody!), nieprawidłowej diety, wskutek której dochodzi do zakwaszenia organizmu. Zakwaszenie to nic innego jak zbyt duża ilość kwasów w naszym organizmie. Organizm broniąc się materializuje kwas w postaci kamieni!!!
Zakwaszenie organizmu a kamica nerkowa
Jest rzeczą oczywistą, że to, co jemy, buduje nasze tkanki. Codziennie musimy dostarczyć im budulca, którym jest spalany i metabolizowany. Jeśli przez lata będziemy dostarczać zbyt kwasotwórczych produktów to zakwasimy nasz organizm i doprowadzimy do kamicy nerkowej lub innych chorób takich jak np. polipy, alergie, reumatyzm, osteoporoza.
Co zakwasza? Z reguły to, co lubimy najbardziej – kawa, napoje gazowane, słodycze, pszenica i inne zboża (z wyjątkiem prosa), mleko i cały nabiał, herbata, alkohol, mięso. Odkwaszają warzywa, owoce i woda niegazowana. Nie chodzi o to, by tych kwasotwórczych nie jeść – tylko aby proporcje między jednymi a drugimi były równe. Niestety, dzisiejszy sposób odżywania jest w 90% kwasotwórczy i dlatego coraz więcej osób zaczyna mieć wcześnie problemy z kamicą nerkową.
Kamica nerkowa, badanie
W przypadku podejrzenia kamicy wykonuje się następujące badania: analizę moczu w celu określenia obecności krwi oraz składu osadu, badanie krwi w celu oznaczenia stężenia wapnia i kwasu moczowego, badanie USG jako diagnostykę wizualną, ewentualnie RTG z kontrastem. Bardzo pomocne do tego okazuje się badanie irydologiczne z tęczówki oka (badanie niemedyczne), które wykaże predyspozycje genetyczne do rozwoju kamicy nerkowej. Warto do tego wykonać obserwację kropli krwi, aby określić zakwaszenie organizmu. W naszym gabinecie wykonujemy badania z tęczówki oka oraz badanie kropli krwi.
Kamica nerkowa, leczenie
Jeśli kamień nie jest tak duży, że trzeba go usuwać operacyjnie to medycyna naturalna ma do zaoferowania wiele skutecznych rozwiązań rozkruszających i rozpuszczających kamienie oraz poprawiających działanie układu moczowego. W naszym gabinecie stosujemy indywidualnie dobrane zioła i terapie bioinforamacyjną, wspomagającą pracę nerek i całego układu moczowego. Dołączane są także zabiegi przywracające prawidłową równowagę kwasowo-zasadową. Każdy przypadek jest rozpatrywany kompleksowo z uwzględnieniem sposobu odżywianiem włącznie.