Czy cytryna jest odkwaszająca czy zakwaszająca, skoro w smaku jest kwaśna? Wszędzie słyszymy, że trzeba sie odkwaszać. Ale jakie produkty odkwaszają a jakie zakwaszają? Sprawdziliśmy odczyn pH wybranych napojów, podamy listę produktów zasadotwórczych i kwasotwórczych oraz wytłumaczymy, dlaczego niektóre kwaśne rzeczy odkwaszają! 

  

Odczyn pH napojów. Doświadczenie własne

Przetestowaliśmy kilkanaście napojów pod kątem odczynu chemicznego. Użyliśmy papierków lakmusowych firmy Biospace, gdzie wynik 1-6 pH to odczyn kwaśny, 7 pH to odczyn neutralny i 8-14 pH to odczyn zasadowy. Oto wyniki:

 

Woda z kranu - odczyn lekko zasadowy 8 pH

Szklanka z wodą i papierki lakmusowe z zaznaczoną skalą PH. Obok dłoń trzymająca pasek lakmusowy na tle skali.

 

  

Woda z filtra odwróconej osmozy z mineralizatorem - odczyn neutralny, 7 pH

Szklanka z wodą i osmozy, papierki lakmusowe z zaznaczoną skalą PH. Obok dłoń trzymająca pasek lakmusowy na tle skali.

 

 

Woda z filtra odwróconej osmozy z dodatkiem soli himalajskiej - odczyn lekko kwaśny 6 pH

Woda z solą himalajską i papierki lakmusowe z zaznaczoną skalą PH. Obok dłoń trzymająca pasek lakmusowy na tle skali.

 

 

Woda z filtra odwróconej osmozy z dodatkiem dwóch łyżeczek cukru ksylitolu - odczyn lekko kwaśny 5 pH

Woda z cukrem, i papierki lakmusowe z zaznaczoną skalą PH. Obok dłoń trzymająca pasek lakmusowy na tle skali.

 

 

Woda mineralna Staropolanka - odczyn lekko zasadowy w przedziale 8-9 pH

Staropolanka woda w szklance i papierki lakmusowe z zaznaczoną skalą PH. Obok dłoń trzymająca pasek lakmusowy na tle skali.

 

 

Kambucha, napój herbaciny poddany fermentacji w skład którego wchodzą zielona herbata, cukier trzcinowy, drożdże i bakterie kwasu mlekowego - odczyn silnie kwaśny 2 pH

Kambucha w szklance i papierki lakmusowe z zaznaczoną skalą PH. Obok dłoń trzymająca pasek lakmusowy na tle skali.

 

 

Herbata czarna Lipton - odczyn lekko kwaśny 6 pH

Herbata Lipton w kubku i papierki lakmusowe z zaznaczoną skalą PH. Obok dłoń trzymająca pasek lakmusowy na tle skali.

 

 

Wódka Żołądkowa Gorzka - odczyn lekko kwaśny, prawie neutralny, między 6-7 pH

Żołądkowka wódka w szklance i papierki lakmusowe z zaznaczoną skalą PH. Obok dłoń trzymająca pasek lakmusowy na tle skali.

 

 

Coca Cola - odczyn bardzo kwaśny w przedziale 1-2 pH

Cola w szklance i papierki lakmusowe z zaznaczoną skalą PH. Obok dłoń trzymająca pasek lakmusowy na tle skali.

 

 

Pepsi Cola - odczyn bardzo kwaśny między 1-2 pH

Pepsi w szklance i papierki lakmusowe z zaznaczoną skalą PH. Obok dłoń trzymająca pasek lakmusowy na tle skali.

 

 

Czysty sok z wyciśniętej cytryny - odczyn silnie kwaśny 1pH

Woda z cytryną, przekrojona cytryna i papierki lakmusowe z zaznaczoną skalą PH. Obok dłoń trzymająca pasek lakmusowy na tle skali.

 

 

Sok z połowy cytryny z wodą z filtra osmozy - odczyn bardzo kwaśny 2 pH

Woda z cytryną, cytryny i papierki lakmusowe z zaznaczoną skalą PH. Obok dłoń trzymająca pasek lakmusowy na tle skali.

 

 

Piwo Heineken - odczyn lekko kwaśny 5 pH

Piwo w szklance, puszka piwa i papierki lakmusowe z zaznaczoną skalą PH. Obok dłoń trzymająca pasek lakmusowy na tle skali.

 

 

Sok z kiszonych ogórków - odczyn bardzo kwaśny 2 pH

Woda z ogórków w szklance, kawałek ogórka kiszonego i papierki lakmusowe z zaznaczoną skalą PH. Obok dłoń trzymająca pasek lakmusowy na tle skali.

 

 

Whisky Ballantines - odczyn lekko kwaśny 5 pH

Whisky w szklance, butelka i papierki lakmusowe z zaznaczoną skalą PH. Obok dłoń trzymająca pasek lakmusowy na tle skali.

 

 

Rosół - odczyn lekko kwaśny 6 pH

Rosół w kubku z łyżką i papierki lakmusowe z zaznaczoną skalą PH. Obok dłoń trzymająca pasek lakmusowy na tle skali.

 

 

Woda mineralna Muszynianka - odczyn lekko zasadowy 8 pH

Muszynianka woda w szklance i papierki lakmusowe z zaznaczoną skalą PH. Obok dłoń trzymająca pasek lakmusowy na tle skali.

 

 

Mleko UHT - odczyn lekko kwaśny prawie neutralny w przedziale 6-7 pH

Mleko w kubku, karton po mleku i papierki lakmusowe z zaznaczoną skalą PH. Obok dłoń trzymająca pasek lakmusowy na tle skali.

 

 

Woda przegotowana z kranu z sodą oczyszczoną (wodorowęglan sodu) - odczyn zasadowy 9 pH

Soda w szklance, pudełko z sodą (wodorowęglan sodu) i papierki lakmusowe z zaznaczoną skalą PH. Obok dłoń trzymająca pasek lakmusowy na tle skali.

 


Odczyn pH nie jest jednak równoznaczny z tym, czy dany produkt jest zakwaszający czy odkwaszający! Dopiero po zjedzeniu lub wypiciu danej rzeczy i po wchłonięciu przez organizm substancji odżywczych pozostają albo substancje kwasotwórcze albo alkalizujące! I to ma dopiero wpływ na to, czy coś ma działanie zakwaszające czy odkwaszające. I tak na przykład zjadając kwaśną w odczynie pH cytrynę (i kwaśną w smaku) - odkwaszamy się. Z kolei wypijając słodką w smaku a kwaśną w odczynie chemicznym cole - zakwaszamy się. Pijąc wodę mineralną zasadową w odczynie chemicznym - odkwaszamy się, a pijąc alkohol o lekko kwaśnym pH czy mleko o neutralnym pH - zakwaszamy się.


Więc skąd mamy wiedzieć, co ostatecznie nas zakwasza a co odkwasza? Poniżej bardzo czytelna lista produktów, podana przez Norberta Treutweina w książce "Zakwaszenie. Nieznana przyczyna chorób" :


Dostarczyciele zasad

  • Warzywa i owoce
  • Ziemniaki
  • Surowe mleko i śmietana (nie UHT, świeże od krowy!)
  • Niegazowana woda mineralna
  • Zioła i przyprawy (np. pietruszka, szczypior, majeranek, tymianek, oregano, koper, pieprz, papryka)
  • Żółtka jaj gotowanych na miękko

 

Produkty neutralne

  • Masło
  • Naturalne oleje roślinne tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej lniany)
  • Orzechy włoskie
  • Woda z kranu

 

Produkty zakwaszające (same w sobie nie zawierają kwasów - czyli odczyn pH nie będzie kwaśny - ale sprzyjają powstawaniu kwasów!)

  • Cukier i produkty, które go zawierają (słodycze, cukierki, ciasta itd)
  • Biała mąka (zwłaszcza pszenna!) i produkty z białej mąki takie jak chleb, bułki, makarony
  • Biały ryż
  • Produkty z przetworzonego zboża
  • Słodzone napoje gazowane
  • Kawa
  • Alkohol

 

Produkty zakwaszające dostarczające kwasy (zawierają w sobie pierwiastki mineralne o właściwościach kwasowych i sprzyjają powstawaniu kwasów):

  • Mięso i podroby (np. wątróbka)
  • Drób (kurczak, indyk, kaczka)
  • Dziczyzna (np. zając)
  • Mleko pasteryzowane i mleko UHT (każde, a zwłaszcza krowie) i przetwory z mleka (sery żółte, twarogi, jogurty, kefiry)
  • Białko jaj

 


Czy wolno jeść produkty zakwaszające?

Oczywiście, że można jeść produkty zakwaszające, ale należy je równoważyć produktami zasadotwórczymi. Najlepiej, kiedy tych zasadotwórczych jest 3-4 razy więcej niż kwasotwórczych. Należy jedynie unikać słodyczy, białej mąki i mleka UHT. Tych najlepiej nie jesć wcale! Ale mięso i ryby dobrej jakości i w odpowiedniej ilości są nam potrzebne. 

Warto także wiedzieć, że zakwasza nas nie tylko jedzenie ale również stres i siedzący tryb życia. Dlatego oprócz prawidłowego odżywiania, bogatego w produkty zasadowe, należy zadbać o dzienną dawkę ruchu oraz znaleźć czas na chwilę relaksu.