Baner strony z adresem. Z lewej strony uśmiechnięta lekarka a tle para lekarzy. Z boku symbol medycyny naturalnej w postaci kamieni i liścia. Po lewej stronie znak medycyny w postaci węża i łodygi

Czy cytryna jest odkwaszająca czy zakwaszająca, skoro w smaku jest kwaśna? Wszędzie słyszymy, że trzeba sie odkwaszać. Ale jakie produkty odkwaszają a jakie zakwaszają? Sprawdziliśmy odczyn pH wybranych napojów, podamy listę produktów zasadotwórczych i kwasotwórczych oraz wytłumaczymy, dlaczego niektóre kwaśne rzeczy odkwaszają! 

 Obraz skladający się z trzech zdjęć. Na pierwszym uśmiechnięta kobieta trzyma cytrynę i szklankę wody. Na drugim widać dwie połączone dłonie trzymające w środku zielone liście. Na trzecim są przekrojone owoce leżące na drewnianej desce.

 

Odczyn pH napojów. Doświadczenie własne

Przetestowaliśmy kilkanaście napojów pod kątem odczynu chemicznego. Użyliśmy papierków lakmusowych firmy Biospace, gdzie wynik 1-6 pH to odczyn kwaśny, 7 pH to odczyn neutralny i 8-14 pH to odczyn zasadowy. Oto wyniki:

 

Woda z kranu - odczyn lekko zasadowy 8 pH

Szklanka z wodą i papierki lakmusowe z zaznaczoną skalą PH. Obok dłoń trzymająca pasek lakmusowy na tle skali.

 

  

Woda z filtra odwróconej osmozy z mineralizatorem - odczyn neutralny, 7 pH

Szklanka z wodą i osmozy, papierki lakmusowe z zaznaczoną skalą PH. Obok dłoń trzymająca pasek lakmusowy na tle skali.

 

 

Woda z filtra odwróconej osmozy z dodatkiem soli himalajskiej - odczyn lekko kwaśny 6 pH

Woda z solą himalajską i papierki lakmusowe z zaznaczoną skalą PH. Obok dłoń trzymająca pasek lakmusowy na tle skali.

 

 

Woda z filtra odwróconej osmozy z dodatkiem dwóch łyżeczek cukru ksylitolu - odczyn lekko kwaśny 5 pH

Woda z cukrem, i papierki lakmusowe z zaznaczoną skalą PH. Obok dłoń trzymająca pasek lakmusowy na tle skali.

 

 

Woda mineralna Staropolanka - odczyn lekko zasadowy w przedziale 8-9 pH

Staropolanka woda w szklance i papierki lakmusowe z zaznaczoną skalą PH. Obok dłoń trzymająca pasek lakmusowy na tle skali.

 

 

Kambucha, napój herbaciny poddany fermentacji w skład którego wchodzą zielona herbata, cukier trzcinowy, drożdże i bakterie kwasu mlekowego - odczyn silnie kwaśny 2 pH

Kambucha w szklance i papierki lakmusowe z zaznaczoną skalą PH. Obok dłoń trzymająca pasek lakmusowy na tle skali.

 

 

Herbata czarna Lipton - odczyn lekko kwaśny 6 pH

Herbata Lipton w kubku i papierki lakmusowe z zaznaczoną skalą PH. Obok dłoń trzymająca pasek lakmusowy na tle skali.

 

 

Wódka Żołądkowa Gorzka - odczyn lekko kwaśny, prawie neutralny, między 6-7 pH

Żołądkowka wódka w szklance i papierki lakmusowe z zaznaczoną skalą PH. Obok dłoń trzymająca pasek lakmusowy na tle skali.

 

 

Coca Cola - odczyn bardzo kwaśny w przedziale 1-2 pH

Cola w szklance i papierki lakmusowe z zaznaczoną skalą PH. Obok dłoń trzymająca pasek lakmusowy na tle skali.

 

 

Pepsi Cola - odczyn bardzo kwaśny między 1-2 pH

Pepsi w szklance i papierki lakmusowe z zaznaczoną skalą PH. Obok dłoń trzymająca pasek lakmusowy na tle skali.

 

 

Czysty sok z wyciśniętej cytryny - odczyn silnie kwaśny 1pH

Woda z cytryną, przekrojona cytryna i papierki lakmusowe z zaznaczoną skalą PH. Obok dłoń trzymająca pasek lakmusowy na tle skali.

 

 

Sok z połowy cytryny z wodą z filtra osmozy - odczyn bardzo kwaśny 2 pH

Woda z cytryną, cytryny i papierki lakmusowe z zaznaczoną skalą PH. Obok dłoń trzymająca pasek lakmusowy na tle skali.

 

 

Piwo Heineken - odczyn lekko kwaśny 5 pH

Piwo w szklance, puszka piwa i papierki lakmusowe z zaznaczoną skalą PH. Obok dłoń trzymająca pasek lakmusowy na tle skali.

 

 

Sok z kiszonych ogórków - odczyn bardzo kwaśny 2 pH

Woda z ogórków w szklance, kawałek ogórka kiszonego i papierki lakmusowe z zaznaczoną skalą PH. Obok dłoń trzymająca pasek lakmusowy na tle skali.

 

 

Whisky Ballantines - odczyn lekko kwaśny 5 pH

Whisky w szklance, butelka i papierki lakmusowe z zaznaczoną skalą PH. Obok dłoń trzymająca pasek lakmusowy na tle skali.

 

 

Rosół - odczyn lekko kwaśny 6 pH

Rosół w kubku z łyżką i papierki lakmusowe z zaznaczoną skalą PH. Obok dłoń trzymająca pasek lakmusowy na tle skali.

 

 

Woda mineralna Muszynianka - odczyn lekko zasadowy 8 pH

Muszynianka woda w szklance i papierki lakmusowe z zaznaczoną skalą PH. Obok dłoń trzymająca pasek lakmusowy na tle skali.

 

 

Mleko UHT - odczyn lekko kwaśny prawie neutralny w przedziale 6-7 pH

Mleko w kubku, karton po mleku i papierki lakmusowe z zaznaczoną skalą PH. Obok dłoń trzymająca pasek lakmusowy na tle skali.

 

 

Woda przegotowana z kranu z sodą oczyszczoną (wodorowęglan sodu) - odczyn zasadowy 9 pH

Soda w szklance, pudełko z sodą (wodorowęglan sodu) i papierki lakmusowe z zaznaczoną skalą PH. Obok dłoń trzymająca pasek lakmusowy na tle skali.

 


Odczyn pH nie jest jednak równoznaczny z tym, czy dany produkt jest zakwaszający czy odkwaszający! Dopiero po zjedzeniu lub wypiciu danej rzeczy i po wchłonięciu przez organizm substancji odżywczych pozostają albo substancje kwasotwórcze albo alkalizujące! I to ma dopiero wpływ na to, czy coś ma działanie zakwaszające czy odkwaszające. I tak na przykład zjadając kwaśną w odczynie pH cytrynę (i kwaśną w smaku) - odkwaszamy się. Z kolei wypijając słodką w smaku a kwaśną w odczynie chemicznym cole - zakwaszamy się. Pijąc wodę mineralną zasadową w odczynie chemicznym - odkwaszamy się, a pijąc alkohol o lekko kwaśnym pH czy mleko o neutralnym pH - zakwaszamy się.


Więc skąd mamy wiedzieć, co ostatecznie nas zakwasza a co odkwasza? Poniżej bardzo czytelna lista produktów, podana przez Norberta Treutweina w książce "Zakwaszenie. Nieznana przyczyna chorób" :


Dostarczyciele zasad

  • Warzywa i owoce
  • Ziemniaki
  • Surowe mleko i śmietana (nie UHT, świeże od krowy!)
  • Niegazowana woda mineralna
  • Zioła i przyprawy (np. pietruszka, szczypior, majeranek, tymianek, oregano, koper, pieprz, papryka)
  • Żółtka jaj gotowanych na miękko

 

Produkty neutralne

  • Masło
  • Naturalne oleje roślinne tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej lniany)
  • Orzechy włoskie
  • Woda z kranu

 

Produkty zakwaszające (same w sobie nie zawierają kwasów - czyli odczyn pH nie będzie kwaśny - ale sprzyjają powstawaniu kwasów!)

  • Cukier i produkty, które go zawierają (słodycze, cukierki, ciasta itd)
  • Biała mąka (zwłaszcza pszenna!) i produkty z białej mąki takie jak chleb, bułki, makarony
  • Biały ryż
  • Produkty z przetworzonego zboża
  • Słodzone napoje gazowane
  • Kawa
  • Alkohol

 

Produkty zakwaszające dostarczające kwasy (zawierają w sobie pierwiastki mineralne o właściwościach kwasowych i sprzyjają powstawaniu kwasów):

  • Mięso i podroby (np. wątróbka)
  • Drób (kurczak, indyk, kaczka)
  • Dziczyzna (np. zając)
  • Mleko pasteryzowane i mleko UHT (każde, a zwłaszcza krowie) i przetwory z mleka (sery żółte, twarogi, jogurty, kefiry)
  • Białko jaj

 


Czy mamy nie jeść produktów zakwaszających?

Oczywiście, że można jeść produkty zakwaszające, ale należy je równoważyć produktami zasadotwórczymi. Najlepiej, kiedy tych zasadotwórczych jest 3-4 razy więcej niż kwasotwórczych. Należy jedynie unikać słodyczy, białej mąki i mleka UHT i mleka pasteryzowanego.

 

Warto także wiedzieć, że zakwasza nas nie tylko jedzenie ale również stres i siedzący tryb życia. Dlatego oprócz prawidłowego odżywiania, bogatego w produkty zasadowe, należy zadbać o dzienną dawkę ruchu oraz znaleźć czas na chwilę relaksu.  

  

 

 

Baner reklamowy produkt Beta Cruenta

Reklama trzech testów

Promocja ważna do 31 grudnia 2018r.  Pakiet trzech testów w cenie 170zł zamiast 250zł (liczy się termin zgłoszenia)

Borelioza

Kleszcz na liściu

Ugryzł Cie kleszcz? Podejrzewasz boreliozę? Skuteczna diagnostyka i terapia boreliozy.  Czytaj więcej

Pasożyty

Urządzenie biorezonansowe MV (MORA V) firma BioKat

Nowoczesna i precyzyjna diagnostyka pasożytów. Skuteczne terapie usuwania zakażeń pasożytami.  Czytaj więcej

Polecane książki

Jerzy Zięba na wykładzie organizowanym przez fundację Polska dla Polaków

Polecamy książki, które warto przeczytać: Jerzy Zięba "Ukryte terapie" Czytaj więcej

Treści artykułów służą jedynie celom informacyjnym. Nie zastępują konsultacji z lekarzem, nie mogą służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz problemy zdrowotne lub jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia i sposobu leczenia to skonsultuj się z lekarzem. Nie bierzemy na siebie odpowiedzialności za skutki w przypadku, gdyby ktoś będzie chciał wykorzystać informacje do samoleczenia czy samodiagnozy.

Teksty prezentowane na stronie stanowią własność firmy Łukasz Dobrzyński i są utworem w rozumieniu ustawy z dnia 04 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz.U.nr.90,poz.631). Żadna ich część nie może być rozpowszechniana, kopiowana, przetwarzana w jakikolwiek sposób (elektroniczny, mechaniczny lub inny) bez pisemnej zgody Właściciela.