Czy cytryna jest odkwaszająca czy zakwaszająca, skoro w smaku jest kwaśna? Wszędzie słyszymy, że trzeba sie odkwaszać. Ale jakie produkty odkwaszają a jakie zakwaszają? Sprawdziliśmy odczyn pH wybranych napojów, podamy listę produktów zasadotwórczych i kwasotwórczych oraz wytłumaczymy, dlaczego niektóre kwaśne rzeczy odkwaszają!
Odczyn pH napojów. Doświadczenie własne
Przetestowaliśmy kilkanaście napojów pod kątem odczynu chemicznego. Użyliśmy papierków lakmusowych firmy Biospace, gdzie wynik 1-6 pH to odczyn kwaśny, 7 pH to odczyn neutralny i 8-14 pH to odczyn zasadowy. Oto wyniki:
Woda z kranu - odczyn lekko zasadowy 8 pH
Woda z filtra odwróconej osmozy z mineralizatorem - odczyn neutralny, 7 pH
Woda z filtra odwróconej osmozy z dodatkiem soli himalajskiej - odczyn lekko kwaśny 6 pH
Woda z filtra odwróconej osmozy z dodatkiem dwóch łyżeczek cukru ksylitolu - odczyn lekko kwaśny 5 pH
Woda mineralna Staropolanka - odczyn lekko zasadowy w przedziale 8-9 pH
Kambucha, napój herbaciny poddany fermentacji w skład którego wchodzą zielona herbata, cukier trzcinowy, drożdże i bakterie kwasu mlekowego - odczyn silnie kwaśny 2 pH
Herbata czarna Lipton - odczyn lekko kwaśny 6 pH
Wódka Żołądkowa Gorzka - odczyn lekko kwaśny, prawie neutralny, między 6-7 pH
Coca Cola - odczyn bardzo kwaśny w przedziale 1-2 pH
Pepsi Cola - odczyn bardzo kwaśny między 1-2 pH
Czysty sok z wyciśniętej cytryny - odczyn silnie kwaśny 1pH
Sok z połowy cytryny z wodą z filtra osmozy - odczyn bardzo kwaśny 2 pH
Piwo Heineken - odczyn lekko kwaśny 5 pH
Sok z kiszonych ogórków - odczyn bardzo kwaśny 2 pH
Whisky Ballantines - odczyn lekko kwaśny 5 pH
Rosół - odczyn lekko kwaśny 6 pH
Woda mineralna Muszynianka - odczyn lekko zasadowy 8 pH
Mleko UHT - odczyn lekko kwaśny prawie neutralny w przedziale 6-7 pH
Woda przegotowana z kranu z sodą oczyszczoną (wodorowęglan sodu) - odczyn zasadowy 9 pH
Odczyn pH nie jest jednak równoznaczny z tym, czy dany produkt jest zakwaszający czy odkwaszający! Dopiero po zjedzeniu lub wypiciu danej rzeczy i po wchłonięciu przez organizm substancji odżywczych pozostają albo substancje kwasotwórcze albo alkalizujące! I to ma dopiero wpływ na to, czy coś ma działanie zakwaszające czy odkwaszające. I tak na przykład zjadając kwaśną w odczynie pH cytrynę (i kwaśną w smaku) - odkwaszamy się. Z kolei wypijając słodką w smaku a kwaśną w odczynie chemicznym cole - zakwaszamy się. Pijąc wodę mineralną zasadową w odczynie chemicznym - odkwaszamy się, a pijąc alkohol o lekko kwaśnym pH czy mleko o neutralnym pH - zakwaszamy się.
Więc skąd mamy wiedzieć, co ostatecznie nas zakwasza a co odkwasza? Poniżej bardzo czytelna lista produktów, podana przez Norberta Treutweina w książce "Zakwaszenie. Nieznana przyczyna chorób" :
Dostarczyciele zasad
- Warzywa i owoce
- Ziemniaki
- Surowe mleko i śmietana (nie UHT, świeże od krowy!)
- Niegazowana woda mineralna
- Zioła i przyprawy (np. pietruszka, szczypior, majeranek, tymianek, oregano, koper, pieprz, papryka)
- Żółtka jaj gotowanych na miękko
Produkty neutralne
- Masło
- Naturalne oleje roślinne tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej lniany)
- Orzechy włoskie
- Woda z kranu
Produkty zakwaszające (same w sobie nie zawierają kwasów - czyli odczyn pH nie będzie kwaśny - ale sprzyjają powstawaniu kwasów!)
- Cukier i produkty, które go zawierają (słodycze, cukierki, ciasta itd)
- Biała mąka (zwłaszcza pszenna!) i produkty z białej mąki takie jak chleb, bułki, makarony
- Biały ryż
- Produkty z przetworzonego zboża
- Słodzone napoje gazowane
- Kawa
- Alkohol
Produkty zakwaszające dostarczające kwasy (zawierają w sobie pierwiastki mineralne o właściwościach kwasowych i sprzyjają powstawaniu kwasów):
- Mięso i podroby (np. wątróbka)
- Drób (kurczak, indyk, kaczka)
- Dziczyzna (np. zając)
- Mleko pasteryzowane i mleko UHT (każde, a zwłaszcza krowie) i przetwory z mleka (sery żółte, twarogi, jogurty, kefiry)
- Białko jaj
Czy wolno jeść produkty zakwaszające?
Oczywiście, że można jeść produkty zakwaszające, ale należy je równoważyć produktami zasadotwórczymi. Najlepiej, kiedy tych zasadotwórczych jest 3-4 razy więcej niż kwasotwórczych. Należy jedynie unikać słodyczy, białej mąki i mleka UHT. Tych najlepiej nie jesć wcale! Ale mięso i ryby dobrej jakości i w odpowiedniej ilości są nam potrzebne.
Warto także wiedzieć, że zakwasza nas nie tylko jedzenie ale również stres i siedzący tryb życia. Dlatego oprócz prawidłowego odżywiania, bogatego w produkty zasadowe, należy zadbać o dzienną dawkę ruchu oraz znaleźć czas na chwilę relaksu.