Użyte w tytule słowo "dieta" nie oznacza metody na odchudzanie czy odmawianie sobie jedzenia - chodzi o ogólny sposób odżywiania, jaki powinniśmy stosować na co dzień. Można jeść ile się chce, oczywiście w graniach rozsądku, jednak należy umiejętnie komponować posiłku zgodnie z odczynem chemicznym produktów. Brzmi to skomplikowanie ale w praktyce jest bardzo proste.

  

Dlaczego zwracanie uwagi na odczyn ph produktów jest takie ważne

Organizm powinien mieć dostarczane 60% produktów zasadowych i 40% produktów kwasotwórczych. Wtedy funkcjonuje prawidłowo. Niestety, współczesny styl odżywiania sprawia, że spożywamy 90% produktów kwasotwórczych i tylko 10 % zasadowych! To tak jakbyśmy nalali złej benzyny do auta! Zaburza to bardzo pracę całego organizmu i doprowadza do wielu chorób i otyłości.

 

Produkty zasadowe

  • ziemniaki
  • warzywa (oprócz brukselki i groszku)
  • owoce
  • Soki warzywne i owocowe świeżo wyciśnięte
  • migdały, słonecznik, pestki dyni
  • soja: tempeh, tofu (inne NIE jeść)
  • żółtko jaja
  • ksylitol (cukier brzozowy)
  • zielona herbata
  • woda niegazowana źródlana, mineralna
  • świeże mleko i śmietana
  • zioła aromatyczne takie jak majeranek, tymianek, oregano
  • proso

 

Produkty neutralne

  • masło
  • oleje roślinne naturalne, z pierwszego tłoczenia, np. oliwa z oliwek, olej lniany
  • orzechy włoskie
  • woda z kranu
  • smalec
  • fasola i soczewica

 

Produkty kwasotwórcze

  • Cukier (białego cukry najlepiej unikać)
  • słodycze
  • mąka biała
  • zboża (z wyjątkiem prosa)
  • produkty z przetworzonego zboża, np. makarony
  • biały ryż
  • słodzone napoje gazowane
  • kawa
  • napoje alkoholowe
  • soki owocowe i warzywne z kartonów (sklepowe. wyjątek - soki jednodniowe)
  • mięso
  • podroby
  • mleko pasteryzowane,
  • przetwory mleczne, np sery białe, żółte, jogurty, kefiry itd.
  • białka jaj
  • produkty z dużą ilością dodatków chemicznych, konserwantów.
  • produkty smażone (unikać!)
  • czarna herbata
  • margaryna

 

Nie chodzi o to, by nie jeść produktów kwasotwórczych (z wyjątkiem niektórych, np. cukru białego). Trzeba je zrównoważyć produktami zasadowymi. Np. jak zjemy na obiad kawałek mięsa to dołączmy do tego ziemniaki (są zasadowe), dużą ilość surówki i do tego kompot (najlepiej na cukrze brzozowym - ksylitolu, lub świeżo wyciśnięty sok z marchewki czy innego warzywa lub owocu – też są zasadowe).

 

Uwaga dla alergików

Jak wiadomo, alergia jest inicjowana przez mediator (związek), jakim jest histamina. To przez nią powstaje katar, zmiany skórne, skurcz oskrzeli, problemy jelitowe, kichanie i swędzenie oczu. Dlatego podaje się leki przeciwhistaminowe, aby zbić tą histaminę. Co ważne, niektóre produkty mają tą histaminę w sobie a inne pobudzają jej produkcje. Skutkiem czego podnosimy jej poziom w organizmie i nasilamy reakcje alergiczne! Jakie to produkty? Oto one: pomidory, keczup, banany, truskawki, maliny, orzechy (zwłaszcza laskowe), kakao, czekolada, kiszonki, wędzonki, wieprzowina, dodatki spożywcze, białko jajka kurzego, czerwone wino, sery pleśniowe, pieczarki. Należy zatem unikać tych produktów, jeśli ktoś cierpi na alergię.