Baner strony z adresem. Z lewej strony uśmiechnięta lekarka a tle para lekarzy. Z boku symbol medycyny naturalnej w postaci kamieni i liścia. Po lewej stronie znak medycyny w postaci węża i łodygi

Czy jest jakaś różnica między kapustą kiszoną a kwaszoną? Czy to tylko inna nazwa czy też inny produkt? I jakie ma znaczenie dla naszego zdrowia?

 

Zdrowa kiszona kapusta

Powszechnie wiadomo, że kiszona kapusta to samo zdrowie. Zawiera bowiem korzystne bakterie powstałe w procesie fermentacji, które odżywiają nasze jelita. Ma to ogromne znaczenie dla zdrowia, bowiem najczęściej nasze jelita są wyjałowione współczesnym przetworzonym jedzeniem, a dzięki dostarczeniu pozytywnych bakterii mogą one na przykład przyswoić więcej witamin i minerałów z pożywienia. Ma to kluczowe znaczenie w wielu chorobach. Kiszona kapusta hamuje także procesy gnilne i oczyszcza złogi z jelit, co jest ważne w profilaktyce nowotworów. Kiszona kapusta jest bogata w witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy. Zawiera także witaminy z grupy B, które dotleniają i dożywiają organizm. Zawiera cenne minerały takie jak magnez, żelazo, potas, siarkę ograniczą i wapń (tak tak - wapń jest przede wszystkim w roślinach zielonych a nie mleku krowim - krowa zjada te rośliny i stąd w jej mleku jest wapń). Ale najważniejszą cechą kiszonej kapusty są wspomniane bakterie acidofilne powstałe podczas fermentacji.

 

Kapusta kiszona pokrojona na blacie. Obok pomidorki a z tyłu kawałem ukrojonej kapusty.

 

Jak powstaje kiszona kapusta?

Kapustę do kiszenia umieszcza się na 3-4 dni w ciemnym pomieszczeniu, w odpowiedniej temperaturze, co ma na celu doprowadzenie do zaniku chlorofilu oraz związków siarkowych odpowiedzialnych za nieprzyjemny zapach kapusty i gorzki smak otrzymanego produktu. Dodaje sie soli, przypraw, np. chrzanu, kminek, pieprz, liście laurowe, ziarna pieprzu. Potem następuje proces fermentacji, podczas którego powstają te cenne bakterie kwasu mlekowego.

 

Kapusta kwaszona

Proces produkcji kwaszonej kapusty przebiega nieco inaczej. Zalewa się ją octem, dodaje cukru, soli, przypraw oraz substancji konserwujących. Nie zachodzi tutaj kluczowy proces fermentacji mlekowej, tak bardzo pozytywny dla zdrowia. Współcześnie coraz więcej w sprzedaży mamy kapusty kwaszonej. W marketach, sklepach a nawet i na bazarach zamiast zdrowej kiszonej kapusty dostaniemy kapustę kwaszoną, nie mającą ze zdrowiem wiele wspólnego. Okazuje się bowiem, że nie ma ona wielu wartości odżywczych i zdrowotnych a wręcz może szkodzić!!

 

Dlaczego kapusta kwaszona może szkodzić?

Kapusta kwaszona zalewana octem to nie produkt naturalnej fermentacji, nie ma w swoim składzie dobroczynnych bakterii. Ponadto ocet, a dokładnie kwas octowy, możne mieć szkodliwy wpływ na organizm. Może:

  • zniszczyć czerwone krwinki, powodując obniżenie poziomu hemoglobiny i przyczyniając się do anemii
  • zakłócić procesy trawienia i zaburzyć proces przyswajania pokarmu
  • doprowadzić do marskości wątroby i owrzodzeń jelita grubego (choć te dane nie są potwierdzone).

 

Jak odróżnić kiszoną kapustę od kwaszonej kapusty

Kiszona kapusta różnie sie od kapusty kwaszonej przede wszystkim kolorem. Ta zalana octem ma kolor jasny, prawie taki sam, jak kolor surowej kapusty. Z kolei kapusta kiszona jest żółta a w miarę upływu czasu staje się mocniej żółta. Drugim wyróżnikiem jest zapach. Kapusta kwaszona ma po prostu zapach octu, natomiast kapusta kiszona ma swój charakterystyczny kwaśny. Po trzecie smak. Kapusta kwaszona jest w smaku lekko kwaśna, kapusta kiszona jest bardzo kwaśna, czasami tak mocno, że trzeba ją lekko opłukać, by można było ją zjeść :)

 

Aby utrudnić identyfikacje..

Pułapka prawna. Na koniec dwa zdania o zawiłościach prawnych. Otóż na produktach spożywczych nazwa kapusta kiszona jest wg prawa równoznaczna z nazwą... kapusta kwaszona. Nieźle, nie? Zatem widząc produkt o nazwie "kapusta kwaszona" możemy mieć do czynienia albo z prawdziwą kapustą kiszoną poddaną procesowi fermentacji albo z kapustą zalewaną octem. Dlatego sprawdzajmy skład! A najlepiej to może pomyślmy, aby samodzielnie zrobić w domu prawdziwą kiszoną kapustę....

 

 

Reklama trzech testów

Promocja ważna do 31 grudnia 2018r.  Pakiet trzech testów w cenie 170zł zamiast 250zł (liczy się termin zgłoszenia)

Borelioza

Kleszcz na liściu

Ugryzł Cie kleszcz? Podejrzewasz boreliozę? Skuteczna diagnostyka i terapia boreliozy.  Czytaj więcej

Pasożyty

Urządzenie biorezonansowe MV (MORA V) firma BioKat

Nowoczesna i precyzyjna diagnostyka pasożytów. Skuteczne terapie usuwania zakażeń pasożytami.  Czytaj więcej

Polecane książki

Jerzy Zięba na wykładzie organizowanym przez fundację Polska dla Polaków

Polecamy książki, które warto przeczytać: Jerzy Zięba "Ukryte terapie" Czytaj więcej

Treści artykułów służą jedynie celom informacyjnym. Nie zastępują konsultacji z lekarzem, nie mogą służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz problemy zdrowotne lub jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia i sposobu leczenia to skonsultuj się z lekarzem. Nie bierzemy na siebie odpowiedzialności za skutki w przypadku, gdyby ktoś będzie chciał wykorzystać informacje do samoleczenia czy samodiagnozy.

Teksty prezentowane na stronie stanowią własność firmy Łukasz Dobrzyński i są utworem w rozumieniu ustawy z dnia 04 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz.U.nr.90,poz.631). Żadna ich część nie może być rozpowszechniana, kopiowana, przetwarzana w jakikolwiek sposób (elektroniczny, mechaniczny lub inny) bez pisemnej zgody Właściciela.