Baner strony z adresem. Z lewej strony uśmiechnięta lekarka a tle para lekarzy. Z boku symbol medycyny naturalnej w postaci kamieni i liścia. Po lewej stronie znak medycyny w postaci węża i łodygi

To, że smażenie na olejach rafowanych jest niezdrowe, wszyscy wiemy. Ale na czym w takim razie mamy smażyć? Wiele osób smaży na olejach z pierwszego tłoczenia - czy to dobry wybór czy może jeszcze większy błąd?

 

Smażenie na olejach rafinowanych  

Smażone na patelni mięsoMusimy o tym wspomnieć, aby móc wyjaśnić wykorzystanie innych tłuszczy do smażenia. Podgrzanie oleju roślinnego powoduje niszczenie jego struktur, które po spożyciu przez nas wywołuje namnożenie się tak zwanych wolnych rodników - czyli w skrócie powodują degenerację naszego organizmu, niszczenie naszych tkanek! Niewielką ilość wolnych rodników jesteśmy w stanie zneutralizować, ale dawka takiej ilość jaką przyjmujemy podczas zjedzenia czegoś smażonego na oleju, zawsze będzie niszczyła nasz organizm. Pamiętajmy też, że nasze komórki i mózg potrzebują tłuszczu do funkcjonowania - jednak tłuszcz pogrzany do wysokich temperatur ma zniszczoną strukturę i jeśli organizm zacznie wykorzystywać je do budowy to będzie to miało fatalne skutki dla zdrowia z miażdżycą i powstaniem nowotworu włącznie.

Pomijamy tu kwestię samej rafinacji, która niesie dodatkowe źródło zagrożeń dla naszego zdrowia - wszakże w tym sposobie produkcji wykorzystywane są wysokie temperatury oraz substancje chemiczne do rozpuszczenia ziarenek zbóż! Dla nas ważne jest, że smażenie na olejach rafinowanych powoduje zniszczenie struktur komórkowych oleju oraz namnożenie się wolnych rodników w organizmie po spożyciu pokarmu smażonego na takim oleju a w konsekwencji - niszczenie organizmu. 

 

Smażenie na oleju z pierwszego tłoczenia

Oleje z pierwszego tłoczenia są wytwarzane w znacznie zdrowszy sposób niż oleje rafinowane - nie używa się tu wysokich temperatur r i związków chemicznych. Są one faktycznie zdrowie. Ale szybko się utleniają , czyli są bardziej podatne na działanie wolnych rodników! Zatem smażenie na nich jest jeszcze bardziej szkodliwe! Powoduje jeszcze większe namnożenie się wolnych rodników w naszym organizmie niż w przypadku olejów rafinowanych!!!! Smażąc na olejach z pierwszego tłoczenia jeszcze szybciej niszczymy swój organizm !!! Ktoś mógłby oburzonym głosem powiedzieć " jak to? przecież oleje tłoczone na zimna są takie zdrowe?" . Faktycznie, oleje tłoczone na zimno, takie olej lniany, są bardzo zdrowe - ale spożywane na zimno!!!! Można ich używać do sałatek, do pokarmów, do soków, ale nie wolno ich podgrzewać. Nie wolno ich także na długo zostawać otwartych i najlepiej trzymać je w lodówce. Smażenie niszczy je i powoduje, że są dla nas niebezpieczne! Oleje tłoczone na zimno spożywamy jedynie na zimno. Na czym zatem mamy smażyć?

 

Tłuszcze do smażenia

Najlepszymi tłuszczami do smażenia są tłuszcze, których struktury komórkowe nie są niszczone przez wysokie temperatury. Takimi tłuszczami są głównie... tłuszcze zwierzęce!!! Smalec, smalec gęsi. Brzmi to zaskakująco, w końcu wszędzie słyszy się, że tłuszcz zwierzęcy podnosi cholesterol i powoduje miażdżycę - nic bardziej mylnego! Badania naukowe pokazują, że w blaszce miażdżycowej nie ma grama tłuszczu zwierzęcego - jest za to zniszczony tłuszcz roślinny!!! Cholesterol może się podnieść dlatego, że z reguły mięso smażymy na oleju rafinowanym!!! Ale sam tłuszcz zwierzęcy wg specjalistów od medycyny naturalnej takich jak twórca Diety Optymalnej, dr. Kwaśniewski, nie powoduje ani podniesienia cholesterolu ani miażdżycy. Co więcej, jest nam niezwykle potrzebny do pracy organizmu.

 

Jedna z naszych pacjentek wspominała nam, że jej mama od zawsze smaży na boczku - i to często - i je codziennie jajka i ma prawidłowy cholesterol oraz zero śladów miażdżycy, a ona używa olejów roślinnych i ma bardzo wysoki cholesterol a do tego początki miażdżycy. Wystarczyło odstawić smażenie na olejach rafinowanych, używać tłuszczu roślinnego i spożywać wspomniane jajka -dokładnie żółtka gotowane na miękko - i u tej pacjentki problem z cholesterolem ustąpił po 3 miesiącach. Nie musi brać żadnych leków, chociaż lekarze kazali jest przyjmować statyny do końca życia!

 

Inny tłuszcz do smażenia

Alternatywą dla tłuszczów zwierzęcych są oleje z kokosa i ryżu. Olej z kokosa występuje często w postaci kostek do smażenia przypominających ... smalec. Zarówno kokos jak i ryż mają duża odporność na wysokie temp jednak mogą uczulać, zwłaszcza kokos. Warto przed użyciem sprawdzić, czy nie ma indywidualnej nietolerancji na olej kokosowy i ryżowy wykonując testy alergiczne metodą biorezonansu, które są bezinwazyjne, szybkie i pewne.

 

Podsumowując kwestie, na czym smażyć, koniecznym jest przestroga, by nie robić tego na olejach pierwszego tłoczenia takich jak olej lniany, ani na żadnej oliwie z oliwek!! Wybieramy jedynie tłuszcze zwierzęce, ewentualnie olej kokosowy lub ryżowy.

Reklama trzech testów

Promocja ważna do 31 grudnia 2018r.  Pakiet trzech testów w cenie 170zł zamiast 250zł (liczy się termin zgłoszenia)

Borelioza

Kleszcz na liściu

Ugryzł Cie kleszcz? Podejrzewasz boreliozę? Skuteczna diagnostyka i terapia boreliozy.  Czytaj więcej

Pasożyty

Urządzenie biorezonansowe MV (MORA V) firma BioKat

Nowoczesna i precyzyjna diagnostyka pasożytów. Skuteczne terapie usuwania zakażeń pasożytami.  Czytaj więcej

Polecane książki

Jerzy Zięba na wykładzie organizowanym przez fundację Polska dla Polaków

Polecamy książki, które warto przeczytać: Jerzy Zięba "Ukryte terapie" Czytaj więcej

Treści artykułów służą jedynie celom informacyjnym. Nie zastępują konsultacji z lekarzem, nie mogą służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz problemy zdrowotne lub jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia i sposobu leczenia to skonsultuj się z lekarzem. Nie bierzemy na siebie odpowiedzialności za skutki w przypadku, gdyby ktoś będzie chciał wykorzystać informacje do samoleczenia czy samodiagnozy.

Teksty prezentowane na stronie stanowią własność firmy Łukasz Dobrzyński i są utworem w rozumieniu ustawy z dnia 04 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz.U.nr.90,poz.631). Żadna ich część nie może być rozpowszechniana, kopiowana, przetwarzana w jakikolwiek sposób (elektroniczny, mechaniczny lub inny) bez pisemnej zgody Właściciela.