Dawkowanie witaminy C w postaci kwasu L askorbinowego okazuje się nieco skomplikowane, bowiem każdy potrzebuje innej dawki. Niektórzy powinnijej spożyć dużo a inni mniej. Jak to sprawdzić?
Kwas l askorbinowy witamina C
Witamina C występuje naturalnie w warzywach i owocach, ale jak sie okazuje jej ilość jest niewielka, bowiem większość tych produktów jest pełna chemii i dojrzewa w gazie a nie na słońcu! Dlatego konieczne staje sie uzupełnianie jej za pomocą dodatkowych suplementów. W przypadku witaminy C najlepszym i stosunkowo przyjaznym cenowo wyborem jest kwas L askorbinowy. Kwas L askorbinowy to proszek chemiczny, którego struktura jest identyczna z naturalną witaminą C, dlatego można go bezpiecznie stosować i dzięki czemu daje dobre efekty.
Jak stosować kwas l askorbinowy
Podstawową dawką jest podanie 1/4 łyżeczki kwasu L askorbinowego rozpuszczonego w około pół szklanki wody. Ilość takich dawek zależy od aktualnego zapotrzebowania organizmu. Jedni muszą przyjąć dwie takie dawki a inni nawet dziesięć, bo w przeciwnym przypadku terapia nie odniesie efektu.
W naszym gabinecie prowadzimy diagnostykę organizmu za pomocą biorezonansu. Można dzięki niemu precyzyjnie określić ilość dawek witamin C. Przykładowo przy przeroście grzybów z rodziny candida albicans zalecane jest przyjmowanie 15-200 gram/dobę w 6-25 dawkach. Ustalamy więc stopień obciążenia candidą i na podstawie wyników dobieramy dawki preparatu. Jeśli u kogoś candida jest na niskim poziomie to ilość witaminy C powinna być proporcjonalna. Dodatkowo używamy programu biorezonansowego MED-TEST, który służy do określania dawek preparatów!
W przypadku witaminy C uwzględniamy także indywiadulana wrażliwość danej osoby. Nie każdy może bowiem przyjmować kwas L askorbinowy z uwagi na żołądek i jelita. U wielu osób pojawia się ból, pieczenie, skurcze, biegunki. Wówczas należy podać łagodniejszą w odczynie chemicznym witaminę c, tak zwaną zbuforowaną. Jest ona zmieszana z sodą tworząc związek askorbinian sodu. Działa on tak samo jak kwas L-askorbinowy ale jest delikatniejszy dla układu pokarmowego.
Z naszej praktyki wynika, że najlepsze efekty uzyskuje się poprzez połączenie chemicznych odczynników (kwas L askorbinowy lub askrobinian sodu) z naturalną witaminą C zawartą owocach, gdzie znajdują się także bioflawonoidy. Używamy do tego dobrych suplementów np. z Camu Camu.