Można powiedzieć, że "serce" naszego układu odpornościowego znajduje się w .. jelitach. Jeśli jelita są zanieczyszcozne i źle pracują to nasza odporność będzie słaba. Będziemy często się przeziębiać, mieć alergie, a ostatecznie możemy doprowadzić do procesów nowotworowych!
Zła praca jelit
Nasze jelita zaczynają źle pracować głównie z powodu zaburzenia w nich naturalnej flory bakteryjnej. Do takiej sytuacji dochodzi z kilku przyczyn, głównie z powodu nieprawidłowego odżywiania, nadużywania antybiotyków lub innych leków chemicznych. Nadmiar jedzenia słodyczy, nabiału i produktów mlecznych przy zbyt małej ilości świeżych warzyw i owoców często skutkuje brakiem odporności, zwłaszcza u dzieci. Częste przeziębienia są leczone silnymi dawkami antybiotyków, które doprowadzają z koeli do rozwoju grzybicy w jelicie, co jeszcze bardziej pogłębia problem.
Procesy gnilne i fermantacyjne a nowotwory
W jelitach mogą toczyć się procesy związane z nieprawidłowych odżywianiem. Są to procesy gnilne i procesy fermentacyjne. Procesy gnilne są najczęściej związane z nadmiarem jedzenia mięsa. Rozmnażają się wówczas bakterie z rodziny Clostridium, które mogą tworzyć kwasów żółciowych rakotwórcze substancje tzw. metylocholanty doprowadzające do raka okrężnicy. Do bakterii gnilnych należą także bakterie Pseudomonas i Proteus, które zmieniają odczyn pH w jelicie przesuwając go w kierunku zbyt zasadowego (odczyn w jelicie powinien być lekko kwaśny; w żołądku mocno kwaśny, odczyn krwi neutralny; w różnych częściach organizmu mamy różne odczyny ph; wyjaśniamy to dlatego, ponieważ obecnie dużo mówi się o zakwaszeniu, gdzie odczyn kwaśny kojarzony jest jako negatywny - jednak dotyczy t całego organizmu, podczas, gdzie niektóre miejsca muszą być kwaśne).
Zbyt zasadowy odczyn jelita jest środowiskiem sprzyjającym rozwoju nowotworów. Bakterie gnilne wydzielają amoniak, który podrażnia mięśniówkę jelit doprowadzając do zaparć. Zbyt duża ilość amoniaku prowadzą do tego, ze nie jest on oczyszczany przez wątrobę i zaczyna obciążać niektóre obszary mózgu. Rozwija się tak zwany zespół hepato-cerebralny, który charakteryzuj się przewlekłym zmęczeniem, zaburzeniem koncentracji i zmniejszona odpornością na stres.
Procesy fermentacyjne z reguły oznaczają rozrost patogennych grzybów candida albicans, nadmiar jedzenia słodyczy i nadmiar spożywania nabiału i produktów mlecznych. Takie środowisko ma również swoje powinowato do rozwoju nowotworów bowiem według takich uczonych jak dr T. Simoncini oraz W. Last, biochemik, u podstaw tworzenia się tkanki nowotworowej leży właśnie pasożytniczy grzyb candida. Cukier z kolei jest jego pożywką ; jest także wchłaniany przez sam nowotwór.
Nie zawsze bolą jelita
Prowadząc diagnostykę irydologiczną, badanie żywej kropli krwi i test obciążeń MORA, często widzimy, że główny problem u danej osoby tkwi właśnie w układzie pokarmowym i zaburzonej florze jelit, chociaż pacjent nie odczuwa żadnych problemów jelitowych! Czuje za to inne dolegliwości takie jak na przykład zmęczenie, chore zatoki, bóle głowy, cierpi na zmiany skórne, częste przeziębienia lub inne problemy teoretycznie niezwiązane z jelitami. A jednak źródło problemów tkwi właśnie w jelitach! Medycyna szkolna nie poświęca niestety zbytniej uwagi temu zagadnieniu, jak to stwierdza specjalista od terapii MORA, dr G. Cornelissen, nawołując do korzystania z alternatywnych metod diagnostyki i leczenia, które przede wszystkim sprawdzają stan jelit. Nie można bowiem leczyć na przykład zmian skórnych, gdy jelita są zanieczyszczona, jest rozwinięty grzyb a wątroba jest przeciążona. Należy mieć także świadomość, że w zanieczyszczonym środowisku jelit może rozwinąć się nowotwór, który często do pewnego momentu nie daje żadnych objawów.