Banner gabinetu leczenia boreliozy

W dzisiejszych czasach często słyszy się o dolegliwościach układu pokarmowego. Zgaga i refluks stały się tak powszechne, że powstają coraz to nowe "lepsze" leki na złagodzenie lub całkowitą eliminację objawów "nadkwasoty". Dlaczego piszemy o nadkwasocie w cudzysłowie?

  

Nadkwasota czy niedokwaśność? 

Jak się okazuje, zgaga i refluks w bardzo wielu przypadkach nie są spowodowane zakwaszeniem żołądka tylko jego... niedokwaszeniem! Dzieje się tak, ponieważ gdy treść żołądka nie jest zbyt kwaśna to wpust żołądka nie zamyka się do końca i część treści pokarmowej cofa się do przełyku, jak to jest w przypadku refluksu. Przy zgadze opary treści żołądkowej przedostają się do przełyku i powodują uczucie pieczenia, palenia i ucisku. Nie jest to regułą, ale dzieje się tak u większości osób borykających sie z tym problemem. Czasem refluks i zgaga mogą być także spowodowane innymi czynnikami jak np. przepukliną.

 

Zdjęcie pokazujące jak kobieta trzyma się za brzuch. Zdjęcie jest obcięte - bez twarzy i nóg. Widać tylko tułów Zdjęcie pokazujące jak osoba trzyma się za brzuch. Widać tułów i uda. W tle trawa.

 

 

Jak działa żołądek?

Głównym zadaniem żołądka jest rozbicie żywności na małe cząsteczki, które następnie będą mogły być dalej trawione w jelicie cienkim. "Mielenie" pokarmu w żołądku odbywa się dzięki zawartemu w nim sokowi żołądkowemu, na który składa się między innymi kwas solny oraz pepsynogen aktywujący enzym trawiący biało - pepsynę.


Funkcje żołądka:

  1. rozdrobnienie pokarmu
  2. trawienie białek

 

Średni odczyn pH żołądka waha się między 1,5 a 3,5. Jeżeli żołądek będzie miał zbyt wysokie pH (powyżej 3.5) - czyli będzie niedokwaszony - nie wydzieli się pepsyna, która strawi białko. I co się wówczas dzieje? Owszem pokarm zostanie zmielony, ale nie do końca. Niestrawione białko przejdzie do dalszych części układu pokarmowego, gdzie już nie będzie miało szans na trawienie. Będzie zalegać w jelitach powodując procesy gnilne oraz przez nieszczelne jelita przedostawać się do krwioobiegu powodując stany zapalne i alergie. Tak duże białko we krwi nie ma prawa bytu. Organizm uzna je za wroga i wypuści przeciw niemu obrońcę w postaci przeciwciał, co może doprowadzić do licznych alergii.

 

Rola kwasu solnego w utrzymaniu zdrowia

Zdjęcie tułowia gdzie widać podświetlony na czerwono żołądek. Reszta ciała jest na niebiesko. Zdjęcie ukazujące część anatomii.  Kwas solny jest niezwykle ważny do prawidłowego trawienia. Jego brak lub niedobór może być spowodowany niewłaściwą dietą ubogą w dobrej jakości białko zwierzęce (żółtka jaj na miękko), nadmiar słodyczy, stres, leki hamujące wydzielanie kwasu solnego. Niedostateczna ilość kwasu solnego nie tylko zaburza trawienie białek, ale także wpływa na niedostateczne wchłanianie substancji odżywczych - witamin i minerałów z pożywienia. Zadaniem kwasu solnego jest także niszczenie bakterii. Jeśli jest on kwaśny, czyli ma poziom pH poniżej 3, to bakterie, które trafiły do żołądka razem z pokarmem, są niszczone i nie są w stanie przeżyć dłużej niż kilkanaście minut. Jeśli jednak żołądek jest niedokwaszony, to sprzyja to przedostawaniu się bakterii do organizmu.

 

 

Objawy braku odpowiedniej kwasowości żołądka

 

  • zgaga
  • refluks
  • wzdęcia
  • gazy
  • kwaśny posmak w ustach
  • alergie
  • wysypki
  • łuszczyca
  • biegunki
  • zaparcia
  • wychudzenie
  • złe wchłanianie

 

Zrób test i przekonaj się czy masz zakwaszony żoładek

Rano na czczo, gdy zrobisz się lekko głodny/a rozpuść pół łyżeczki sody oczyszczonej w pół szklanki ciepłej wody i wypij. Jeśli w ciągu około 60 sekund nie odbiję Ci się gazem (soda wymiesza się z kwasem solnym uwalniając dwutlenek węgla) to znaczy, że masz niedokwaszony żołądek i nie strawi on spożytych przez Ciebie białek. Test wykonaj jednorazowo. Nie wykonuj go codziennie. Zacznij dbać o właściwy poziom pH.

 

Jak zakwasić żołądek?

  • Najprostszym sposobem jest wypicie 10-15 min przed posiłkiem ciepłej wody z dodatkiem dobrej jakości octu jabłkowego. Ilość octu jabłkowego jest uzależniona od indywidualnej tolerancji śluzówki na kwas. Jeśli masz wrażliwe śluzówki możesz rozmieszać na początek łyżeczkę octu w pół szklanki wody. Przy normalnej śluzówce wystarczy jedna łyżka.

 

  • Jeśli nie tolerujesz w ogóle octu jabłkowego możesz użyć ziół goryczkowatych, które pobudzą wydzielanie kwasu solnego. Do takich ziół należą melisa, drapacz lekarski, bobrek. Bardzo dobrym rozwiązaniem będzie również picie przed posiłkiem naparu z liści papai, która oprócz goryczek zawiera także silny enzym papainę, co dodatkowo wspomoże procesy trawienia.

 

  • Można również zakwasić żołądek poprzez wyciśnięcie soku z połówki cytryny i wycicie go na czczo przed posiłkiem bez rozrabiania z wodą. Sok z cytryny ma pH ok 2,5, ale nie zawiera substancji drażniących śluzówkę. 

 

  • Jeżeli jednak Twój organizm źle reaguje na kwas cytrynowy to można zacząć zakwaszać żołądek od przyjmowania kropli żoładkowych. Proste, sprawdzone i naprawdę bardzo skuteczne. Trawienie poprawia się do tego stopnia, że znika nieświeży oddech, wywołany gniciem jedzenia w przewodzie pokarmowym.  

 

  • Po około tygodniu stosowania któregoś z wyżej wymienionych sposobów należy ponownie wykonać test z mieszanką ciepłej wody i sody oczyszczonej. Jeżeli nic się nie zmiania, nadal należy kontunuować zakwaszanie żołądka. Z czasem żołądek sam zacznie wydzielać odpowiednią ilość kwasu bez dodatkowego zakwaszania.

 

  • Niekiedy jednak zdarza się, że ktoś ma tak mało kwasu albo taką słabą jego jakość, że powyższe metody mogą okazać się niewystarczające. Wówczas proponuje się zakwaszanie żołądka odpowiednimi dawkami preparatu o nazwie Betaina HCL branych podczas posiłku. Nie bierze się ich przed posiłkiem, by nie doprowadzić do uszkodzenia/wypalenia śluzówki, ponieważ zawierają one kwas solny! Uwaga - nie stosujcie tego na własną ręke! To juz niebezpieczne. 

 

  • Oczywistym jest również, że używanie róznego rodzaju ziół i przypraw do przygotowywania posiłków również przyczynia się do lepszego trawienia pokarmów i zwiększania ilości i polepszenia jakości soku żołądkowego. Wystarczy 1-2 gramy przypraw do dania i trawienie może znacząco ulec poprawie. 

 

 

Baner reklamowy produktu z burakiem o nazwie Beta Cruenta.  

rekl2 2019 Pakiet

Promocja ważna do 30 listopada 2019 r.  Pakiet trzech testów w cenie 190zł zamiast 290zł (liczy się termin zgłoszenia)

Baner reklamujący badanie i leczenie boreliozy

Diagnostyka i terapia boreliozy za pomocą urządzeń z serii MORA. Gabinet z wieloletnim doświadczeniem. Pomagamy od 2010 roku..  

Borelioza

Kleszcz na liściu

Ugryzł Cie kleszcz? Podejrzewasz boreliozę? Skuteczna diagnostyka i terapia boreliozy.  Czytaj więcej

Pasożyty

Urządzenie biorezonansowe MV (MORA V) firma BioKat

Nowoczesna i precyzyjna diagnostyka pasożytów. Skuteczne terapie usuwania zakażeń pasożytami.  Czytaj więcej

Jerzy Zięba

Metody alternatywne Jerzego Zięby, dra Czerniaka i dra Jaśkowskiego. Polecamy kursy i szkolenia Czytaj więcej

Treści artykułów służą jedynie celom informacyjnym. Nie zastępują konsultacji z lekarzem, nie mogą służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz problemy zdrowotne lub jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia i sposobu leczenia to skonsultuj się z lekarzem. Nie bierzemy na siebie odpowiedzialności za skutki w przypadku, gdyby ktoś będzie chciał wykorzystać informacje do samoleczenia czy samodiagnozy.

Teksty prezentowane na stronie stanowią własność firmy Łukasz Dobrzyński i są utworem w rozumieniu ustawy z dnia 04 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz.U.nr.90,poz.631). Żadna ich część nie może być rozpowszechniana, kopiowana, przetwarzana w jakikolwiek sposób (elektroniczny, mechaniczny lub inny) bez pisemnej zgody Właściciela.