Zakwaszenie organizmu to nie to samo, co zakwaszenie żołądka. Faktycznie, w obu przypadkach używamy słowa "zakwaszenie" ale w pierwszym przypadku jest to stan patologiczny a w drugim prawidłowy.

 

Gospodarka kwasowo zasadowa

W różnych miejscach organizmu występują różne odczyny ph. Żołądek musi być kwaśny, dwunastnica zasadowa, jelito grube - lekko kwaśne, tkanki organizmu - neutralne, krew neutralna. Odczyn ph warunkuje prawidłowe funkcjonowanie danego narządu oraz konkretnej tkanki. Żołądek musi być kwaśny, by dobrze trawić jedzenie. Jeśli dojdzie do spadku produkcji kwasów to pojawią sie problemy z wchłanianiem niektórych substancji odżywczych a to pociąga za sobą całą lawinę wielu dolegliwości takich jak na przykład:

  • anemia
  • alergie
  • miażdżyca
  • bóle brzucha
  • bóle głowy
  • wysoki cholesterol
  • zawał serca
  • zgaga

 

Jeśli z kolei zakwaszony zostanie cały organizm to skutkami tego mogą być na przykład:

  • przewlekłe zmęczenie
  • wypadanie włosów
  • łamanie sie paznokci
  • bóle głowy
  • niestrawności
  • zmiany skórne
  • częste przeziębienia
  • uderzenia krwi do głowy
  • nadciśnienie
  • cukrzyca
  • osteoporoza
  • nowotwory
  • zmiany zwyrodnieniowe stawów
  • nadwaga
  • brak koncentracji
  • problemy ze snem
  • nadmierna nerwowość

 


Przyczyny zaburzeń pH w żołądku i organizmie

Najczęstszymi przyczynami zakwaszenia organizmu i niedokwaszenia żołądka są błędy w odżywianiu i przewlekły stres. Stres zaburza prące żołądka do tego stopnia, że przestaje on dobrze trawić. Nieprawidłowe jedzenie z kolei potrafi rozstroić żołądek i zakwasić organizm. Ciekawą rzeczą jest to, że żołądek, oprócz silnych kwasów, wytwarza także substancje, które wpływają na odkwaszenie organizmu!!! Jeśli zatem żołądek przestaje być kwaśny to organizm zacznie sie zakwaszać!

Produktami, które rozstrajają żołądek i zakwaszają organizm są: mleko i przetwory mleczne, słodycze, używki, napoje typu cola i mięso. Odkwaszają z kolei warzywa i owoce. Nie wystarczy jednak zjeść trochę surówki i pomidora na kanapkę, ponieważ stosunek ilościowy produktów kwasotwórczych do zasadotwórczych powinien być przynajmniej pół na pół a najlepiej taki, aby więcej było tych zasadotwórczych. Warto na przykład wyciskać na świeżo soki, które mają dodatkowo enzymy, pomagające trawić pokarm. Soki z kartonów ich nie mają. Ewentualnie można skorzystać z soków jednodniowych. Jest także możliwość używania tak zwanej wody zasadowej, przygotowanej w specjalnych jonizatorach.

 

Cytryna jest kwaśna a odkwasza

Produktami, które zakwaszają, nie są produkty, które mają smak kwaśny!! Nie chodzi bowiem o smak tylko o odczyn chemiczny, jaki powstanie po strawieniu pokarmu. I tak odczyn kwaśny wytwarzają na przykład słodkości. A kwaśne owoce wytarzają odczyn zasadowy! Dlatego dobrze jest pić na przykład wodę z cytryną! Warzywa takie jak marchew czy burak nie są co prawda kwaśne w smaku ale też mają silnie działanie odkwaszające.

 

Kobieta z pięknym uśmiechem oraz pomarańczem i sokiem pomarańczowym.

 

Jak sprawdzić zakwaszenie organizmu?

Zakwaszenie organizmu jest teoretycznie trudne do zdiagnozowania, ponieważ nie ma badań laboratoryjnych, które by to stwierdzały. W Internecie można znaleźć różne pomysły na to, jednak nie są one miarodajne. Sprawdzenie papierkiem lakmusowym odczynu ph moczu nie daje informacji o zakwaszeniu organizmu tylko o zakwaszeniu moczu! I wbrew opiniom, poranny mocz powinien być kwaśny, ponieważ zawiera toksyny metaboliczne z nocnego oczyszczania. Można zrobić kilka pomiarów, w tym przed i po jedzeniu i zobaczyć, czy po jedzeniu następuje spadek kwasowości - i jeśli powstanie wykres przypominający sinusoidę to można dopiero wnioskować, że nie ma zakwaszenia.

Innym pomysłem na sprawdzenie zakwaszenia organizmu, który nie ma realnych podstaw, jest sprawdzenie odczynu ph krwi. Wiedzieć bowiem trzeba, że krew zawsze musi być neutralna. Krew nie może być kwaśna!!!! Organizm zrobi wszystko, by to utrzymać neutralność krwi, bo w przeciwnym przypadku grozi mu śmierć. Nawet jeśli jesteśmy zakwaszeni to krew nie będzie kwaśna!!!

Rzetelną diagnostyką zakwaszenia organizmu jest oferowane przez medycynę alternatywną badanie o nazwie Test Obciążeń MORA. Za pomocą specjalnych częstotliwości bioelektromagnetycznych można określić zakwaszenie jego stopień.

 

Jak zbadać niedokwaszenie żołądka?

Niedokwaszenie żołądka można z kolei określić na podstawie obrazu tęczówki oka, gdzie wyraźnie widać zmiany w polu żołądka wskazujące na jego niedoczynność. Jest także domowy test z sodą oczyszczoną polegający na tym, aby wypić szklankę wody z dodatkiem łyżeczki sody i obserwować, kiedy nam sie po tym odbije. Jeśli nastąpi to do 2 min to w żołądku są odpowiednie kwasy; jeśli później, to oznacza, że jest ich za mało. Jedna uwaga jest taka, że roztwór sody należy wypić nie tyle na czczo na wtedy, kiedy czujemy głód!

  

Jak sprawdzić?

Zakwaszenie organizmu jest teoretycznie trudne do zdiagnozowania, ponieważ nie ma badań laboratoryjnych, które by to stwierdzały. W Internecie można znaleźć różne pomysły na to, jednak nie sa one poprawne, jak na przykład sprawdzenie w laboratorium poziomu ph krwi czy sprawdzenie papierkiem lakmusowym odczynu ph moczu. Wyjaśnijmy, że krew musi być zawsze neutralna i organizm zrobi wszystko, by to utrzymać, bo w przeciwnym przypadku grozi mu śmierć. Nawet jeśli jesteśmy zakwaszeniu to krew nie będzie kwaśna!!! Z kolei mocz w różnych porach dnia może mieć inny odczyn - na przykład rano powinien być lekko kwaśny, ponieważ wynika to z nocnego oczyszczania. Można zrobić kilka pomiarów, w tym przed i po jedzeniu i zobaczyć, czy po jedzeniu następuje spadek kwasowości - i jeśli powstanie wykres przypominający sinusoidę to można wnioskować, że nie ma zakwaszenia.


Znacznie prostszym i precyzyjnym sposobem jest wykonanie Testu Obciążeń MORA, gdzie za pomoca specjalnych częstotliwości bioelektromagnetycznych można określi, czy jesteś jesteśmy zakwaszeni i w jakim stopniu.


Niedokwaszenie żołądka można z kolei określić na podstawie obrazu tęczówki oka, gdzie wyraźnie widać zmiany w polu żołądka wskazujące na jego niedoczynność. Jest także domowy test z sodą oczyszczoną polecający na tym, aby wypić szklankę wody z dodatkiem łyżeczki sody i obserwować, kiedy nam sie po tym odbije. Jeśli nastąpi to do 2 min to w żołądku są kwasu, jeśli później, to oznacza, że jest ich za mało. Jedna uwaga jest taka, że roztwór sody należy wypić nie tyle na czczo na wtedy, kiedy czujemy głód!!!