Rodzice i dziecko w artykule o zakwaszeniu organimzu i niedokwaszeniu żołądkaZakwaszenie organizmu to nie to samo co zakwaszenie żołądka. Faktycznie, w obu przypadkach używamy słowa "zakwaszenie" ale w pierwszym przypadku jest to stan patologiczny a w drugim prawidłowy.

Jak to dokładnie wygląda, jakie są objawy zakwaszenia żoładka a jakie zakwaszenia organizmu? Co należy robić, aby wszystko było jak należy? 

 

Gospodarka kwasowo zasadowa

W różnych miejscach organizmu sa różne odczyny ph. I tak żołądek musi być kwaśny, dwunastnica zasadowa, jelito grube - lekko kwaśne, tkanki organizmu - neutralne, krew neutralna. Odczyn ph warunkuje prawidłowe funkcjonowanie danego narządu czy konkretnej tkanki. Żołądek musi byc kwaśny by dobrze trawić jedzenie. Jeśli dojdzie do spadku produkcji kwasów to pojawią sie problemy z wchłanianiem niektórych substancji odżywczych a to pociągnie za sobą całą lawinę wielu dolegliwości takich jak na przykład: 

  • anemia
  • alergie
  • miażdżyca
  • bóle brzucha
  • bóle głowy
  • wysoki cholesterol
  • zawał serca
  • zgaga

 

Jeśli z kolei zakwaszony zostanie cały organizm to skutkami tego mogą być na przykład:

  • przewlekłe zmęczenie
  • wypadanie włosów
  • łamanie sie paznokci
  • bóle głowy
  • niestrawności,
  • zmiany skórne
  • częste przeziębienia
  • uderzenia krwi do głowy
  • nadciśnienie
  • cukrzyca
  • osteoporoza
  • nowotwory
  • zmiany zwyrodnieniowe stawów
  • nadwaga
  • brak koncentracji
  • problemy ze snem
  • nadmierna nerwowość

 

Przyczyny

Najczęstszymi przyczynami zakwaszenia organizmu i niedokwaszenia żołądka są błędy w odżywianiu i przewlekły stres. Stres zaburza prące żołądka do tego stopnia, że przestaje on dobrze trawić. Nieprawidłowe jedzenie z kolei potrafi rozstroić żołądek i zakwasić organizm. Ciekawą rzeczą jest to, że żołądek, oprócz silnych kwasów, wytwarza także substancje, które wpływają na odkwaszenie organizmu!!! Jeśli zatem żołądek przestaje być kwaśny to organizm zacznie sie zakwaszać!


Produktami, które rozstrajają żołądek i zakwaszają organizm są: mleko i przetwory mleczne, słodycze, używki, napoje typu cola i mięso. Odkwaszają z kolei warzywa i owoce. Nie wystarczy jednak zjeść trochę surówki i pomidora na kanapkę, ponieważ stosunek ilościowy produktów kwasotwórczych do zasadotwórczych powinien być przynajmniej pół na pół a najlepiej by więcej było tych zasadotwórczych. Warto na przykład wyciskać na świeżo soki z które mają dodatkowo enzymy, pomagające trawić pokarm. Soki z kartonów juz ich nie mają. Ewentualnie można skorzystać z takich soków jednodniowych. Jest także możliwość używania tak zwanej wody zasadowej, przygotowanej w specjalnych jonizatorach.

 

Cytryna jest kwaśna a odkwasza

Jak widać, produktami, które zakwaszają, nie są produkty, które mają smak kwaśny!! Nie chodzi bowiem o smak tylko o odczyn chemiczny, jaki powstanie po strawieniu pokarmu. I tak odczyn kwaśny wytwarzają na przykład słodkości. A kwaśne owoce wytarzają odczyn zasadowy! Dlatego dobrze jest pic na przykład wodę z cytryną! Warzywa takie jak marchew czy burak nie są co prawda kwaśne w smaku ale też mają silnie działanie odkwaszające.

 

 

Jak sprawdzić?

Zakwaszenie organizmu jest teoretycznie trudne do zdiagnozowania, ponieważ nie ma badań laboratoryjnych, które by to stwierdzały. W Internecie można znaleźć różne pomysły na to, jednak nie sa one poprawne, jak na przykład sprawdzenie w laboratorium poziomu ph krwi czy sprawdzenie papierkiem lakmusowym odczynu ph moczu. Wyjaśnijmy, że krew musi być zawsze neutralna i organizm zrobi wszystko, by to utrzymać, bo w przeciwnym przypadku grozi mu śmierć. Nawet jeśli jesteśmy zakwaszeniu to krew nie będzie kwaśna!!! Z kolei mocz w różnych porach dnia może mieć inny odczyn - na przykład rano powinien być lekko kwaśny, ponieważ wynika to z nocnego oczyszczania. Można zrobić kilka pomiarów, w tym przed i po jedzeniu i zobaczyć, czy po jedzeniu następuje spadek kwasowości - i jeśli powstanie wykres przypominający sinusoidę to można wnioskować, że nie ma zakwaszenia.


Znacznie prostszym i precyzyjnym sposobem jest wykonanie Testu Obciążeń MORA, gdzie za pomoca specjalnych częstotliwości bioelektromagnetycznych można określi, czy jesteś jesteśmy zakwaszeni i w jakim stopniu.


Niedokwaszenie żołądka można z kolei określić na podstawie obrazu tęczówki oka, gdzie wyraźnie widać zmiany w polu żołądka wskazujące na jego niedoczynność. Jest także domowy test z sodą oczyszczoną polecający na tym, aby wypić szklankę wody z dodatkiem łyżeczki sody i obserwować, kiedy nam sie po tym odbije. Jeśli nastąpi to do 2 min to w żołądku są kwasu, jeśli później, to oznacza, że jest ich za mało. Jedna uwaga jest taka, że roztwór sody należy wypić nie tyle na czczo na wtedy, kiedy czujemy głód!!!

 

Promocja ważna do 31 października 2018 r.  (liczy się termin zgłoszenia - nawet na dalsze terminy!)

Borelioza

Kleszcz z boreliozą

Ugryzł Cie kleszcz? Podejrzewasz boreliozę? Skuteczna diagnostyka i terapia boreliozy.  Czytaj więcej

Pasożyty

Nowoczesna i precyzyjna diagnostyka pasożytów. Skuteczne terapie usuwania zakażeń pasożytami.  Czytaj więcej

Polecane książki

Jerzy Zieba na wykłądzie

Polecamy książki, które warto przeczytać: Jerzy Zięba "Ukryte terapie" Czytaj więcej

Powrót do góry

Treści artykułów służą jedynie celom informacyjnym. Nie zastępują konsultacji z lekarzem, nie mogą służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz problemy zdrowotne lub jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia i sposobu leczenia to skonsultuj się z lekarzem. Nie bierzemy na siebie odpowiedzialności za skutki w przypadku, gdyby ktoś będzie chciał wykorzystać informacje do samoleczenia czy samodiagnozy.