Baner strony z adresem. Z lewej strony uśmiechnięta lekarka a tle para lekarzy. Z boku symbol medycyny naturalnej w postaci kamieni i liścia. Po lewej stronie znak medycyny w postaci węża i łodygi

Gołąbki są bardzo smaczne i soczyste, dzięki zawartości boczku i kaszy jęczmiennej. Kapusta pekińska jest idealnym zamiennikiem białej i włoskiej kapusty. Kapusta biała czy włoska zawiera bowiem dużo siarki i może powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego. 

  

Kasza jęczmienna to bogate źródło substancji odżywczych. To podobno jedyne zboże, które nie zostało zmodyfikowane genetycznie po wybuchu bomby atomowej. Ważne jest jednak, aby ją dobrze ugotować do miękkości.

 

Gołąbki

 

Jęczmień w zawartości witamin i minerałów przypomina pszenicę. Zawiera dużo błonnika - szklanka jęczmienia dostarcza aż 14 gram błonnika. Zawiera także witaminy z grupy B, witaminę C, D, potas, sód, mangan, fosfor, wapń oraz selen, który jest niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy - pozwala tyroksynie zamieniać się w trijodotyroninę. Poza tym selen odpowiada za stan naszej skóry, włosów i paznokci, prawidłowe działanie układu odpornościowego oraz chroni nas przed nowotworami.

 

Składniki

  • ok. 700 g surowego wiejskiego boczku
  • 3/4 szklanki suchej kaszy jęczmiennej perłowej BIO
  • 1-2 marchewki
  • cebula
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • duża główka kapusty pekińskiej
  • jajko wiejskie
  • sól, pieprz
  • łyżka smalcu gęsiego
  • Opcjonalnie koncentrat pomidorowy

 

Przygotowanie

Boczek zmielić na średnich oczkach. Marchewkę zetrzeć na tarce. Kaszę jęczmienną opłukać na sicie zalać wodą i gotować do miękkości z pół łyżeczki soli himalajskiej.


Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na gęsim smalcu.


W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Oddzielić liście kapusty pekińskiej, odciąć końcówki przy głąbie i lekko ściąć nożem twardą cześć liścia, podobnie jak przy białej kapuście. Do delikatnie gotującej się wody wkładać po 2-3 liście kapusty pekińskiej na minutę po ostrożnie wyciągać na papierowy ręcznik w celu odsączenia z nadmiaru wody. Przekładać na talerz.

 

W misce wymieszać zmielony boczek, cebulkę, kaszę jęczmienną, marchewkę, natkę i jajko. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Można także dodać koncentrat pomidorowy.

 

Na liście kapusty pekińskiej nałożyć farsz - ilość dopasować do wielkości liścia. Zawijać ostrożnie jak zwykłe gołąbki. Układać warstwowo w garnku, zalać wodą, gotować około 45 min na wolnym ogniu.

 


Propozycja podania

Gołąbki bardzo dobrze smakują z ziemniaczkami utłuczonymi z masełkiem lub masłem klarowanym i buraczkami. Można także dołączyć sos beszamel lub pomidorowy.

 

 

Reklama trzech testów

Promocja ważna do 31 grudnia 2018r.  Pakiet trzech testów w cenie 170zł zamiast 250zł (liczy się termin zgłoszenia)

Borelioza

Kleszcz na liściu

Ugryzł Cie kleszcz? Podejrzewasz boreliozę? Skuteczna diagnostyka i terapia boreliozy.  Czytaj więcej

Pasożyty

Urządzenie biorezonansowe MV (MORA V) firma BioKat

Nowoczesna i precyzyjna diagnostyka pasożytów. Skuteczne terapie usuwania zakażeń pasożytami.  Czytaj więcej

Polecane książki

Jerzy Zięba na wykładzie organizowanym przez fundację Polska dla Polaków

Polecamy książki, które warto przeczytać: Jerzy Zięba "Ukryte terapie" Czytaj więcej

Treści artykułów służą jedynie celom informacyjnym. Nie zastępują konsultacji z lekarzem, nie mogą służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz problemy zdrowotne lub jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia i sposobu leczenia to skonsultuj się z lekarzem. Nie bierzemy na siebie odpowiedzialności za skutki w przypadku, gdyby ktoś będzie chciał wykorzystać informacje do samoleczenia czy samodiagnozy.