Składniki:

  • 1 banan
  • truskawki świeże lub mrożone - 1-2 garści
  • garść borówek amerykańskich
  • 4-5 łyżek mleczka kokosowego (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki nasion chia
  • łyżeczka ulubionego miodu
  • troszkę soku z limonki lub cytryny
  • 3/4 szklanki wody

 

 Koktajl w szklance, obok rozkrojona limonka, miseczka z czymś białym i jagodami.

 

 

Sposób przygotowania

Owoce dokładnie płuczemy. Wszystkie składniki, oprócz nasion chia, wkładamy do blendera lub wysokiego naczynia i miksujemy. Nasiona chia można zblendować razem z innymi składnikami lub wmieszać na koniec do koktajlu. Nasionka chia 10-krotnie zwiększają swoją objętość, dlatego koktajl należy pozostawić na około 10 minut do "napęcznienia" nasion.

 

Właściwości składników koktajlu

Nasiona chia zwane również szałwią hiszpańską są bardzo dobrym źródłem kwasów omega-3 i omega-6. Zawierają dużo błonnika - około 35 g/100 g, przeciwutleniaczy, komplet aminokwasów, witaminy z grupy B (B1, B3), Witaminę E oraz minerały takie jak magnez, miedź, fosfor i wapń. Są idealnym uzupełnieniem diety sportowców, ponieważ zawierają sporo białka i cennych kwasów tłuszczowych. Sprawdzają się jako dodatek diety osób odchudzających się ze względu na właściwości pęczniejące i dające uczucie sytości. Nasiona chia często polecana jest dla osób z problemami układu pokarmowego, ponieważ reguluje wypróżnienia, a ponadto zawiera związki śluzowe, które działają gojąco na błony śluzowe. Ze względu na zawartość aminokwasów egzogennych, czyli tych których organizm nie potrafi wytworzyć i musi przyjąć z pożywienia, są idealnym składnikiem diety wegańskiej i wegetariańskiej. Ponadto jest to produkt bezglutenowy, który chętnie wykorzystywany jest do przygotowywania potraw u osób chorych na celiakię. W koklatjach, które zawierają banana czy gruszki, czyli owoce z wysokim indeksem glikemicznym, nasiona chia dzięki wysokiej zawartości błonnika zapobiegają szybkiemu wzrostowi glukozy we krwi.

Sok z limonki zawiera m. in. witaminę C, która jest silnym antyoksydantem i nie pozwala na wytworzenie się w bananie wolnych rodników. Stad skropiony nim banan nie będzie czerniał.

 


Miód jest bogaty w enzymy i biopierwiastki, działa przeciwbakteryjnie, dlatego często jest stosowany w różnego rodzaju przeziębieniach, bólach gardła i infekcjach górnych dróg oddechowych. Posiada również właściwości działające przeciwpróchniczo, ponieważ hamuje rozrost paciorkowców, będących częstą przyczyną powstawania zmian próchnicznych. Woda z miodem i z sokiem z cytryny działa odżywczo i wzmacniająco. Miód bardzo często wykorzystywany jest także w gojeniu ran, choć tu najlepsze zastosowanie będą miały produkty zawierające miód Manuka z Nowej Zelandii. Miód to także świetny produkt odżywczy dla naszego mózgu, ponieważ dostarcza glukozy niezbędnej do jego prawidłowej pracy. W zależności od tego, z czego powstał miód każdy różni się nieco swoimi właściwościami.

  • Miód gryczany bardzo dobrze sprawdza się u osób z chorobami układu krążenia. Sprzyja obniżaniu ciśnienia tętniczego, działa kojąco i uspokajająco na system nerwowy.
  • Miód lipowy najbardziej polecany jest przy infekcjach górnych dróg oddechowych. Działa napotnie, przeciwbakteryjnie, hamuje wzrost niekorzystnych patogenów.
  • Miód akacjowy można stosować w zaburzeniach trawienia takich jak nadkwasota, zła praca wątroby, polecany jest także przy wrzodach żołądka i dwunastnicy. Jest to jedyny miód, który można stosować u chorych na cukrzycę z łagodną postacią tej choroby.
  • Miód wrzosowy to jeden z najcenniejszych miodów. Jego wartości odżywcze są dużo lepsze od innych miodów. Miód wrzosowy zawiera prawie 50 łatwo przyswajalnych dla organizmu biopierwiastków, a także dużą ilość hormonów wzrostu. Posiada także silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, dlatego powinien być stosowany w leczeniu grypy.

 

Banany posiadają co prawda wysoki indeks glikemiczny, ale dodanie do nich błonnika będzie zapobiegać szybkiemu wzrostowi glukozy we krwi. Są za to bardzo dobrym źródłem potasu. Zawierają także błonnik - około 3,5 g/80 g, witaminę C i magnez. Skrobia zawarta w jeszcze niedojrzałych, zielonkawych bananach działa osłaniająco na błony śluzowe układu pokarmowego.

 

Truskawki posiadają niski indeks glikemiczny, dlatego są często polecane dla osób odchudzających się. Ze względu na to, że mogą podnosić poziom histaminy, są z ostrożnością stosowane u osób bardzo wrażliwych. Jednakże w swoim składzie mają także kwercetynę. Jest to związek roślinny z grupy fawonoli, który hamuje uwalnianie histaminy i likwiduje stany zapalne w organizmie. Ponadto truskawki są bardzo dobrym źródłem witaminy C i przeciwutleniaczy, które likwidują wolne rodniki, spowalniając procesy starzenia organizmu, obniżając poziom cholesterolu, czyniąc nasz organizm zdrowszym i silniejszym. Przy wyborze truskawek należy się kierować przede wszystkim ich pochodzeniem. Najlepiej jeśli kupowane są w sezonie i pochodzą od lokalnych plantatorów, a jeszcze lepsze są te z organicznych upraw. Należy unikać truskawek kupowanych poza sezonem sprowadzanych z zagranicy. Dużo truskawek będących w supermarketach pochodzi z Kalifornii i jest skażonych ponad sześćdziesięcioma związkami chemicznymi.

 

Borówki amerykańskie są nieco uboższe w składniki odżywcze od jagód, ale również posiadają wiele wartości. Spożywać je powinny przede wszystkim osoby z problemami układu krążenia, ponieważ pterostilbeny, resweratrol, witamina C i przeciwutleniacze zawarte w czarnych skórach oczyszczają naczynia krwionośne, uszczelniają je, przeciwdziałają miażdżycy, zapobiegają zawałom i udarom. Borówki podwyższają także ilość "dobrego" cholesterolu HDL. Borówki wykazują silne działanie likwidujące wolne rodniki, spowalniając procesy starzenia.