Jest to chlebek, który poleca moja asystentka. Mówi, że to jedyny chleb, jaki jej wyszedł, bo reszta przypominała raczej cegłę. Nie wiem, czy nie ma reki do pieczenia czy zwyczajnie słaby piekarnik ale faktem jest, że owy chlebek robi się naprawdę łatwo. I do tego szybko, bo wiele tu pracy nie ma. Jest on do tego w miarę bezpieczny dla alergików. Wyjątkiem mogą być drożdże.

 

Składniki potrzebne do wypieku chleba z mąki ziemniaczanej gryczanej i ryżowej z dodatkiem ziemniaków

(dla foremki 24 cm x 11 cm)

  • Drożdże suszone instant lub świeże z zaczynu wykonanego z letniej wody i odrobiny cukru - 5 g
  • Sól - 1,5 łyżeczki
  • Letnia woda - 330 ml
  • Ziemniaki w postaci puree - 250 g
  • Mąka ziemniaczana - 100 g
  • Mąka ryżowa - 200 g
  • Mąka kukurydziana lub gryczana - 200 g

 

Jakie narzędzia będą potrzebne do pracy?

  • ściereczka/ręczniczek
  • keksówka
  • waga kuchenna
  • tłuczek do ziemniaków
  • patyczek/wykałaczka

 

 

Przepis na chleb z mąki ziemniaczanej, ryżowej i gryczanej z dodatkiem ziemniaków

1. Przygotowanie. Najpierw musimy ugotować ziemniaczki i utłuc je na puree. Ziemniaczki muszą wystygnąć. Do tego, jeśli chcemy użyć świeżych drożdży to robimy zaczyn z niewielkiego kawałeczka drożdży, letniej wody i odrobiny cukry. Dajemy mu 20-30 min na wyrośnięcie. Jeśli jednak korzystamy z droższy sypanych to pomijamy ten krok.


2. Wyrabianie. Utłuczone ziemniaczki łączymy z mąkami, drożdżami i solą. Wlewamy powoli wodę i wyrabiamy krótką chwilę ciasto, aż składniki się połączą. Ciasto powinno mieć konsystencję przypominające gęstą śmietanę, ale nie powinno być lejące.

3. Wyrastanie. Bierzemy formę „keksówkę” o wielkości mniej więcej 11 cm x 24 cm (czyli taką standardową), wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy do delikatnie masłem klarowanym lub smalcem gęsim, aby ciasto nie przywarło do papieru po upieczeniu. pergaminem. Przekładamy do ciasto środka, przykrywamy (np. ręczniczkiem) i zostawiamy je na 2 godziny w ciepłym miejscu (niekoniecznie przy grzejniku ale w sensie, że nie wkładamy tego do lodówki)


4. Pieczenie. Wyrośnięte ciasto wstawiamy w formie do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 40-45 minut w temperaturze 200 stopni. Potwierdzamy na koniec patyczkiem (wykałaczką), czy ciasto jest w środku suche. Wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce (bo jeśli zostawimy je w keksówce to się zapoci od dołu). Ja, piszący ten tekst, mam w zwyczaju po wyciagnięciu chlebka z formy jeszcze wstawić go na 5-8 minut do piekarnika, by się przypiekł i dobrze wysuszył. Lubię chrupiąca skórkę, choć dla niektórych może okazać się ona za twarda. Proszę popróbować i zobaczyć, co komu będzie najbardziej odpowiadać.

 

I tyle. Smacznego!

Jeśli pojawią się pytania to zapraszam do kontaktu z nami Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.