Składniki:

  • Garść świeżych wierzchołków pokrzywy
  • Garść liści mniszka lekarskiego (mlecza)
  • pół banana (może być jabłko)
  • 1 dojrzałe kiwi
  • gałązka selera naciowego
  • kilka listków świeżej mięty (opcjonalnie)
  • około szklanki wody

 

Koktail - zdjęcie z telefonu, robione od góry, widać koktajl ozdobiony warzywami, obok a stole leżą inne dekoracje warzywno owocowe - jest np. rozkrojone kiwi


Przygotowanie:

Pokrzywę wrzucamy na chwilę do miseczki z gorącą wody, aby pozbyć się jej właściwości parzących. Mniszka płuczemy. Kiwi, seler i banana kroimy na małe części. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy. Pijemy na raz nie więcej niż szklankę.


Właściwości składników

Taki koktajl ma wspaniałe właściwości oczyszczające, odtruwające i wzmacniające.

Pokrzywa jest szalenie przydatnym chwastem. Zawiera mnóstwo witamin i minerałów, dzięki czemu wzmacnia organizm i uzupełnia niedobory. W pokrzywie występuje witamina C, K, witaminy z grupy B i glukoniny obniżające poziom cukru we krwi. Jest bogatym źródłem wapnia, potasu, sodu, żelaza, miedzi, boru, manganu, kobaltu i cynku. Zarówno w liściach jak i w korzeniu pokrzywy stwierdzono występowanie czynnika pobudzającego wytwarzanie interferonu - białka wytwarzanego w celu obrony organizmu przed wirusami, bakteriami i grzybami. Interferon jest wytwarzany m. in. podczas choroby i objawia się gorączką czy bólami mięśni i stawów. Jest to znak, że nasz organizm walczy.

Pokrzywa działa silnie krwiotwórczo, dlatego polecana jest wszystkim osobom walczącym z anemią. Jest także bardzo przydatna w chorobach dróg moczowych. Działa bowiem moczopędnie, wspomaga usuwanie zbędnych produktów przemiany materii.

Bardzo dobre rezultaty przynosi stosowanie pokrzywy w celu wzmocnienia włosów i paznokci. Niegdyś parzyło się świeżą pokrzywę w deszczówce i płukało się nią włosy, które potem były mocne i lśniące. Wewnętrzne stosowanie pokrzywy w postaci soków i herbat jest polecane kobietom w ciąży i w czasie karmienia piersią oraz wszystkim, którzy potrzebują wzmocnienia.

Może być również z powodzeniem stosowana w nadciśnieniu, cukrzycy, alergii (nie stosować dłuższy czas), nieżytach przewodu pokarmowego i pękaniu naczynek krwionośnych (zawiera cenną krzemionkę). Przeciwwskazaniem do stosowania pokrzywy w celach leczniczych są obrzęki spowodowane niewydolnością krążeniową lub nerkową.



Mięta posiada właściwości rozkurczowe, dlatego polecana jest przy problemach trawiennych takich jak wzdęcia, skurcze żołądka i jelit. Pobudza wytwarzanie soków żołądkowych, a także działa żółciopędnie (pomaga dzięki temu trawić tłuszcze). Świeże listki mięty dezynfekują jamę ustną i odświeżają oddech.



Mniszek lekarski potocznie zwany mleczem jest bardzo dobrym ziółkiem żółciopędnym. Pobudza wątrobę do wytwarzania żółci i rozrzedza ją, dzięki czemu zapobiega tworzeniu sie kamieni żółciowych. Pomaga trawić tłuszcze, które spożywamy podczas jedzenia, dlatego dobrze jest stosować go godzinę po jedzeniu a około 2-3 godziny przed kolejnym posiłkiem.

W celu poprawy trawienia pokarmów i pobudzenia wytwarzania kwasu solnego można stosować sok z mniszka przed posiłkiem. Wówczas zostaną dobrze strawione białka, które potem nie będą nam zalegały w jelitach prowadząc do stanów zapalnych i procesów gnilnych.
Mniszek działa również przy problemach z drogami moczowymi i ułatwia usuwanie zbędnych produktów przemiany materii, podobnie jak pokrzywa.