1. Kiełbaska z warzywami na patelnie

2. Gofry z mąki gryczanej z bitą śmietanką z kokosa i owocami

3. Budyń na mleku roślinnym z domową konfiturą

4. Ryż na mleku kokosowym z domową konfiturą

5. Szaszłyki drobiowe z warzywami

6. Bułeczki białkowo-błonnikowe z surówką z kapusty lub mnóstwem warzyw

7. Bułeczki twarogowe z sałatą, serem żółtym i ogórkiem kiszonym

8. Ciasto bananowo-gryczane z domową nutellą z awokado

9. Pieczone frytki warzywne

10. Sałatka z rukolą, serem gorgonzolą, gruszką duszoną na maśle i nutą octu balsamicznego

11. Sałatka grecka z fetą kozio-owczą

12. Placki z cukinii z pieczarkami

13. Sałatka z sera pleśniowego, rukoli i pomarańczy

• 2 porządne garści rokoli
• 1 pomarańcza
• 50g sera pleśniowego (u mnie roquefort produkowany z surowego mleka owczego)
• 1 łyżeczka miodu
• kilka kropli octu winnego lub balsamicznego
• 1 łyżka oliwy z oliwek

Rukolę opłukać, pomarańczę obrać ze skóry i pokroić na dowolne cząstki, ser pokruszyć na drobne kawałki. Przełożyć na miseczkę. Połączyć ze sobą ocet, miód i oliwę i polać nimi sałatkę.
Ilość porcji:1


14. Ryba po grecku z frytkami z batatów

• ok 150 gram mintaja lub morszczuka
• 1 mała marchewka
• 1 mała pietruszka
• kawałek pora
• łyżeczka masła klarowanego lub oleju kokosowego
• łyżka koncentratu pomidorowego
• liść laurowy
• ziele angielskie
• sól, pieprz do smaku
• sok z cytryny

Przygotowanie:

Rybę skropić sokiem z cytryny, posolić, popieprzyć, odstawić. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać pora, poddusić chwilkę, dodać starte na tarce warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, sól, przykryć pokrywką i dusić przez ok 10 min. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, na wierzchu położyć rybę, przykryć pokrywką i dusić kilka min.
Bataty pokroić jak na frytki, wymieszać z łyżeczką roztopionego oleju kokosowego, piec w piekarniku nastawionym na 200 stopni przez 20 min. Posolić delikatnie do smaku.
Ilość porcji: 1

 

15. Szybki bigos z kiszonej kapusty

• 1 kg kiszonej kapusty
• dobra jakościowo kiełbaska (opcjonalnie)
• 500-g karkówki lub innego ulubionego mięska
• 250g pieczarek lub grzyby leśne
• kilka suszonych leśnych grzybów (opcjonalnie)
• kilka suszonych śliwek
• 2 duże cebule
• liść laurowy
• ziele angielskie
• koncentrat pomidorowy - kilka łyżeczek
• smalec gęsi lub masło klarowane

Mięso natrzeć ulubionymi przyprawami, wsadzić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 30 min, następnie nakryć folią i piec jeszcze około godzinę w temp ok 150 stopni. Po ostygnięciu pokroić na kawałki.

Kapustę w garnku zalać niewielką ilością wody, dodać przyprawy, dusić pod przykryciem ok 1 godzinkę. Cebulkę pokroić w drobną kostkę, poddusić na tłuszczu, dodać pieczarki i dusić razem chwilkę, dodać wraz z mięsem i koncentratem do kapusty, dusić wszystko razem min pół godziny, aby smaki się przegryzły. Doprawić do smaku.
Taki sam bigos można przygotować ze świeżej kapusty (tu kapustę dusimy krócej) lub z kapusty kiszonej w połączeniu ze świeżą kapustą. Można także dla lepszego smaku dodać świeżą paprykę.