Baner strony z adresem. Z lewej strony uśmiechnięta lekarka a tle para lekarzy. Z boku symbol medycyny naturalnej w postaci kamieni i liścia. Po lewej stronie znak medycyny w postaci węża i łodygi

Czy nieprawidłowe jedzenie może zrujnować naszą odporność? Okazuje się , że tak! Nasz system immunologiczny potrzebuje wartościowych substancji odżywczych, by dobrze pracować. Ich braki lub jedzenie produktów mało wartościowych może wręcz doprowadzić do znacznego osłabienia odporności. Poniżej prezentujemy listę produktów, które mogą znacznie wpłynąć na obniżenie odporności

 

Biały cukier

Talerz z ciastami i sięgająca po to ręka. Druga ręka powstrzymuje symbolicznie tą pierwszą przed sięgnieciem po ciasta. Biały cukier jest uznany za jeden z głównych przyczyn bardzo wielu chorób i aż dziw bierze, że mimo to, pochłania się go codziennie w tak dużych ilościach. Jogurty, ciasteczka, soczki, dodatki do kanapek w postaci kremów orzechowych czy dżemów - tam jest masa cukru. Do tego słodzimy haratkę czy kawę i codziennie spożycie cukru można mierzyć szklankami! Komuś może wydawać się to przesadą ale w pół litrze soku może być nawet szklanka cukru! Jakie szkody wyrządza cukier w przyadku systemu odpornościowego? Przede wszystkim wpływa na trzustkę i powoduje zwiększenie wydzielania insuliny, która tłumi wydziałanie przez przysadkę hormonu wzrostu - głównego regulatora odporności!!! Dodatkowo cukier blokuje wchłanianie wartościowych substancji odżywczych takich jak witaminy i minerały. Jeśli zatem zjemy wartościowy owoc i poprawimy to ciasteczkiem pełnym w cukier to niewiele dobrego z tego się wchłonie. Warto w tym miejscu jeszcze podkreślić, że przewlekły nadmiar cukru doprowadzi z czasem do zniszczenia trzustki i wywoła cukrzycę!


Według medycyny naturalnej podczas przeziębienia nie powinno się podawać nawet najmniejszej ilości cukru ponieważ osłabia on organizm i doprowadza do szybszego rozwoju bakterii. Co ciekawe, reklamy telewizyjne nawołują, by na przeziębienia jeść jogurty, które zawierają żywej kultury bakterii korzystne w chorobie, jednak nikt nie wspomina, że w takim jogurciku jest 6 łyżeczek cukru!!! Co więcej, niezależne badania udowodniły, że w ponad połowie przebadanych jogurtach nie było żadnych kultur bakterii!! Zostało to nawet przedstawione w reportażu TVN z cyku Czy wiesz, co jesz, dotyczącym szkodliwości jedzenia mleka.
 

 

Mleko

Mleko w dzbanuszku, ser biały i masełko. Na tle zieleni. Przetworzone mleko nie służy ludzkiemu zdrowiu, co potwierdzają nie tylko badania ale także obserwacje pacjentów. Rośnie liczba alergii i nietolerancji mleka, bowiem wskutek wysokich temperatur zmienia się struktura białek co znaczni utrudnia przyswajanie mleka przez organizm. To jeszcze nie jest najgorsze. Znaczeni gorzej wygląda sprawa z hodowlą krów, które dają mleko. To od zdrowia krowy zależy, jakie to mleko będzie. Współczesne krowy ze wielkich hodowli nie widziały nawet słońca i świeżej trawy (podobno bawet nie potrafią już jej jeść). Są paczone karmą zawierającą sterydy i antybiotyki, mają regularnie podawane leki, które są przenoszone do ich mleka, co potem człowieka spożywa doprowadzając do destabilizacji układu odpornościowego a tajże układu hormonalnego!!! Podobnie ma się sprawa z mięsem krowim, które też jest przesiąknięte tym co zje zwierze.
Mówiąc o mleku myślimy także o wszystkich przetworach mlecznych, gdzie mleko jest składnikiem, czyli jogurtach, kefirach, śmietanach, serach białych, żółtych i topionych.

 

Pszenica

Dwa bochenki chleba. Obok leży gałązka zboża. W tle wiatrak. To kolejny wysoce przetworzony produkt, jaki jest najczęściej wykorzystywane w przemyśle spożywczym. Jest on pozbawiony większości wartości odżywczych, przy czym warto wiedzieć, ze w procesie oczyszczania mąki używane są bardzo agresywne środki chemiczne. Udowodniono, że taka przetworzona mąka bardzo negatywnie wpływa na stan jelit a jak wiadomo, serce układu odpornościowego leży właśnie w jelitach!! Jedzenie nadmiernej ilości białej mąki może doprowadzić do złego wchłaniania dobrych substancji, które są potrzebne systemowi odpornościowemu. Ilość jedzonej mąki też nie powinna być zbyt duża jednak przeciętnie stanowi ona 40-50% diety a u niektórych wręcz 70-80%! Oprócz problemów z odpornością pojawiają się problemy żołądkowo- jelitowe, trudności z koncentracją, bóle mięśni i stawów, wysuszona skóra oraz wiele innych problemów. Chcąc jeść produkty mączne warto wybrać mąkę pełnoziarnistą, bowiem ma ona w sobie błonnik i inne cenne czynniki i pamiętać, by jeść ją z umiarem.

 

Rafinowane oleje roślinne

Uwodornione oleje roślinne są składnikiem prawie każdej przetworzonej żywności a także odzywek dla dzieci, produktów nabiałowych czy różnych sosów. Do tego smażenie na olejach jest u nas powszechnością, a jak zaraz wyjaśnimy, powoduje to jeszcze większe problemy zdrowotne. Oleje rafinowane są w organizmie człowieka bardzo szybko utleniane , co powoduje nagromadzenie bardzo dużej ilości niebezpiecznych wolnych rodników atakujących nasze komórki. Oleje podgrzane, czyli takie, na których smażymy, wyzwalają jeszcze więcej wolnych rodników, co może doprowadzić do powstania blaszki miażdżycowej a czasami wywołać nawet szkody genetyczne! Wolne rodniki upośledzają działanie białych krwinek. Ich wpływ na rozwój nowotworów został niepodważalnie potwierdzony. Dlaczego więc nadal smażymy na olejach z marketu? ...

 

Używki

Alkohol i papierosy uwalniają do krwioobiegu toksyczne produkty uboczne, obciążając pracę wątroby i poważnie obniżając odporność. W tych przypadkach nie musi dochodzić do ostrych stanów takich jak przeziębienia, a bardziej do utajnionych procesów degeneracyjnych takich jak nowotwór, który jest ostatecznym efektem zniszczenia odporności! Nadmiar kawy może zwiększa z kolei ryzyko zachorowania na raka trzustki. Z kolei słodzenie i zabielanie kawy mlekiem czy śmietanką ma potrójnie niekorzystny wpływ na układ immunologiczny.

 

Co zrobić ze słabą odpornością

Często przychodzą do nas ludzie cierpiący na ciągłe przeziębienia lub inne problemy związane z brakiem odporności. Często stosują oni przeróżne suplementy dostępne w aptekach, które jednak nic nie pomagają. Jeśli podobnie jest w Twojej sytuacji to możemy Ci pomóc. W naszym gabinecie prowadzimy specjalistyczne badania wskazujące, czy któryś z czynników odżywczych może wpłynąć na osłabienie odporności. Na podstawie wyników ustalamy ukierunkowane działania i zalecenia dietetyczne.

 

 

Opracowano na podstawie książek:

P. Pitchfrod "Odżywianie dla zdrowia"

D. Reid "Tao Zdrowia"

D. Reid "Na straży trzech skarbów"

 

Reklama trzech testów

Promocja ważna do 31 grudnia 2018r.  Pakiet trzech testów w cenie 170zł zamiast 250zł (liczy się termin zgłoszenia)

Borelioza

Kleszcz na liściu

Ugryzł Cie kleszcz? Podejrzewasz boreliozę? Skuteczna diagnostyka i terapia boreliozy.  Czytaj więcej

Pasożyty

Urządzenie biorezonansowe MV (MORA V) firma BioKat

Nowoczesna i precyzyjna diagnostyka pasożytów. Skuteczne terapie usuwania zakażeń pasożytami.  Czytaj więcej

Polecane książki

Jerzy Zięba na wykładzie organizowanym przez fundację Polska dla Polaków

Polecamy książki, które warto przeczytać: Jerzy Zięba "Ukryte terapie" Czytaj więcej

Treści artykułów służą jedynie celom informacyjnym. Nie zastępują konsultacji z lekarzem, nie mogą służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz problemy zdrowotne lub jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia i sposobu leczenia to skonsultuj się z lekarzem. Nie bierzemy na siebie odpowiedzialności za skutki w przypadku, gdyby ktoś będzie chciał wykorzystać informacje do samoleczenia czy samodiagnozy.

Teksty prezentowane na stronie stanowią własność firmy Łukasz Dobrzyński i są utworem w rozumieniu ustawy z dnia 04 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz.U.nr.90,poz.631). Żadna ich część nie może być rozpowszechniana, kopiowana, przetwarzana w jakikolwiek sposób (elektroniczny, mechaniczny lub inny) bez pisemnej zgody Właściciela.