Czy nieprawidłowe jedzenie może zrujnować naszą odporność? Okazuje się , że tak! Nasz system immunologiczny potrzebuje wartościowych substancji odżywczych, by dobrze pracować. Ich braki lub jedzenie produktów mało wartościowych może wręcz doprowadzić do znacznego osłabienia odporności. Poniżej prezentujemy listę produktów, które mogą znacznie wpłynąć na obniżenie odporności

 

Biały cukier

Biały cukier jest uznany za jeden z głównych przyczyn bardzo wielu chorób i aż dziw bierze, że mimo to, pochłania się go codziennie w tak dużych ilościach. Jogurty, ciasteczka, soczki, dodatki do kanapek w postaci kremów orzechowych czy dżemów - tam jest bardzo duża ilość cukru. Do tego słodzimy herbatę czy kawę i codzienne spożycie cukru można mierzyć szklankami! Komuś może wydawać się to przesadą ale w pół litrze soku może być nawet szklanka cukru! Jakie szkody wyrządza cukier w przypadku systemu odpornościowego? Przede wszystkim wpływa na trzustkę i powoduje zwiększenie wydzielania insuliny, która tłumi wydziałanie przez przysadkę hormonu wzrostu - głównego regulatora odporności!!! Dodatkowo cukier blokuje wchłanianie wartościowych substancji odżywczych, takich jak witaminy i minerały. Jeśli zatem zjemy wartościowy owoc i poprawimy to ciasteczkiem pełnym cukru to niewiele dobrego z tego owocu się wchłonie. Warto w tym miejscu dodatkowo podkreślić, że przewlekły nadmiar cukru doprowadzi z czasem do zniszczenia trzustki i wywoła cukrzycę!

Według medycyny naturalnej podczas przeziębienia nie powinno się podawać nawet najmniejszej ilości cukru, ponieważ osłabia on organizm i doprowadza do szybszego rozwoju bakterii.

 


Mleko

Przetworzone mleko nie służy ludzkiemu zdrowiu, co potwierdzają nie tylko badania ale także obserwacje pacjentów. Rośnie liczba alergii i nietolerancji mleka, bowiem współczesne przetwarzanie zmienia strukturę białek co utrudnia przyswajanie mleka przez organizm. Mówiąc o mleku myślimy także o wszystkich przetworach mlecznych, gdzie mleko jest składnikiem, czyli jogurtach, kefirach, śmietanach, serach białych, żółtych i topionych.

 

Pszenica

To kolejny wysoce przetworzony produkt, jaki jest najczęściej wykorzystywany w przemyśle spożywczym. Jest on pozbawiony większości wartości odżywczych, przy czym warto wiedzieć, ze w procesie oczyszczania mąki używane są bardzo agresywne środki chemiczne. Udowodniono, że taka przetworzona mąka bardzo negatywnie wpływa na stan jelit a jak wiadomo, serce układu odpornościowego leży właśnie w jelitach!! Jedzenie nadmiernej ilości białej mąki może doprowadzić do złego wchłaniania dobrych substancji, które są potrzebne systemowi odpornościowemu. Ilość jedzonej mąki też nie powinna być zbyt duża, jednak przeciętnie stanowi ona 40-50% diety a u niektórych wręcz 70-80%! Oprócz problemów z odpornością pojawiają się problemy żołądkowo- jelitowe, trudności z koncentracją, bóle mięśni i stawów, wysuszona skóra oraz wiele innych problemów. Chcąc jeść produkty mączne warto wybrać mąkę pełnoziarnistą, bowiem ma ona w sobie błonnik i inne cenne składniki. I pamiętajmy, aby i tak jeść ją z umiarem.

 

Rafinowane oleje roślinne

Uwodornione oleje roślinne są składnikiem prawie każdej przetworzonej żywności a także odżywek dla dzieci, produktów nabiałowych i różnych sosów. Do tego smażenie na olejach jest u nas powszechnością, a jak zaraz wyjaśnimy, powoduje to jeszcze większe problemy zdrowotne. Oleje rafinowane są w organizmie człowieka bardzo szybko utleniane, co powoduje nagromadzenie bardzo dużej ilości niebezpiecznych wolnych rodników atakujących nasze komórki. Oleje, na których smażymy, wyzwalają jeszcze więcej wolnych rodników, co może doprowadzić do powstania blaszki miażdżycowej a czasami wywołać nawet szkody genetyczne! Wolne rodniki upośledzają działanie białych krwinek.

 

Używki

Alkohol i papierosy uwalniają do krwioobiegu toksyczne produkty uboczne, obciążając pracę wątroby i poważnie obniżając odporność. W tych przypadkach nie musi dochodzić do ostrych stanów takich jak przeziębienia, a bardziej do utajnionych procesów degeneracyjnych.

 

Co zrobić ze słabą odpornością

Często przychodzą do nas ludzie cierpiący na ciągłe przeziębienia lub inne problemy związane z brakiem odporności. Często stosują oni różne suplementy dostępne w aptekach, które jednak nic nie pomagają. Bardzo często wynika to z nieprawidłowego odżywiania. W naszym gabinecie prowadzimy specjalistyczne badania wskazujące, czy któryś z czynników odżywczych może wpłynąć na osłabienie odporności. Na podstawie wyników ustalamy ukierunkowane działania i zalecenia dietetyczne.

 

 

Opracowano na podstawie książek:

P. Pitchfrod "Odżywianie dla zdrowia"

D. Reid "Tao Zdrowia"

D. Reid "Na straży trzech skarbów"