baner biomora 2020 kompr

Składniki:

  • Kasza gryczana niepalona BIO – 0,5 kg
  • Woda – ok. 600 ml
  • Sól – 1 łyżka

Chleb z kaszy gryczanej

 

Wykonanie

Kaszę płuczemy dokładnie i dajemy do miski. Zalewamy wodą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy. Warto kilka razy przemieszać kaszę w czasie tego namaczania.

Jak długo namaczać? W zależności od czasu odstawienia otrzymamy różną jakość chleba. Ogólnie zaleca się odstawienie na 24-48h, aby kasza sfermentowała. Pomaga to w tym, że chleb lepiej wyrasta. Alergicy mogą mieć jednak nasilenie dolegliwości po takim chlebie, bowiem każdy ferment podnosi histaminę (nawet jak sie go upiecze). Polecam spróbować moczyć kasze 8-10h. Zdąży ona zmięknąć w tym czasie, ale jeszcze nie zacznie fermentować. Chleb nie wyrośnie co prawda tak ładnie jak na sfermentowanej kaszy, możne nawet pojawić się lekki zakalec, ale jest znacznie przyjaźniejszy dla alergika. Proszę spróbować różne opcje i dobrać do siebie. Ewentualnie można też namaczać przez kilka godzin w temp. pokojowej a potem na dłużej włożyć do lodówki, np na 12h. (chlebek znajdujący się na zdjęciu powyżej był właśnie robiony z kaszy namacznej w taki sposób).  

W czasie namaczania kasza powinna wchłonąć część wody, a na powierzchni prawdopodobnie utworzy się piana.
Po upływie czasu namaczania przepłukujemy kaszę pod sitkiem i dajemy do miski zalewając niewielką ilością wody, tak aby można ją było zmiksować blenderem. Miksujemy kaszę na gładką białą masę. Jej konsystencja powinna być pół gęsta, ale lekko lejąca, podobnie jak ciasto na naleśniki. Nie może to być zbita masa ani woda. Po zmiksowaniu dodajemy sól i całość dokładnie mieszamy.

Ciasto umieścimy w formie do pieczenia chleba (ja używam z naczynia żaroodpornego). Formę wykładamy papierem do pieczenia (papier najlepiej najpierw pognieść, aby sie lepiej układał). Delikatnie smarujemy papier masłem klarowanym lub cienką warstwą smalcu gęsiego, by ciasto sie nie przykleiło.

Wlewamy ciasto do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Piekarnik ustawiamy na 180 stopni na grzanie z góry i dołu (standardowe). Pieczemy 1,5 h. Można potem zostawić chlebek w gorącym piekarniku aby miał twardą skórkę (jeśli ktoś lubi). Po wyciągnięciu z piekarnika wyciągamy chlebek z formy i odstawiamy do ostygnięcia. Ja kładę go w poprzek na formę, by nie zapocił sie od dołu.

 

Uwagi

W Internecie jest wiele innych opcji na pieczenie, np. taka aby, surowe ciasto wlane do formy wstawić do ziemnego piekarnika i odstawić jeszcze przed pieczeniem. Następnie po upływie tego czasu ustawia się piekarnik na temperaturę 200 st C (na początek dolne grzanie) i piecze chleb przez godzinę. Czyli pieczenie zaczyna się w zimnym piekarniku. Po 10-15 minutach pieczenia, kiedy zauważy się, że chlebek zaczyna rosnąć, przełącza się piekarnik na grzanie dół/góra (bez termo obiegu). Po upływie 50-55 minut sprawdza się drewnianym patyczkiem, czy chleb jest już upieczony (wbija sie patyczek w chleb i jeżeli do patyczka przylepiło się ciasto, to znaczy że jeszcze nie jest upieczony).

Jednak po wielu próbach i z uwagi, że nie mam za wiele czasu by siedzieć przy piekarniku zwyczajnie wkładam chleb dopieczenia na 1h 45min, nastawiam budzik i po upływie czasu wyciągam chleb - i jest pyszny. Czasami wyciągam z formy i wkładam na dodatkowe 5 min w samym papierze nastawiając na termoobieg, aby mu fajnie podpiec skórkę :) 

Polecam popróbować, który sposób jest komu odpowiada. Proszę tez nie zniechęcać sie przy pierwszych niepowodzeniach - czasami trzeba nauczyć sie, jaka jest najlepsza konsystencja ciasta i jak długo ma ten chleb sie namaczać. Podobnie czas pieczenia można lekko wydłużyć lub skrócić. Wiem, że niektórzy pieką 1 h i starczy a inni prawie 2 i dopiero jest upieczone. Proszę spróbować i zobaczyć. Myślę, że chlebek będzie smakować większości z nas. Powodzenia i smacznego!

 

Pytania

W razie pytań proszę śmiało pisać do nas Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

ps. Proszę pamiętać, aby używać tylko mąki ekologicznej bio bez glifosatu!

Baner reklamowy testy

Wizyta diagnostyczno-konsultacyjna. Zawiera pakiet trzech badań. Prowadzimy leczenie chorób przewlekłych.

Leczenie alternatywne baner reklamowy

Leczenie alternatywne: choroby układu pokarmowego i oddechowego, alergie pokarmowe i wziewne, pasożyty, borelioza  

Borelioza

Kleszcz na liściu

Ugryzł Cie kleszcz? Podejrzewasz boreliozę? Skuteczna diagnostyka i terapia boreliozy.  Czytaj więcej

Pasożyty

Urządzenie biorezonansowe MV (MORA V) firma BioKat

Nowoczesna i precyzyjna diagnostyka pasożytów. Skuteczne terapie usuwania zakażeń pasożytami.  Czytaj więcej

Alergie

Alergie na pyłki

Testy na alergie pokarmowe i wziewne. Odczulanie alergii metodą biorezonansu. Czytaj więcej 

Treści artykułów służą jedynie celom informacyjnym. Nie zastępują konsultacji z lekarzem, nie mogą służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz problemy zdrowotne lub jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia i sposobu leczenia to skonsultuj się z lekarzem. Nie bierzemy na siebie odpowiedzialności za skutki w przypadku, gdyby ktoś będzie chciał wykorzystać informacje do samoleczenia czy samodiagnozy.

Teksty prezentowane na stronie stanowią własność firmy Łukasz Dobrzyński i są utworem w rozumieniu ustawy z dnia 04 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz.U.nr.90,poz.631). Żadna ich część nie może być rozpowszechniana, kopiowana, przetwarzana w jakikolwiek sposób (elektroniczny, mechaniczny lub inny) bez pisemnej zgody Właściciela.