Kwiaty akacji – przepis na pyszny deser z kwiatów akacji oraz właściwości zdrowotne

Akacja, właściwie robinia pseudoakacjowa zaczyna kwitnąc na początku maja.


Jeśli jeszcze nie jedliście kwiatów akacji zachęcam do ich spróbowania – mają delikatny słodki smak i piękny aromat. Oczywiście osoby z alergiami na pyłki akacji powinny zachować ostrożność.


Z kwiatów akacji możemy przygotować pyszny deser maczając je w cieście naleśnikowym i smażąc na oleju kokosowym lub maśle klarowanym. Ciasto możemy przygotować zarówno z mąk bezglutenowych jak i np. z orkiszu czy samopszy – do maczania akacji używamy ciasta naleśnikowego, z jakiego najczęściej robimy naleśniki. Ja akurat do ich przyrządzenia użyłam mąki orkiszowej i roślinnego napoju orkiszowego. Kwiatki akacji smażymy z obu stron po 2-3 minuty, polewamy je syropem klonowym, surowym syropem z agawy czy innym ulubionym słodem i pałaszujemy.

 

Deser z akacji na różowym talerzu. Widok z góry.

 

Właściwości zdrowotne akacji:

  • Kwiaty akacji zawierają flawonoidy, olejek eteryczny, związki cukrowe czy kwasy organiczne.
  • Mają one działanie moczopędne – dlatego po spożyciu kwiatków będziemy częściej odwiedzać pewne miejsca
  • Akacja stosowana jest generalnie w schorzeniach nerek – łagodzi stany zapalne nerek i dróg moczowych, pomaga wypłukiwać toksyny. Stosowana była w medycynie ludowej nawet w uszkodzeniach nerek na tle bakteryjnym lub zatruciu toksynami. Pomaga także zmniejszać obrzęki i działa wspomagająco w niewydolności krążenia.

 

Przepis na napar z kwiatów akacji:

2 łyżki kwiatów akacji zalać 2 szklankami wody, doprowadzić do wrzenia i zaparzać pod przykryciem 15 min. Pić 2 razy dziennie w dwóch podzielonych dawkach.